Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


Tablóképek, évkönyvek az e-Könyvtárban

Mélységes mély a múltnak kútja...

 

Ne mondjuk inkább feneketlennek? - folytatja Thomas Mann a József és testvérei című regényében. A  sokszor idézett mondat juthat eszébe annak, aki beletallóz az e-Könyvtár Szentes Iskolai tablóképek pontjánál nyíló részgyűjteményébe.

 

 

 

A Szentes Városi Könyvtár által üzemeltetett szolgáltatás jelenleg 81 darab - PDF-dokumentumként nagy felbontásban is megjeleníthető - felvételt teszi elérhetővé. Ezek az 1923 és 2003 közötti 80 év "termései" . A legrégebbi gimnáziumi tablón a számos ismerős szentesi családnév gazdája között egy fess ifjú: Papp László, a későbbi birkózó Európa-bajnok, olimpikon, a Sportcsarnokunk névadója.

 

Mellette a 3 évvel későbbi tabló bal szélén Nyíri Antal majdani nyelvészprofesszor, aki a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőjeként nevelt kiváló magyar-történelem tanárokat, és lett elismerve szülővárosában a Szentes Díszpolgára címmel. Épp vele szemben Szigeti István, a Gimnázium későbbi jeles földrajz-történelem tanára, majd 1965-től a Fiúkollégium igazgatója. Nyugdíjasként az 1970-es években számos diáknak adott otthont a Gimnáziumhoz közeli lakásán, akik az Internátusba, azaz a kollégiumba nem jutottak be, Ez volt az Externátus.

Sajnos Szentes 1859-ben alapított legpatinásabb középiskolájából a fentieken kívül jelenleg még csak 3 tablóképet tudunk közzétenni az 1951-ben, 1956-ban és 1965-ben végzett osztályokról. A többi egyelőre a 2013-ban megjelent Tablók Könyve című kötetben lapozható fel - amely viszont inkább az üzletről szól, mint az emlékekről.

Biztatunk mindenkit, aki megőrizte egykori iskolai tablóképét, hozza be a Könyvtárba, ahol beszkenneljük, és digitálisan közkinccsé válhat, ahogy ez megtörtént a Gimnáziumi Értesítők köteteivel is.

 

 

 

A gyűjtemény legreprezentatívabb része az a 45 darabos kollekció, amely 1944 és 1979 között a mai Boros Sámuel Szakközépiskola elődeitől - a kétéves Kereskedelmi Szaktanfolyamtól a már 4 éves Középiskolán majd a Technikumon át az Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskoláig - kíséri végig az intézmény történetét, emlékeztetve az egykori tanárokra és diákokra.

 

Az első, 1944-es tablón vitéz dr. Mihóczi Rezsőné dr. Lőcsey Mária, aki a Polgári Leányiskola vezetése mellett igazgatta a szaktanfolyamot a vészterhes, háborús időkben - akire-amire még vannak, akik személyesen is emlékezhetnek, sajnos a 10 évvel ezelőtti találkozóhoz képest már sokkal kevesebben.

 

A középiskolává válást követően érettségit is adott az iskola, bár 1948-ban az első vizsgázóknak még Szegedre kellett utazniuk a megmérettetésre. Számos további mellett ezen a tablón is megtalálható Szöllősy Gézáné dr. Irsa Katalin tanárnő, iskola-alapító portréja, aki rövid kihagyással az 1937-es kezdetektől 1971-es nyugdíjazásáig generációknak adta át a számvitel biztos tudását.

Emellett nagyon a szívén viselte az iskola sorsát, a hagyományok ápolását is. Más forrás-értékű dokumentumok mellett az itt látható "közgés" tablóképeket is javarészt Ő adta át a Levéltárnak. Zsiros Katalin tanárnő, egykori tanítványa riportot készített vele, ami szintén meghallgatható.

Férje Szöllősy Géza 1942-1961 között a Gimnázium igazgatója volt. Sírjuk az evangélikus temetőben van.

 

 

 

A Közgazdasági Technikum 1950-től immár önálló épületben, a Tóth József utca 9. alatt kezdett működni. Ebben az időben a legtöbb tanár három-négy tantárgyat tanított, az oktatási hét pedig hétfőtől szombatig napi 5-6 órában volt megszervezve.

"Még és már" az 1954-es tantestületből. Még tanít Járay (Jaeger) Imre, aki 1925-1942 között volt a Gimnázium köztiszteletnek örvendő igazgatója, aki szerény nyugdíját kiegészítendő adott órákat még évekig. Mellette már itt tanít az akkor pályakezdő Bácskai Mihályné Molnár Erzsébet, aki férjével 1953-ban került Szentesre, s lettek mindketten a következő évektől a HMG meghatározó tanáregyéniségei. 

 

A Közgazdasági Technikum jó szakembereket, de semmiképp  nem szakbarbárokat nevelt. Példa erre Dobossy Lajos, a későbbi bankigazgató, aki az itteni tanulmányai során szerezte meg a pénzügyi alapismereteket, és lett egyidejűleg első osztályú vízilabda-játékos, később edző és profi játékvezető.

De feltűnhet erre a tablóra pillantva Galli János karnagy neve is, aki 2 évvel később Csongrádon beindította az alapfokú ének-zenei oktatást, megalapította és felvirágoztatta a "Zenét". Emellett sokirányú szerepet vállalt Szentes zenei életében is - alapító tagja, majd 1960-ig vezetője volt a a városi Vegyeskarnak. 2006-ban hunyt el - és még megélhette, amikor az 50 éves évfordulón róla nevezték el Csongrád zeneiskoláját.

 

Az 1966-os tablón tűnik fel először az iskola Ady Endre utca 6-8. alatti új épülete, amely akkor még egy emelettel alacsonyabb volt - a 3. emelet majd csak az 1993-ban történt bővítés során épül meg.

 

1968-69-es tanévben Őrsi Károly helyébe új igazgató lép Hojcsi Pál személyében, aki előtte 1953-tól a gimnáziumban tanított történelmet és földrajzot. Ugyanekkor lett szakközépiskola az intézmény, és kibővített képzési profillal a két közgazdasági mellett egy egészségügyi osztályt is indíthatott.

Az előbbi tabló - akárcsak a legkésőbbi 1979-es - egykori diákok jóvoltából kerülhetett a gyűjteménybe.

 

A lista végén időrendben és udvariasságból is a ma Pollák Antal nevét viselő, 1963-ban alapított Szakközépiskola  tablói állnak. Időrendben, mert akkorra lett kész a Marx tér 6-8. - ma Apponyi tér 1. alatt létesült 8 tantermes iskolaépület, és indult meg Gimnázium és Ipari Szakközépiskola keretében az oktatás. Udvariasságból pedig, mert e sorok írója 1970-74 között diákként, majd 1980-tól másfél évtizeden át műszaki tanárként rontotta a levegőt az intézményben.

 

 

 

A gimnáziumi osztályok két év múlva kerültek át a HMG-be. A legrégebbi, 1966-os tablón szereplők még gimnazistaként vágtak bele a tanulmányokba, az egy évvel később végzettek viszont már eleve villanyszerelő tagozatosként indultak 1963-ban az új iskolában.

 

Kajtor István 1963 és 1975 között volt az iskola alapító igazgatója, és a szentesi amatőr rádiózás sikereinek elindítója. Később Szegeden lett kollégium-igazgató. 1991-ben elhunyt. Esztergálos Ferenc igazgatóhelyettes úr viszont, aki 30 éven át volt a mindenkori igazgatók mögött második ember, szerencsére  jó egészségnek örvend.

Az alapító tantestületből Pusztai Jánosné Gáspár Zsuzsanna  később osztályfőnököm, a magyar nyelv és irodalom szépségeit és az orosz nyelv  nehézségeit ismertette meg velünk. Emellett minden évben volt energiája és bátorsága kirándulni vinni bennünket. Vele jártam először külföldön.

 

Az 1968-ban érettségiző elektroműszerészek tablóján az osztályfőnök dr Gyürky György. A szigort és a humort bölcsen alkalmazva élményszerűen vezetett be később engem is a matematika rejtelmeibe. A trigonometriát bőven alkalmazó műszaki tantárgyak már nem jelentettek nehézséget annak, aki Nála megértette a lényeget egykor. Sajnos rég nincs már közöttünk.

 

Az Ipari Szakközépiskola - később Erősáramú-, majd Pollák - jelenleg 29 tablóképpel van reprezentálva az e-Könyvtár gyűjteményében 1966 és 2003 között. A fotókat Gál Lajos, az iskola volt tanulója készítette iskola-történettel foglalkozó szakdolgozatához kapcsolódóan 2004-ben. Ez úton is köszönet érte!

 

 

 

Az e-Könyvtár kezelőfelületén a Keresés menüpont lehetőséget ad arra, hogy egy ide beírt név vagy kifejezés előfordulásait felleljük a közzétett képi-, hang- és videó-dokumentumok kísérő információiban, illetve a PDF-állományok szövegében. A Böngészés kínálkozó lehetőségei mellett ezt is érdeme kipróbálni.

 

 

*** *** ***

 

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 2004 tavaszán ünnepelte meg  fennállásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból az intézmény történetét, az egykori tanárok és diákok visszaemlékezését és számos képet tartalmazó Évkönyv jelent meg, amely digitalizálva szintén elérhető az e-Könyvtár gyűjteményében, számos más iskolatörténeti mű mellett.

 

 

A tablóképek mellett ezek az iskolai évkönyvek hű krónikásai az intézmények életének. A nevéhez híven egykor minden évben megjelentették - ahogy arról itt is hírt adtunk a 150 éves múltra visszatekintő Gimnáziumi Értesítők kapcsán. Időközben szerencsére jó par Polgári Leányiskolai Értesítő is előkerült az 1900 és 1947 között.

 

Szentes "középiskola-város". A Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos beiskolázású, de a többi intézmény is a megyehatáron túlmutató vonzáskörzettel rendelkezik.

Bár a felsőoktatás hiánya és a szűkös munkalehetőség miatt jelentős mértékű a fiatalok elvándorlása, az itt töltött  gondtalan, fogékony diákévek élménye megszépül és emlékezetes marad.

 

A Szentes Városi Könyvtár fontosnak tartja az iskolatörténeti dokumentumok gyűjtését, közzétételét. Ebben Ön is segíthet, ha digitalizálásra átengedi a birtokában levő tablóképet, évkönyvet.

 

Szentes, 2016. 02. 21.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.