Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

periodikák,
újságcikkek
könyvek,
dolgozatok
nyomtatványok,
térképek
kép, hang,
multimédia

Ezreket tanított táncra, illemre

Peczárszky Katalin (1913-1993)

 

Egykori és mai táncosok, tisztelők emlékeztek Pecárszky Katalin tanárnőre, valamint az Általa 55 évvel ezelőtt, 1961-ben alapított és 20 éven keresztül vezetett Modern Táncklubra 2016. május 28-án a Móriczban.

 

 

 

Igazán elmondható, hogy a hely szelleme is áthatotta a megjelenteket, hiszen ugyanez a nagyterem, a már nem annyira fényes parketta volt 1953-tól jó 3 évtizeden át Kató néni táncpedagógusi munkájának a legfőbb terepe.

 

 

 

A szombat délutáni rendezvény egyik szervezője és műsorvezetője dr. Berezvai Julianna volt - egykor maga is Peczárszky-tanítvány, Szatmári-Nagy Szilvia édesanyja.

 

 

 

Elsőként Szirbik Imre polgármester köszöntötte az emlékezőket és méltatta Peczárszky Katalint közösségteremtő és nevelői munkásságát.

Tőle Oltyán Lajos vette át a szót, aki 1969-től mint a Művelődési Központ-, majd 1984-től a számos versenynek helyet adó Klauzál Utcai Általános Iskola igazgatója volt munkakapcsolatban Kató nénivel.

 

 

 

A méltatók sorát Kruzslicz Pál zárta, aki 1974-tól szintén a Móricz Zsigmond Művelődési Központ munkatársa, 1984-től pedig az intézmény vezetője volt. Megható perceket szerezve olvasta fel Kató néni általa írt nekrológját, amely a Szentesi Élet digitális archívumában is megtalálható.

 

 

 

 

 

A visszaemlékezést két mai kiemelkedő tehetség, Szatmári Szilvia gyermeke Rónyai Zoltán és párja, Farkas Boglárka ifjúsági standard magyar bajnokok bemutatója, valamint digitalizált korabeli képek és videók vetítése színesítette.

 

 

 

Az est vacsorával, tánccal és baráti beszélgetéssel zárult. A talpalávalót ugyanazok az örökifjú zenészek - Vörös János és zenekara - szolgáltatták, akik az egykori táncesteken is állandó szereplők voltak.

 

Peczárszky Katalin és a Modern Táncklub emlékezete

 

Peczárszky Katalin tánctanár és koreográfus 1913. október 19-én született a ma Szlovákiához tartozó Nagykövesden.

1932-ben végezte el a Magyar Országos Táncmesterképzõ tanfolyamát.

 

 

Néhány évvel később, az 1930-as évek közepén már Szentesen tanította táncra és illemre az akkori fiatalságot - amint azt az Alföldi Újság 1934-es lapszámaiban megjelent tudósítások is igazolják..

 

"A Református Körre úgy emlékszem vissza, hogy Peczárszky Kató ott tanított bennünket táncolni. Ott lettünk először szerelmesek..." - olvashatjuk dr. Zsoldos Ferenc (1920-2002) sebész főorvos, díszpolgárunk visszaemlékezésében.

 

 

 

A jobb oldali hirdetés a Szentesi Lap 1947. június 22-i számából való, amely két kurzus indításáról is beszámol a Petőfi fehér termében.

 

Kató néni a tánc igazi mestere volt, és 60 esztendő alatt sok ezer embert vezetett be a társastánc világába. Működése első évtizedeiben egy-egy nagyobb táncteremmel rendelkező intézmény adta meg a lehetőséget tánckurzusok megtartására, melyek hétvégi össztáncai, valamint a tanfolyamok végén tartandó próbabálok hosszú éveken át a fiatalság kedvenc és kulturált szórakozását jelentették.

 

 

Ez a jelenleg ismert legrégebbi kép az 1930/40-es évekből, amely Szatmári Imre jóvoltából maradt ránk.

 

Munkássága második szakaszában csoportokkal, táncklubokkal foglalkozott. 1953-tól mintegy három évtizeden át a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tevékenykedett.

 

 

 

A bal oldali kép 1954. áprilisában készült egy járási művészeti versenyen, a jobb oldali pedig egy táncbemutató alkalmával készült csoportkép 1956-ból, amelyet a volt Petőfi Sándor Általános Iskola archívuma őrzött meg - Kató néninek onnan is voltak csoportjai.

 

1961-ben alapította és 20 évig vezette a Modern Táncklubot. Táncosai országos viszonylatban is sikert arattak már a kezdeti években is. Eközben maga is jelentős szakmai elismertségre tett szert, mint az Országos Társastánc Bizottság tagja, és nemzetközi pontozóbíró. Munkásságát 1961-ben és 1975-ben Nívódíjjal ismerték el. Pályafutása során 6 pedagógusi és 5 koreográfiai díjat kapott, a táncklub pedig a folyamatos jó szereplés eredményeképpen a "Kiváló Együttes" cím viselője lett. 

 

  

 

A Modern Táncklub versenyzői részt vettek az 1963-as és az 1965-ös Szegeden megrendezett "KI MIT TUD"-on, amelyet a Magyar Televízió is közvetített.

 

     

 

Szentesi párok is szerepeltek 1966-ban és 1968-ban a D-1 illetve C osztályú Savaria Nemzetközi Táncversenyeken. Néhány név, akik ezidőtájt a sikerek kovácsai voltak: Szabics János - Török Mária, László József - Vass Erzsébet, Varjasi János - Földvári N. Julianna, Szatmári N. Bálint - Berezvai Julianna.

 

 

Az 1970-es évek elejétől több alkalommal szerepelt a klub csoportja a Miskolci Formációs Fesztiválon

 

 

 

Kató néni irányítása alatt a klub tagjai többször táncoltak külföldön, pl.: Lengyelországban, Jugoszláviában, Németországban. Ekkor kezdődött a baráti kapcsolat a német Blau-Silber táncklubbal, mely kisebb-nagyobb megszakításokkal évtizedeken keresztül adott lehetőséget a fiatal táncosoknak arra, hogy külföldre jussanak.

Több tanítványa nemcsak táncot szerető, értő emberré vált, hanem a tánctanítást választotta hivatásának. Egyikük, Bajominé Varga Erzsébet vette át Kató nénitől a stafétát 1981-ben, és lett további sikerek kovácsa a Bolero Táncsport és Mozgásművészeti Egyesülettel.

Napjaink táncos kiválóságai a Szatmári Nagy Szilvia által 1992-ben megalapított Szilver Táncsport Egyesület égisze alatt érik el nemzetközileg is a csúcson jegyzett eredményeiket - méltó folytatóiként a Peczárszki Katalin táncpedagógusi örökségének.

 

 

 

Az egykori táncklubosok Kató néni emlékére 1997-ben rendezett összejöveteléről videofelvétel készült, amely digitalizálva DVD-korongra került. Részletei hamarosan az e-Könyvtárban is elérhetők lesznek.

2 évtized múltán a mostani találkozón levetítve ez is a megszépült múlt egyik dokumentuma lett.

 

Huszka Péter: Peczárszky Katalin élete és pedagógiai munkássága című, 2008-ban készült dolgozatát Oltyán Lajos adta át digitalizálásra. Adatgazdag és méltó emlékezés, köszönet érte.

 

Szentes, 2016. 06. 01.

 


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.