Képek, hangok, filmek  - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


In memoriam dr. Balázs György (1932-2016)

Elment a "kubikos Balázs Gyurka"

 

 

 

Barátai és tisztelői szomorúan értesültek róla, hogy 2016. április 15-én, 84 éves korában elhunyt dr. Balázs György főiskolai tanár, helytörténész, a történettudomány kandidátusa. Életútjára, munkásságára emlékezünk a Szentesi Mozaik számos képes tudósításával és a 80. születésnapján készült videó-riporttal.

 

 Katt a képre!

 

Szentes, 2016. 04. 21.


Tablóképek, évkönyvek az e-Könyvtárban

Mélységes mély a múltnak kútja...

 

Ne mondjuk inkább feneketlennek? - folytatja Thomas Mann a József és testvérei című regényében.

 

A  sokszor idézett mondat juthat eszébe annak, aki beletallóz az e-Könyvtár Szentes Iskolai tablóképek pontjánál nyíló részgyűjteményébe.

 

A Szentes Városi Könyvtár által üzemeltetett szolgáltatás jelenleg 81 darab - nagy felbontású PDF-ként is megjeleníthető tablóképet tesz közzé, amelyekhez jól kapcsolódnak 5 iskola korai és közelmúltbeli évkönyvei...

  

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2016. 02. 21.


65 éves Petőfis osztálytalálkozó 

 

 

 

2015. október 29-én újra találkozott az 1950-ben végzett Petőfi Utcai Általános Iskola végzős osztálya Szentesen. 65 évvel ezelőtt az 1949/50-es tanévtől az intézmény neve Polgári Leányiskoláról változott Petőfi Utcai Általános Iskolára. Ebben a tanévben kezdték meg a koedukált oktatás fokozatos bevezetését is, így az ebben a tanévben végzett osztály volt az első végzős osztály a Petőfiben.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 10. 31.


Mezei Gábor (1945-2015)

 

 

 

Mezei Gábor nyugállományú dandártábornok életének 70. évében elhunyt. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár egykori parancsnokának emléke előtt egy 1996-ban vele készült rádióriporttal és a Róla szóló sajtóhírek csokrával tisztelgünk.

 

 Katt a képre!

Szentes, 2015. 10. 12.


Isten veled Ernő bácsi!

In memoriam dr. Imre Ernő

  

 

 

Ma reggel jött a döbbenetes hír, hogy csendesen elment közülünk dr. Imre Ernő nyugalmazott református esperes, Szentes Város Díszpolgára. Úgy ment el, ahogy évtizedeken keresztül közöttünk él: csendesen, de érezhető űrt hagyva maga után.

Pályáját  az e-Könyvtár Szentes számára átengedett írásai, hangját, alakját az ugyanitt közzétett felvételek idézik.

 Katt a képre!

Szentes, 2013. 09. 18.


Képek, hang- és filmfelvételek az e-Könyvtár Szentes gyűjteményében

A képek, hangok, multimédia gyűjtemény-csoportjaiban folyamatosan gyarapodik a jelenleg több mint 600 rekordot számláló képi tartalom. Igen népszerűek a régi szentesi képeslapok, valamint a pontosan névadatolt iskolai tablóképek. Ez utóbbiak kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a Keresés oldalon egy személy nevét beírva az őt megjelenítő tablót - és mellette a további dokumentumokat is - megkaphassuk.

A szentesi arcképcsarnok - folyamatosan bővülő rekordszámmal - a Szentesi Levéltár Fotótárából jelenít meg portrékat. Közgyűjteményi együttműködés eredményét tükrözik a Koszta József Múzeum Fotótárából közzétett üvegnegatívok is, amelyek a 2011-ben írt  Helytörténeti értékű üvegnegatívok Szentesen című BA szakdolgozatomhoz kapcsolódóan lettek digitalizálva.

 

  

 

A 100 fölötti rekordszámot kitevő hangfelvétel és mozgókép - kiegészülve az egykori Szentesi Amatőr Filmklub digitalizált alkotásaival - számos jeles szentesi személy emlékét segít felidézni, megőrizni.

Külön részgyűjteményt képez a szentesi népzene, és azon belül is a tekerőmuzsika, valamint az Amatőr Filmklubot 1962-ben megalapító dr. Dragon Károly (1928-1999) alkotásai.

 

  

 


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.