Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


A Csapat és Mestere - vízilabdás évfordulók

45 éve az OB I-ben a Szentes, 85 éve született dr. Rébeli "Jozsó"

 

 

 

2017. november 8-án vízilabdás évfordulók adták az apropót a Szentes Városi Könyvtár és a Szentes-Csongrád Rotary Club újabb közös rendezvényén.

45 éve, 1972. augusztus 6-án a Szentesi Vízmű SK Budapesten az Elektromos csapatát legyőzve bejutott az OB I-be. 85 éve, 1932. szeptember 10-én született Szentesen a sportsiker kovácsa, dr. Rébeli-Szabó József jogász, vízilabdázó, az akkori felnőtt férfi csapat edzője. (A kattintható hivatkozások a Mozaik Évfordulónaptárához vezetnek.)

 

 

 

Ebből az alkalomból az egykori játékost, Kádár Józsefet hívta beszélgetőtársul Tímár Ferenc informatikus könyvtáros, a Rotary klub soros elnöke.

Kádár Józsefről is kiderült, évfordulós: a múlt hónapban lett 65 éves. Évfordulós továbbá az első-, illetve a későbbi szentesi pólómeccsek helyszínét adó két medence is. Az 50 méterest 85 éve, 1932-ben avatták fel, a 33 1/3 méteres pedig 45 éve, 1972 nyara óta szolgálja Szentes vízi sportját.

 

     

 

A bevezetőben elhangzott, a könyvtár helytörténészei fontosnak tartják, hogy az írott-, képi- és hangzó dokumentumok, emlékek megőrződjenek, és az Interneten elérhetővé váljanak. Az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteménnyel ezt a célt szolgálják - várva és befogadva dokumentum-felajánlásokat is.

 

Az est első részében a beszélgetőtárs, Kádár József OB I-es vízilabdázó, MK, szenior EB és VB bajnok, edző, játékvezető öt évtizedes, napjainkig tartó sportpályafutásáról esett szó.

Személyében nem csak a jeles sportembert tisztelhetjük, de ő egyben a szentesi vízilabda két lábon járó lexikona és legszorgalmasabb krónikása, akinek ezen a téren is sokat köszönhet Szentes vízisportokat szerető közönsége. Kivételes emlékező tehetségét most is megcsodálhattuk.

 

 

 

Két kinagyítható csapatkép a játékos-korszakából, további kettő pedig az edzői pályafutását idézi fel.

 

 

 

A következő részben a sokoldalú sportemberre, a szentesi vízilabda legendás alakjára, dr. Rébeli Szabó Józsefre emlékeztek, aki nemcsak játékosként, hanem edzőként is maradandót alkotott.

 

 

 

Az 1948-as HMG Évkönyvből az ötödikes érdemjegyek mellett az is kiderült, hogy osztálytársa volt a későbbi jeles csapattárs, Szabó Róbert újságíró, a Szentesi Élet alapító-szerkesztője.

Rébeli doktor mind a munkájához kapcsolódóan, mind pedig a sport terén idős koráig képezte magát. A szakjogászi végzettségét 53 évesen szerezte meg.

 1943-ban, 11 évesen lett igazolt sportoló, úszott, majd a Szentesi Kinizsi vízilabdázója. Jobbról fent egy korabeli sportújság-kivágás az 50-es évek elejéről, lentebb a Kinizsi OB-II csapatképe, és felvétel egy lengyelországi vendégszereplésről.

 

 

 

 Fia, dr. Rébeli Szabó Tamás jóvoltából a Városi Könyvtár digitalizáló műhelye elkezdhette feldolgozni a család rendkívül gazdag sportfotó-gyűjteményét, amelyből az ismertek mellett számos unikális, még  sehol sem publikált felvétel is előkerült - köszönet érte!

 

 

 

Dr. Rébeli Szabó József 1964-től edzőként is működött - ugyanazzal a maximalizmussal, mint játékosként. Kádár József mesélt a kemény erőnléti úszásokról, Tamás pedig bemutatott egy gumikötelet, amelyekkel télidőben a gyógyfürdő kis medencéjében "kipányvázva" tudta trenírozni a tanítványait.

 

 

 

Az 1970-es évektől már színes képeken is maradtak fenn csapatképek. Emlékeket idéznek az általa vidéki együttesek számára alapított Dobó-kupa képei, vagy amikor avatására szervezett Ifjúsági Barátság Verseny kezdetére nem lett tele vízzel a 33-as medence.

 

 

 

Az edzői kézmozdulat nem éppen az elégedettségre utal. Az 1978-as Vasas elleni mérkőzés tömött lelátója viszont jelzi a szentesi közönség sportszeretetét.

 

 

 

A sport idős koráig élete meghatározó része volt. Az 1990-es évek szenior világbajnokságain (USA, Kanada) játékosként és edzőként is szerepelt.

 

   

 

Számos közéleti szerepvállalása között megemlítendő, hogy 1990 és 1994 között ő volt Szentes polgármestere - tevékenységét a digitalizált testületi jegyzőkönyvek is őrzik.

1986 és 2000 között a ma Gerecz Elemér nevét viselő a Szentesi Horgász Egyesület elnöke volt. Szentes városa 2009-ben díszpolgárává fogadta.

Dr. Rébeli Szabó József 2011. február 6-án, 79 éves korában hunyt el. A Szentesi Mozaikban megjelent képes nekrológját számos helyen átvették. Feleségével, Gyuricza Irmával a Kálvária temetőben nyugszanak a Díszpolgárok parcellájában.

 

 

 

 

Az est befejező részében a 45 évvel ezelőtti OB I-be való feljutásra, és a Szentesi Vízmű SK akkori csapatára emlékeztek. 45 éve, 1972. augusztus 6-án Budapesten 6:5-re legyőzték az Elektromos együttesét, és megnyerték az OB II-es bajnokságot. Hosszú évek után így újra lett OB I-es csapata Szentesnek és Csongrád megyének. A sikerről a korabeli Szentesi Élet az alábbi képpel tudósított.

 

 

Az álló sorban dr. Rébeli József edző, Szénászki János, Soós László, Dongó László, Kádár József, Pengő László, Halász Mihály, Sípos Péter. Guggolnak: Bódi Ferenc, Bors Károly, Komlósi János, Ikládi András.

Néhány korabeli fotó a Rébeli-albumból. A képekre kattintva a felvételek kinagyíthatók.

 

 

 

 

 

Pillanatképek a mérkőzésről, majd az edző kötelező "fürdetéséről" és a győzelmet ünneplő bankettról.

 

 

 

 

 

A beszélgetés végén Tamás bemutatta édesapja igen kiváló rajzait a játékosairól. Végül vele és a szintén Rébeli-tanítvány Kárpáti Lajossal kiegészülve kamera elé álltak az egykori csapat jelen levő tagjai.

 

 

Fotók: Doba Lajosné....

 

Szentes, 2017. 11. 12.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.