Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

periodikák,
újságcikkek
könyvek,
dolgozatok
nyomtatványok,
térképek
kép, hang,
multimédia

"Visszhangos" 25 év

negyedszázada indult - 2017-től az e-Könyvtárba költözik a Városi Visszhang

 

 

 

A jeles évfordulót választotta Dömsödi Teréz lapszerkesztő-kiadó a Városi Visszhang nyomtatott kiadásának megszüntetésére. Maga az újság viszont egyelőre kéthetenkénti megjelenéssel továbbra is elérhető lesz - teljes archívumával együtt - az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben.

 

Ebből az alkalomból beszélgetett Dömsödi Terézzel Tímár Ferenc informatikus-könyvtáros 2017. január 18-án a Városi Könyvtárban .

 

Az est kezdetén Terike életútjával ismerkedhettünk meg - képekkel illusztrálva

 

"Szentesen születtem és itt is élek folyamatosan. Lapistó közelében, egy D-oldali tanyán laktunk 1981-ig. 80-ban még petróleumlámpa mellett kezdtem gyakorolni a tanyán a gyorsírást. 81-ben költöztünk a Nagyörvény utcába.

 

 

 

A szüleim a mezőgazdaságban dolgoztak, ill. anyukám a - már múlt idő – Tiszti klub éttermében 5 évig volt kisegítő. Amíg a tanyán éltünk, mindig tartottunk állatokat, elég nagy számban, belenőttem a velük való foglalatosságba.

 

 

 

Diákéveimet a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtem az "A" osztályban, és a rekord létszámú 8/C-ben végeztem. Eleinte rajzolni szerettem nagyon, majd felsősként osztályfőnököm, Négyesi Jánosné tanárnő biztatására az írás felé fordultam. Felkészítésével országos irodalmi pályázatot is nyertem.

 

 

 

A Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában - a mai Borosban -  tanultam tovább. Itt ismerkedtem meg a gyors- és gépírással - aminek máig nagy hasznát veszem. Szeretettel emlékezem Földi Vilmosné Annuska osztályfőnökömre. Ő segített abban, hogy tudatos versíróvá legyek.

 

 

 

Jó csapat voltunk - nyári munkák, kirándulások kovácsoltak közösséggé bennünket. 1984-ben ballagtam el a IV. B osztály tanulójaként.

 

 

 

Sokrétű érdeklődéssel áldott meg a Teremtő. Szeretek nyitott lenni az új dolgokra. A nap 24 órájából 12-ben biztosan írok valamit: levelet, cikket, feljegyzést, verset, novellát, ami jön. Hobbim - gyökereimhez hűen - a kertészkedés, ami nagyon ki tud kapcsolni. Lakáscsinosítgatás, varrás, rejtvénykészítés, -fejtés, sütés (innen a lapistói lepény projekt), zenehallgatás, daltanulás.

 

 

 

Az érettségi után a Városi Bíróságon dolgoztam előadóként. Ekkor kezdődött a közéleti pályafutásom is. Kezdetben a Hazafias Népfont, majd a Társadalmi Egyesületek Szövetsége adta ennek a keretét, ma pedig a Mosolygósabb Régióért Kulturális Közhasznú Egyesület, melynek alapítója, illetve a Pálmások Szövetsége, amelynek önkormányzati képviselője vagyok.

 

 

 

Az önkéntes munka hozott össze bennünket 1986-ban a párommal, Dömsödi Mihállyal. Együtt házaltunk a Kisérben a "Tiszta udvar, rendes ház" felméréseit végezve. December 20-án volt az esküvőnk.

 

 

 

Már a 80-as évek végén is nagyon sok rendezvényt szerveztünk - sütis, zenés, táncos összejöveteleket a Nagyörvény u. 59. alatti volt pártházban, ami ma SINOSZ székház. Vendégünk volt pl. Fodor Zsóka, Harangozó Teri, Kaczor Feri, Ursinyi Julianna, Müller Rózsa jósnők és még sokan mások.

 

1987-ben még a Népfront égisze alatt szerveztük meg az első közös Kiséri Napokat a 2. sz. Idősek klubja udvarán Ki mit tud?-dal, zenés, vacsorás bulival. Később, már a "Mosolygósokkal" sok-sok kirándulást is tettünk az ország számos vidékére és Erdélybe.

 

A Kiséri Napok azóta is tömegeket megmozgató sikeres rendezvény amely mellé 2008-ban felzárkózott gyerekkori pátriám, Lapistó a Lepényváró Fesztivállal."

 

   

Régi és újabb plakátok a rendezvényeinkről

 

 

 

 

A beszélgetés következő témája a 25 éve alapított újság volt

 

"1990. őszén Misi egyik napon azzal jött haza a Barneváltól, hogy „Csináljunk újságot.” Mondanom sem kell, a lélegzetem is elállt, gondoltam, ez csak vicc lehet. Aztán csak erősködött. Szakmai tapasztalata neki volt egy kevés, hiszen több lapban jelentek már meg korábban írásai, nekem viszont a tehetségemet bizonyító sikeres diákpályázatokon kívül semmi. Én a Városi Bíróságon előadóként dolgoztam. Pénzünk sem volt, azt sem tudtuk, hogy kell elindulni.

 

 

1991. január: Kiséri Hírek - az első lapszám fejléce és impresszuma

 

Kiséri Hírek lett az első próbálkozás címe, itt helyben. együtt házalva terjesztettük. (Mégsem lehet mindjárt térségi lappal kezdeni. :)

 

 

 

 

 

1991 őszén kezdtük bejegyeztetni a Városi Visszhangot, 1992. január 6-án kaptuk meg a Művelődési és Közoktatási Minisztérium okiratát a nyilvántartásba vételről. El is indítottuk. Szépen, lassan, fokozatosan kísérleteztük ki az utat, hogy haladni tudjunk rajta.

 

   

1991. december: az első Visszhang -- 1992.10.22. ingyenes az újság -- 1996.04.30. Lajosmizsén nyomva

 

A lap a Szentesi Nyomdában készült az első évben. 1992 nyarától már Hódmezővásárhelyen. 1994-ben Orosházán, Lajosmizsén egészen 1999-ig. 2000-től újra a szentesi nyomda nyomja a lapot 2004 novemberéig. 2004 novembertől 2016 decemberig Békéscsaba nyomdájával működtünk együtt. Ezek már a lap színes évei.

 

 

 

   

2003.07.07. újra Szentesen nyomva -- 2004.12.10. az első színes lapszám -- 2016.12.09. utoljára papíron

 

Az első cikkeket még Erika táskaírógépen öntöttük formába. Csetléseink, botlásaink, magányos harcunk a tűrt határon legalább belül marasztalt bennünket. Feleltünk minden szóért, és minden fillérért, helyt álltunk a magunk erejéből, ahogy tudtunk. A fekete-fehér oldalak hol A/4, hol A/3 formátumúak voltak, majd egy-egy színt is sikerült rájuk csempészni. Olykor kéthetente, olykor havonta jelentünk meg, de akadt egy rövid időszak az elején, amikor csak hirdetéseket közöltünk. Egy azonban biztos volt: a példányszám folyamatosan növekedett... - így emlékeztünk a kezdetekre 2007-ben a 15 éves évfordulón.

 

Az első honlapunk 2004-ben készült Coffeeling fantázianévvel. 2005-től él ami ma is látható - webcíme:

www.varosivisszhang.hu

Itt a nyomtatott újsághoz képest jóval több hír, valós idejű beszámoló jelenhet meg, hiszen sem a terjedelem, sem a havi megjelenés nem jelent korlátozást. Ez úton is öszönöm Kuczora Ferenc egyesületi tagtársam munkáját a honlap elindításában. Jelen vagyunk a Facebookon is, egyre több kedveléssel.

 

 

 

Internetes PDF-archívumunk Tímár Ferenc informatikus-könyv-táros MSC szakdolgozata kapcsán jött létre 2012-13-ban. A dolgozat témája az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjtemény volt, amely a Szentes Városi Könyvtár elektronikus közgyűjteményeként működik.

 

 

 

Ebben a munkában lett a Városi Visszhang teljes körű digitalizálása és közzététele a helyi periodikák feldolgozásának mintapéldája.

 

 

       2013. MSC diploma-dolgozat -- Periodika főoldal az e-Könyvtárban -- 2017.01.15. indul a Net-évfolyam

http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=6810

Az újság teljes archívuma a első lapszámoktól a legutolsókig az előbbi linkre kattintva érhető el. Itt a megjelenő listát gördítve találhatók meg az egyes évfolyamok, majd a kívánt évet kiválasztva maguk a lapszámok.

 

A közzététel kétrétegű PDF-állományokban történik - az oldalkép alatti szöveg lehetőséget ad a keresésre (Ctrl-F) illetve a kijelölt részek másolására (Ctrl-C)."

 

Végül még néhány gondolat a tervekről

 

"Amint az első mondatban is elhangzott, decembertől megszűnt a nyomtatott lap megjelenése. A továbbiakban kéthetenként elektronikusan lesz elérhető az e-Könyvtárban - illetve természetesen tovább működik a www.varosivisszhang.hu oldal és a Facebook profil is.

 

Az ide vezető nehézségekkel nem szeretnék senkit terhelni - összeszámolva, 10 szempont szólt a váltás mellett. Nem kérdés, hogy minden egyes szempontot hosszasan mérlegeltem, újra és újra átértékeltem.

 

Nagyszerű dolog lenne, ha az online újság is sanszot kapna 25 éven át, ráadásul általam… Akkorra leszek „két hetes”, ha megérem úgy, hogy békesség vesz bennünket körül, végre létbiztonságban lehetne dolgozni, ALKOTNI, igazán az koronázná meg a pályafutásomat.

 

 

 

Nyilván, ha az ember élet- és munkakörülményei közelítenének az ideálishoz, az esélyem is több lenne arra, hogy meglegyen az a másik 25. év.

 

Tudom, hogy nagyon keményen kell dolgoznom azért, hogy elfogadják az újságot online formában. Azt is tudom, hogy minél később kezdek hozzá ehhez a folyamathoz, annál kevésbé valószínű, hogy sikerül. Úgy gondolom, hogy még időben, a legjobbkor történik a váltás.

 

Célom a jövőre nézve: Alkotni új dolgokat, szervezni új dolgokat, jó és naprakész újságot szerkeszteni. Mindezt úgy szeretném, hogy a lehető legtöbbek javára szolgáljon az alkotómunkám, s valahogy érezzem is azt, hogy tényleg szükség van arra, amit csinálok. Eddig ez nem volt mindig nyilvánvaló."

 

 

 

 

"Volt egy régi december" - a már eltávozottakra emlékezve

 

Az est folyamán verseket is hallhattunk Dr. Dóczi Margit és Török Katalin előadásában - majd az utolsó percekben Terike elhunyt párjára, a lapot alapító Dömsödi Mihályra és a már eltávozott Munkatársaira, Támogatóira emlékezett egy gyertya meggyújtásával, és saját énekével.

 

Sok sikert a Városi Visszhang következő 25 évéhez!

 

Szentes, 2017. 01. 23.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

 

.