Könyvek, dolgozatok - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


A szentesi Városháza építéstörténete

Képes könyvbemutató a Könyvtárban

 

Labádi Lajos A szentesi városháza építéstörténete címmel újonnan megjelent, saját kiadású kötetét mutatta be a Városi Könyvtár 2016. április 5-én. A szép számban megjelent érdeklődő közönséget Szűcs Ildikó igazgatónő köszöntötte

 

 

 

A szentesi városházák regényes történetét Vágvölgyi Zoltán helytörténész-könyvtáros kérdései nyomán ismertette a szerző, Labádi Lajos főlevéltáros. A beszélgetést vetített képekkel Tímár Ferenc illusztrálta.

 

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2016. 04. 08.


In memoriam Feketéné Moldován Mária

 

 

 

A gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy Feketéné Moldován Mária nyugalmazott óvónő 2015. december 15-én 67 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2015. december 22-én 11.00 órakor lesz az Alsó református temető ravatalozójában.

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2015. 12. 17.


Farkas Antal emléke a Kisérben

Emléktáblát kapott az író a nevét viselő utcában

 

Farkas Antal (1875-1940) író, költő, publicista születésének 140. és halálának 75.  évfordulója alkalmából emléktáblát avattak 2015. december 11-én a nevét viselő utca és az Árpád utca sarkán álló óvodaépületnél.

Farkas Antal bronz domborműve Szemerey-Kiss Balázs szegedi szobrászművész alkotása, akinek már több munkája is megtalálható Szentesen. A fehér márvány tábla Baranyi László szentesi kőfaragó mester ajándéka - ő végezte a felirat vésését, illetve a felszerelést. Az emlék állítását közadakozásból finanszírozták.

 

  Katt a képre! 

 

Szentes, 2015. 12. 14.


A szentesi népszokások, hagyományok őrzője

85 éves Zsiros Katalin középiskolai tanár, néprajzkutató

 

 Ez alkalomból bensőséges, jó hangulatú ünnepség keretében köszöntötték szerettei, volt kollégái és tanítványai 2015. november 15-én, vasárnap délután a Szent Korona Cukrászdában.

Sokunk "Kati nénije" 1963-ban lett tagja az Ipari Szakközépiskola - a mai Pollák - első tanári karának, és negyedszázadon keresztül diákjai generációival szerettette meg a magyar nyelvet, a történelmet, vagy épp a honismereti-helytörténeti értékeink felkutatását.

1990-ben megjelent Szentes földrajzi nevei című munkája a mai napig alapmű a városunk múlja iránt érdeklődők és a szakemberek számára egyaránt.

 

  Katt a képre! 

 Szentes, 2015. 11. 16.


Bolgárkertészek Szentesen

az intenzív zöldségtermesztés kezdetei

 

 

Szentes környékén épp 150 évvel ezelőtt telepedtek le az első bolgárkertészek. Ebből az alkalomból szeptember 22-én a Szentes Városi Könyvtárban, a Szentes-Csongrád Rotary Clubbal közös szervezésben vetített képes előadást tartott dr. Mód László egyetemi adjunktus, néprajzkutató.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 09. 23.


Megjelent a Kiss Bálint Tudományos Emlékkötet

Bemutatták még a „Húsz év könyv” című iskolatörténeti kiadványt is

 

 1799-ben egy olyan lelkipásztor került Szentesre, a ki több mint fél évszázadon át nemcsak a reá bízott hívek lelki épüléséért munkálkodott, hanem kiemelkedő módon szolgálta városát, s hazáját is. A XIX. század korának társadalma elismerte munkásságát, de a ma embere talán nincs már igazán tisztában azzal, ki is volt Kiss Bálint, milyen fontos mérföldkövei voltak életpályájának - olvashatjuk a most megjelent Kiss Bálint református lelkipásztor élete és munkássága című tanulmánykötet bevezetőjében.

 

Újságunk egyedülálló lehetőséget biztosít Olvasói számára, mely azt jelenti, hogy a Városi Könyvtár gondozásában működő elektronikus könyvtárából (e-Könyvtár) letölthető olvasásra a most bemutatott új kötet!

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 03. 27.

 


Isten veled Ernő bácsi!

In memoriam dr. Imre Ernő

  

   

 

Ma reggel jött a döbbenetes hír, hogy csendesen elment közülünk dr. Imre Ernő nyugalmazott református esperes, Szentes Város Díszpolgára. Úgy ment el, ahogy évtizedeken keresztül közöttünk él: csendesen, de érezhető űrt hagyva maga után.

Pályáját  az e-Könyvtár Szentes számára átengedett írásai, hangját, alakját az ugyanitt közzétett felvételek idézik.

 Katt a képre!

Szentes, 2013. 09. 18.


Nyomtatott dokumentumok az e-Könyvtár Szentes gyűjteményében

A nyomtatott monografikus dokumentumok csoportjaiban mintegy 150 rekord érhető el. A helytörténeti témájú művek és a dolgozatok, esszék mellett rátalálhatunk szentesi szerzők alkotásaira, illetve életrajzokra, önéletírásokra is. A témakör az adattárak és a helytörténeti bibliográfiák sora zárja.

 

        

 


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.