Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

periodikák,
újságcikkek
könyvek,
dolgozatok
nyomtatványok,
térképek
kép, hang,
multimédia

Boldog Karácsonyt kívánunk Látogatóinak!

8 éves az e-Könyvtár Szentes

 

 

          

                                 www.szentesinfo.hu                              ekonyvtar.vksz.hu
                  Szentes város információs szervere  |  e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjtemény

 

A Szentes Városi Könyvtár sikeres pályázata nyomán, a TEAM Számítástechnikával való együttműködés eredményeként hét évvel ezelőtt, 2011 végén indult indult el az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjtemény szolgáltatása.

 

Létrehozói, folyamatosan bővülő tartalmának szolgáltatói hisznek benne, hogy a szűkebb környezetünk múltjának megismerése, a lokális értékek tisztelete a személyes identitásunk egyik alappillére -  amely azon túl, hogy bensőséges jó érzéseket ébreszt, tartalommal tölti meg a hazaszeretet és a hazafiság fennkölt fogalmait, és így a nemzeti azonosságtudat megingathatatlan alapját képezi.

 

Az e-Könyvtár Szentes gyűjteményét Ön is gazdagíthatja, ha digitálisan átadja, vagy digitalizálás céljából Könyvtárunk rendelkezésére bocsátja a birtokában levő helyi vonatkozású szöveges-, képi-, vagy multimédia-dokumentumokat. Az e-Könyvtár gyűjtőköréről a nyitó oldalon talál információt.

 

Látogassa meg gyűjteményünket az alábbi címen: ekonyvtar.vksz.hu

 

Szentes, 2019. 12. 24.


Emlékezés Pusztai Jánosné Zsuzsa nénire

"Mилый мой дорогой..."

 

Pusztai Jánosné Gáspár Zsuzsanna (1934-2018) A Horváth Mihály Gimnázium, majd a Pollák Antal Erősáramú Ipari Szakközépiskola magyar-orosz szakos tanára, a Kossuth Téri Általános Iskola 1976-1989 közötti igazgatója élete 84. évében elhunyt.

 

Búcsúztatása szeptember 8-án 11 órakor volt a szegedi Kálvin téri (kakasos) református templomban.

 

1934. augusztus 6-án született Szegeden. Az általános iskolát és a gimnázium első 3 évét szülővárosában végezte el, harmadikosként került Szentesre. 1953-ban érettségizett a HMG IV/A osztálya tanulójaként - amint az a HMG 1949-1970 közötti történetét összefoglaló évkönyvben olvasható...

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 07.


"Szemével a századvég Szentese"

Szatmári Imre (1938-2003) fotóművész emlékestje

 

  

 

Szatmári Imrére, a Szentesi Élet egyik alapítójára, a nemzetközileg elismert fotóművészre emlékeztek születése 80. és halála 15. évfordulója alkalmából 2018. január 31-én a Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club közös estjén.

 

 

 

Szatmári Imre sokoldalú ember volt. Műszaki végzettségűként dolgozott esztergályosként, művezetőként, de vezetett  kereskedelmi vállalatot is. Volt művelődési előadó, ifjúsági vezető, rendezői képesítést szerzett színjátszó és amatőrfilmes. A szentesiek főleg mint a kiváló szemű fotósra, és fanyar humorú újságíróra emlékeznek rá, aki megőrizte száminkra a múlt század Szentesének épületeit, eseményeit, embereit.

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 02. 10.


Búcsú a "Gyalogjárótól"

Kruzslicz Pál (1948-2017)

 

 

 

Kruzslicz Pál népművelő-újságíró, a Szentesi Művelődési Központ egykori munkatársa és igazgatója, a Szentesi Élet volt munkatársa és szerkesztője, a Rádió Szentes alapítóinak egyike és első stúdióvezetője, 2017. december 26-án, életének 70. évében elhunyt.

 

Életútját felesége, dr. Takács Edit írta le - amelyet képekkel, hivatkozásokkal bővítetten közzétéve tisztelgünk Szentes kulturális élete meghatározó személyiségének emléke előtt.

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2017. 12. 29.

 


A Csapat és Mestere - vízilabdás évfordulók

45 éve az OB I-ben a Szentes, 85 éve született dr. Rébeli "Jozsó"

 

 

 

2017. november 8-án vízilabdás évfordulók adták az apropót a Szentes Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club újabb közös rendezvényén.

 

45 éve, 1972. augusztus 6-án a Szentesi Vízmű SK Budapesten az Elektromos csapatát legyőzve bejutott az OB I-be. 85 éve, 1932. szeptember 10-én született Szentesen a sportsiker kovácsa, dr. Rébeli-Szabó József jogász, vízilabdázó, az akkori felnőtt férfi csapat edzője.

 

 

 

Ebből az alkalomból az egykori játékost, Kádár Józsefet hívta beszélgetőtársul Tímár Ferenc informatikus könyvtáros, a Rotary klub soros elnöke.

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2017. 11. 12.


"Visszhangos" 25 év

negyedszázada indult - 2017-től az e-Könyvtárba költözik a Városi Visszhang

 

 

 

A jeles évfordulót választotta Dömsödi Teréz lapszerkesztő-kiadó a Városi Visszhang nyomtatott kiadásának megszüntetésére. Maga az újság viszont egyelőre kéthetenkénti megjelenéssel továbbra is elérhető lesz - teljes archívumával együtt - az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben.

 

Ebből az alkalomból beszélgetett Dömsödi Terézzel Tímár Ferenc informatikus-könyvtáros 2017. január 18-án a Városi Könyvtárban.

 

Az est kezdetén Terike életútjával ismerkedhettünk meg képekkel illusztrálva, majd a 25 éve alapított újság és a szerkesztő tervei kerültek terítékre.

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2017. 01. 23. 


Testület 1990 – 2016

negyedszázad dokumentumai - digitálisan

 

Szentes város Képviselő-testületének jegyzőkönyvei és a kapcsolódó előterjesztések, határozatok 2000. januárjától napjainkig digitálisan elérhetők  a testület hivatalos oldalán:

A Szentes Városi Könyvtár digitalizáló műhelye tervbe vette, hogy ezeket a helytörténet és a várospolitika szempontjából fontos dokumentumokat a rendszerváltozástól 2000-ig terjedő időszakra vonatkozóan is feldolgozza és közzéteszi az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben.

A digitalizálási munka ez év januárjában kezdődött el az 50 órás közösségi szolgálatukat a könyvtárban teljesítő középiskolás diákok bevonásával, jelenleg pedig már a feldolgozás és a közzététel zajlik.

 

Mindezekről számolt be 2016. november 28-án hétfőn 18 órakor kezdődő előadásában Tímár Ferenc informatikus könyvtáros.

 

Az előadás témáinak illusztrált ismertetéséhez, illetve a képviselő-testületi ülések dokumentumai elérésének részletes bemutatásához:

 

  KATT a képre!      

  

 

 

 

Szentes, 2016. 12. 02.


Ezreket tanított táncra, illemre

Peczárszky Katalin és a Modern Táncklub emlékezete

 

 

 

Peczárszky Katalin (1913-1993) tánctanár és koreográfus 55 éve, 1961-ben alapította a Modern Táncklubot. Az évforduló adott alkalmat az egykori és mai táncosoknak, tisztelőknek az emlékezésre 2016. május 28-án a Móriczban - nekünk pedig arra, hogy képekkel, dokumentumokkal visszatekintsünk Kató néni munkásságára.

 

 Katt a képre!

 

Szentes, 2016. 06. 01.


In memoriam dr. Balázs György (1932-2016)

Elment a "kubikos Balázs Gyurka"

 

 

 

Barátai és tisztelői szomorúan értesültek róla, hogy 2016. április 15-én, 84 éves korában elhunyt dr. Balázs György főiskolai tanár, helytörténész, a történettudomány kandidátusa. Életútjára, munkásságára emlékezünk a Szentesi Mozaik számos képes tudósításával és a 80. születésnapján készült videó-riporttal.

 

 Katt a képre!

 

Szentes, 2016. 04. 21.


A szentesi Városháza építéstörténete

Képes könyvbemutató a Könyvtárban

 

Labádi Lajos A szentesi városháza építéstörténete címmel újonnan megjelent, saját kiadású kötetét mutatta be a Városi Könyvtár 2016. április 5-én. A szép számban megjelent érdeklődő közönséget Szűcs Ildikó igazgatónő köszöntötte

 

 

 

A szentesi városházák regényes történetét Vágvölgyi Zoltán helytörténész-könyvtáros kérdései nyomán ismertette a szerző, Labádi Lajos főlevéltáros. A beszélgetést vetített képekkel Tímár Ferenc illusztrálta.

 

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2016. 04. 08.


Tablóképek, évkönyvek az e-Könyvtárban

Mélységes mély a múltnak kútja...

 

Ne mondjuk inkább feneketlennek? - folytatja Thomas Mann a József és testvérei című regényében.

 

A  sokszor idézett mondat juthat eszébe annak, aki beletallóz az e-Könyvtár Szentes Iskolai tablóképek pontjánál nyíló részgyűjteményébe.

 

A Szentes Városi Könyvtár által üzemeltetett szolgáltatás jelenleg 81 darab - nagy felbontású PDF-ként is megjeleníthető tablóképet tesz közzé, amelyekhez jól kapcsolódnak 5 iskola korai és közelmúltbeli évkönyvei...

  

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2016. 02. 21.


 

A Kossuth tér a Megyeházból kitekintve - Untermüller Ernő színezett lapja, 1910 körül

 

Az új év első munkanapján új szolgáltatással jelentkezik a Szentesi Mozaik. A tartalom kibővül az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjtemény ismertetésével, amelyhez egy új menüpont is vezet.

A Mozaik a későbbiekben időről időre tudósítani fog a Városi Könyvtár helytörténészeinek munkája nyomán épülő gyűjteményről, ezzel is segítve, hogy múltunk itt közzétett értékes dokumentumai minél könnyebben elérhetők legyenek.

 

Szentes, 2016. 01. 01.


Bemutatkozik az e-Könyvtár Szentes

"Szentesikumok"a digitális helytörténeti gyűjteményben

 

Az e-Könyvtár Szentes célja a város és vonzáskörzete helytörténeti vonatkozású dokumentumainak gyűjtése, digitalizálása és szolgáltatása oktatási, kulturális és tudományos, non-profit célokra.

 

 

 

Ezek a dokumentumok a könyvtári hungarikumok mintájára "szentesikumok", azaz olyan szöveges-, képi- és multimédiás tartalmak, amelyek szentesi alkotásokkal, eseményekkel, személyekkel kapcsolatosak, illetve amelyek jeles szentesi alkotók bármilyen témájú és műfajú alkotásai.

 

  Katt a képre! 

További részletek

 

Az e-Könyvtár előzményei --- Az e-Könyvtár "lelke" a JaDoX --- Az első tartalmaktól napjainkig
Az e-Könyvtár gyűjteményrészei
| periodikák, újságcikkek | könyvek, dolgozatok | nyomtatványok, térképek | képek, hangok, multimédia --- Hogyan érhető el az e-Könyvtár? --- A digitális emlékezetről

 

Szentes, 2015. 12. 30.


In memoriam Feketéné Moldován Mária

 

 

 

A gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy Feketéné Moldován Mária nyugalmazott óvónő 2015. december 15-én 67 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2015. december 22-én 11.00 órakor lesz az Alsó református temető ravatalozójában.

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2015. 12. 17.


Farkas Antal emléke a Kisérben

Emléktáblát kapott az író a nevét viselő utcában

 

Farkas Antal (1875-1940) író, költő, publicista születésének 140. és halálának 75.  évfordulója alkalmából emléktáblát avattak 2015. december 11-én a nevét viselő utca és az Árpád utca sarkán álló óvodaépületnél.

Farkas Antal bronz domborműve Szemerey-Kiss Balázs szegedi szobrászművész alkotása, akinek már több munkája is megtalálható Szentesen. A fehér márvány tábla Baranyi László szentesi kőfaragó mester ajándéka - ő végezte a felirat vésését, illetve a felszerelést. Az emlék állítását közadakozásból finanszírozták.

 

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2015. 12. 14.


A szentesi népszokások, hagyományok őrzője

85 éves Zsiros Katalin középiskolai tanár, néprajzkutató

 

 Ez alkalomból bensőséges, jó hangulatú ünnepség keretében köszöntötték szerettei, volt kollégái és tanítványai 2015. november 15-én, vasárnap délután a Szent Korona Cukrászdában.

Sokunk "Kati nénije" 1963-ban lett tagja az Ipari Szakközépiskola - a mai Pollák - első tanári karának, és negyedszázadon keresztül diákjai generációival szerettette meg a magyar nyelvet, a történelmet, vagy épp a honismereti-helytörténeti értékeink felkutatását.

1990-ben megjelent Szentes földrajzi nevei című munkája a mai napig alapmű a városunk múlja iránt érdeklődők és a szakemberek számára egyaránt.

 

  Katt a képre! 

 Szentes, 2015. 11. 16.


Gimnáziumunk első igazgatója és krónikása

150 éve adta ki az első Értesítőt Csukás Benjamin igazgató

 

1865-ben, épp másfél évszázaddal ezelőtt jelent meg első ízben a Szentesi Református Gymnasium Értesítője Csukás Benjamin igazgató-tanár szerkesz-tésében. Ebből az alkalomból 2015. október 28-án előadást tartott a Városi Könyvtárban Tóth Tamás József, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Labádi Lajos főlevéltáros és Tímár Ferenc informatikus-könyvtáros. 

 

 Katt a képre!

 

Szentes, 2015. 11. 03.

 

 


65 éves Petőfis osztálytalálkozó 

 

 

 

2015. október 29-én újra találkozott az 1950-ben végzett Petőfi Utcai Általános Iskola végzős osztálya Szentesen. 65 évvel ezelőtt az 1949/50-es tanévtől az intézmény neve Polgári Leányiskoláról változott Petőfi Utcai Általános Iskolára. Ebben a tanévben kezdték meg a koedukált oktatás fokozatos bevezetését is, így az ebben a tanévben végzett osztály volt az első végzős osztály a Petőfiben.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 10. 31.


Mezei Gábor (1945-2015)

 

 

 

Mezei Gábor nyugállományú dandártábornok életének 70. évében elhunyt. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár egykori parancsnokának emléke előtt egy 1996-ban vele készült rádióriporttal és a Róla szóló sajtóhírek csokrával tisztelgünk.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 10. 12.


Bolgárkertészek Szentesen

az intenzív zöldségtermesztés kezdetei

 

 

Szentes környékén épp 150 évvel ezelőtt telepedtek le az első bolgárkertészek. Ebből az alkalomból szeptember 22-én a Szentes Városi Könyvtárban, a Szentes-Csongrád Rotary Clubbal közös szervezésben vetített képes előadást tartott dr. Mód László egyetemi adjunktus, néprajzkutató.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 09. 23.


Másfél évszázad Gimnáziumi Értesítői

digitalizálva az 1865-ös elsőtől a 2000-es utolsóig

 

 

Városunk gimnáziuma 2009-ben ünnepelte alapításának 150 éves évfordulóját, ám az idei évhez is kapcsolódik egy hasonlóan szép kerek évforduló. 1865-ben, épp másfél évszázada jelent meg első ízben a Szentesi Református Gymnasium Értesítője Csukás Benjamin igazgatótanár szerkesztésében.

Ettől fogva 1948-ig minden igazgató minden tanév végén kiadta az Értesítőt, majd 1939-től az Évkönyvet. Ebben a két világháború sem jelentett akadályt - sem az első, amikor dr. Szőke József igazgató is frontszolgálatot teljesített, de a második sem, amikor az épületben német hadikórház működött..

A kötetekben megjelennek az év fontosabb eseményei, az iskola tárgyi-személyi gyarapodása, a tudós tanárok értekezései, megemlékezések az elhunytakról, és végül részletes kimutatások a tantárgyi felosztástól egészen az egyes tanulók érdemsoráig. 

A 83 kötetből álló sor szinte teljesnek mondható, mindössze 5 kötetet nem sikerül egyelőre fellelni.

A digitalizálást és a közzétételt a Városi Könyvtár munkatársai végezték, önkéntesek bevonásával.

 

A további részletekért  KATT a képre!

 

 

 Szentes, 2015. 09. 15.


Megjelent a Kiss Bálint Tudományos Emlékkötet

Bemutatták még a „Húsz év könyv” című iskolatörténeti kiadványt is

 

 1799-ben egy olyan lelkipásztor került Szentesre, a ki több mint fél évszázadon át nemcsak a reá bízott hívek lelki épüléséért munkálkodott, hanem kiemelkedő módon szolgálta városát, s hazáját is. A XIX. század korának társadalma elismerte munkásságát, de a ma embere talán nincs már igazán tisztában azzal, ki is volt Kiss Bálint, milyen fontos mérföldkövei voltak életpályájának - olvashatjuk a most megjelent Kiss Bálint református lelkipásztor élete és munkássága című tanulmánykötet bevezetőjében.

 

Újságunk egyedülálló lehetőséget biztosít Olvasói számára, mely azt jelenti, hogy a Városi Könyvtár gondozásában működő elektronikus könyvtárából (e-Könyvtár) letölthető olvasásra a most bemutatott új kötet!

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 03. 27.


Ez durva! 10.000 oldal 2 korongon!

Neten és korongon a Szentesi Élet 46 évének újságarchívuma

 

A Városi Könyvtár digitalizáló műhelyének egy jelen-tős munkája fejeződött be az elmúlt év novemberében. Elkészült a Szentesi Élet teljes digitális archívuma az 1968-as kezdetektől napjainkig.

 

A minap egymás mellé tettük a városi hetilap  valamennyi bekötött lapszámát. Csaknem 80 cm-es tornyot alkottak - amellett a két DVD korong mellett mely ugyanazokat az oldalakat tartalmazza digitális formátumban!

 

Fontos, hogy az újság lapszámai szabadon böngészhetők az e-Könyvtár Szentes digitális hely-történeti gyűjteményben  - sok más szentesi vonatkozású dokumentum, kép, hang- és videofelvétel mellet.

Az e-Könvytárból betallózható lapszámok PDF-állományai ezen a héten DVD-korongokon is elérhetővé váltak. Az első lemezen 1968-2000-ig, a másodikon 2001-től a 2014 decemberi utolsó számig.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 01. 09.


A SZENTESI LAPTÓL A SZENTESI ÉLETIG

 

Szentesi sajtótörténeti barangolásra várták az érdeklődőket 2013. november 27-én a Városi Könyvtárban. Labádi Lajos főlevéltáros, nyugalmazott levéltár-igazgató, a szentesi újságok változatos történetének szakavatott ismerőjének hallhattuk "A Szentesi Laptól a Szentesi Életig (1871-2013)" című előadását, melyet Tímár Ferenc mérnöktanár, informatikus-könyvtáros, az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjtemény dokumentumaival színesített, illusztrált.

 

 Katt a képre!

 

Szentes, 2013. 11. 27.


Isten veled Ernő bácsi!

In memoriam dr. Imre Ernő

  

 

 

Ma reggel jött a döbbenetes hír, hogy csendesen elment közülünk dr. Imre Ernő nyugalmazott református esperes, Szentes Város Díszpolgára. Úgy ment el, ahogy évtizedeken keresztül közöttünk él: csendesen, de érezhető űrt hagyva maga után.

Pályáját  az e-Könyvtár Szentes számára átengedett írásai, hangját, alakját az ugyanitt közzétett felvételek idézik.

 Katt a képre!

Szentes, 2013. 09. 18.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.