Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


A szentesi népszokások, hagyományok őrzője

85 éves Zsiros Katalin középiskolai tanár, néprajzkutató

 

Ez alkalomból bensőséges, jó hangulatú ünnepség keretében köszöntötték szerettei, volt kollégái és tanítványai 2015. november 15-én, vasárnap délután a Szent Korona Cukrászdában.

Sokunk "Kati nénije" 1963-ban lett tagja az Ipari Szakközépiskola - a mai Pollák - első tanári karának, és negyedszázadon keresztül diákjai generációival szerettette meg a magyar nyelvet, a történelmet, vagy épp a honismereti-helytörténeti értékeink felkutatását.

1990-ben megjelent Szentes földrajzi nevei című munkája a mai napig alapmű a városunk múlja iránt érdeklődők és a szakemberek számára egyaránt. Tanári tevékenységét, helytörténeti kutató munkáját 2003-ban Szentes Városért Emlékéremmel ismerték el.

 

 

 

A jeles alkalom fényét Kati néni kedvence, a fehér csokis torta mellett leginkább az emelte, hogy a megjelentek között volt a szakközépiskola másik nagy tanáregyénisége, Esztergálos Ferenc nyugalmazott igazgatóhelyettes.

 

 

 

Az egykori virgonc diákok - mára meglett, fehéredő hajú emberek - kitüntető szeretettel vették körül az ünnepeltet, akinek mindenkiről volt legalább 1-2 mosolyt fakasztó emléke.

 

 

 

Feri bácsival és az egykori kollégákkal beszélgetve - akik közül a többség szintén diákként szerezte az első közös élményeket - olyan elevenen jöttek elő a fél évszázados események, mintha csak tegnap történtek volna.

 

 

 

Zsiros Katalin tanárnőt 10 évvel ezelőtt a Könyvtárban köszönthettük, egy hasonlóan emlékezetes esten.

 

 

 

Drága Kati néni, Isten éltessen jó egészségben immár 85 évesen! 10 év múlva pedig újra összejön a Csapat, megesszük a fehér csokis tortát, és folytatjuk a történeteket. :)

 

 Szentes, 2015. 11.16.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.