Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


Mezei Gábor (1945-2015)

 

 

 

Mezei Gábor nyugállományú dandártábornok életének 70. évében elhunyt. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár egykori parancsnokának emléke előtt egy 1996-ban vele készült rádióriporttal és a Róla szóló sajtóhírek csokrával tisztelgünk.

 

 

Mezei Gábor (1945-2015) nyugállományú dandártábornok 1964-ben jelentkezett az Egyesített Tiszti Iskolára, légvédelmi rakétás szakra. Szegedre kapta meg a behívóját, ahol megkezdte katonai pályafutását. Az első év után Szentendrére került a műszaki századhoz. 1968-ban út és vasútépítő szakon végzett, és avatták hadnaggyá.

Az elkövetkező években bejárta az országot: Kalocsán hadműveleti tiszt, majd törzsfőnök -közben sikeresen elvégzi a Katonai Akadémiát.

Ezt követően Ópusztaszeren törzsfőnök, majd parancsnok. Innen Szentesre kerül, az akkori dandár törzsfőnöke lesz. 1991-ben Cegléden műszaki főnök, majd a vezérkari tanfolyamot követően a hadosztály parancsnokhelyettese.

1995-ben kerül vissza Szentesre, a 87. Műszaki Technikai Ezredhez parancsnoknak. Irányításával alakul meg a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár.

Feladata volt az IFOR-keretében Okucaniban szolgáló katonák kiképzése, árvízi védekezések, gyakorlatok, s ezek műszaki biztosítása. --- Mezei dandártábornok 2003-ban - közel 40 éves hivatásos katonai szolgálat után - vonult nyugállományba.

 

Cikkek, tudósítások

 

      „Emlékezem – emlékeztek?” (4.) - Juhász László százados, www.honvedelem.hu - 2011.05.09.

A napokban folytatódott a szentesi Hegedűs László Helyőrségi Klubban az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred által szervezett „Találkozás volt parancsnokainkkal” című előadássorozat. Az előadó ezúttal Mezei Gábor nyugállományú dandártábornok volt...

 

***   ***   ***

 

Elköszönt a tábornok - Mezei Gábor nyugállományban - Szentesi Élet - 2003.02.14.

Ünnepi állománygyűlésen köszöntötték és búcsúztatták, az 57. születésnapján Mezei Gábort. A törvények értelmében köteles nyugállományba vonulni a főtiszt és február 13-val felmentették beosztásából parancsnokai a dandártábornokot. Az állománygyűlésen köszöntötte Mezei Gábort Győrössy Ferenc vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka...

 

***   ***   ***

 

Nyugdíjba vonult Mezei Gábor

 

 

Ünnepi állományülésen (2003. február 12.) búcsúzott el Mezei Gábor dandártábornok úr a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandártól, és nyugdíjba vonult.

Mezei Gábor ezen a napon töltötte be 57. életévét, és a jelenlegi törvények alapján, aki betöltötte az 57. életévét annak nyugállományba KELL vonulnia.

 

  

A képek a 2002. évi nyári hídépítési gyakorlaton készültek (LINK)

 

 A képre kattintva kinagyítható!

 

Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár alakulatának többször kellett helyt állni az árvizes időszakokban, és ezt a munkát nagy rutinnal és elhivatottsággal lehet igazán végezni. 

Mezei Gábor irányítása alatt a dél-szláv háború utáni helyreállítási munkálatokban is részt vett egy 40 főből álló alakulat (LINK)

A szentesi műszaki alakulatnál nagy figyelmet fordítottak a HONVÉDSÉG megismertetésére, és a katona hivatás népszerűsítésére, ezért minden évben NYÍLT NAP-ot tart a dandár. (LINK)

 

  

A képek a 2002. évi nyári hídépítési gyakorlaton készültek (LINK)

 

Szentes, 2015. 10. 12.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.