Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


"Szemével a századvég Szentese"

Szatmári Imre (1938-2003) fotóművész emlékestje

 

Szatmári Imrére, a Szentesi Élet egyik alapítójára, a nemzetközileg elismert fotóművészre emlékeztek születése 80. és halála 15. évfordulója alkalmából 2018. január 31-én a Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club közös estjén.

 

 

 

Szatmári Imre sokoldalú ember volt. Műszaki végzettségűként dolgozott esztergályosként, művezetőként, de vezetett  kereskedelmi vállalatot is. Volt művelődési előadó, ifjúsági vezető, rendezői képesítést szerzett színjátszó és amatőrfilmes. A szentesiek főleg mint a kiváló szemű fotósra, és fanyar humorú újságíróra emlékeznek rá, aki megőrizte számunkra a múlt század Szentesének épületeit, eseményeit, embereit.

 

  

 

Az est vendégei közül elsőként ifj. Szatmári Imre emlékezett Édesapjára. Történeteiből megtudhattuk, hogy az alapos, precíz munka, a következetesség mellett a humor is a családi mindennapok része volt.

 

 

 

Elmondta, hogy a fotós elhivatottságot leginkább az unokák örökölték - erre élő bizonyság volt, ahogy végig fotózták-videózták az estet.

 

 

 

A következő részben Nagy István fotóművész, a Szentesi Fotókör vezetője mesélt a tapasztalt és segítőkész fotóstársról, akinek a tiszteletére 2013-ban emlékkiállítást rendezett az Ifjúsági Házban. Az alábbi képek a Mozaik erről szóló tudósítását idézik fel.

 

 

 

A beszélgetést jól illusztrálták a kiállított reprodukciók, melyeken elsősorban régi városképek, illetve művész-fotók voltak láthatók. Utóbbiak kapcsán szakszerű képelemzéseket hallhattunk a fotóstól.

 

 

 

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége 2001-ben Nagy Istvánnak és Szatmári Imrének egyidőben ítélte oda a MAFOSZ Aranydiplomás Fotóművésze megtisztelő címet. Szatmári Imrét 2002-ben a Nemzetközi Fotóművész Szövetség - FIAP - is a művész-tagjai közéi fogadta.

 

 

 

Újságíróként 1958-tól a Csongrád Megyei Hírlap fotótudósítója volt, majd egyike az 1968. áprilisában havilapként meginduló Szentesi Élet szerkesztőinek. Erről már Tímár Ferenc informatikus-könyvtáros, a Rotary klub soros elnöke beszélt.

 

 

 

Mondandóját a régi lapszámokkal illusztrálta az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményből.

 

   

 

A cikkek, képes tudósítások mellett általa felkutatott régi városképekből illetve saját felvételeiből több ízben szervezett várostörténeti játékokat, és népszerű volt a "Bölcsipkék" nevű sorozata is.

 

   

 

Labádi Lajos főlevéltáros többféle minőségben is találkozott Szatmári Imrével. Elsőként a régi fotók gyűjtésébe és a fotótár rendszerezésébe kapcsolódott be. Nagy szakértelemmel végezte a pusztuló felvételek megmentését. A lebontott Hegedűs-műterem üvegnegatívjaiból hírmondó sem maradt volna, ha nem avatkozik közbe még épp időben.

 

 

 

Keze nyomán Szentes emberöltőkkel ezelőtti látképei elevenedtek meg a nagyításokon.

 

 

 

Közös munkáik újabb területét jelentette 1979-ben sajtótörténeti kiállítás. Ezt a következő években számos további követte, és mindegyiknél felhasználták a régi korokat megörökítő archív fotókat.

 

 

 

1984-től a Levéltár rendszeressé tette az életrajzi és helytörténeti kiadványok megjelentetését. Ezeknél nem csak a képi illusztráció, hanem gyakran a nyomdai szerkesztés is Szatmári Imre munkáját dicséri.

 

 

   

 

1995-ös nyugdíjazását követően szinte munkahelyévé vált a Levéltár. Ezt követően készült el legnagyobb közös sikerük a több kiadást megélt Szentes régi képes levelezőlapokon című kötet, amelyen már szerzőtársakként dolgoztak együtt. A várostörténeti alapművek közé sorolandó két kötetes Helyismereti kézikönyv munkálataiban is meghatározó szerepe volt.

 

   

 

Szatmári Imrének mindössze 65 év adatott. Váratlan, súlyos betegségét nagy szomorúsággal, de méltó tudatossággal viselte. Egykori újságja hasábjain az alapító főszerkesztő, Szabó Róbert búcsúztatta.

 

 

 

A Szentesi Mozaik emlékoldalán képeivel illusztrált lírai önéletírását olvashatjuk, mely a Kurca-parti vallomások című kötetben jelent meg. Gyászjelentése és Alsó-református temetőbeli síremlékének fotója az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben található meg.

 

 

Az emlékest zárásaként a Most című vers hangzott el. A búcsúzó sorok mögött Vidovics Ferenc fotója.

 

A felvételeket készítették: Kárpáti Lajos, Tofán Sándor és Vidovics Ferenc

 

Szentes, 2018. 02. 10.

 


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.