Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet


Ez durva! 10.000 oldal 2 korongon!

Neten és korongon a Szentesi Élet 46 évének újságarchívuma

 

 

 

A Városi Könyvtár digitalizáló műhelyének egy jelentős munkája fejeződött be az elmúlt év novemberében. Elkészült a Szentesi Élet teljes digitális archívuma az 1968-as kezdetektől napjainkig.

 

A minap egymás mellé tettül a városi hetilapnak az összekötött összegyűjtött valamennyi lapszámát, mely csaknem 80 cm-es toronyban állt amellett a két DVD korong mellett mely ugyanazokat az oldalakat tartalmazza digitális formátumban!

 

 

 

Fontos, hogy az újság lapszámai szabadon böngészhetők az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteményben az ekonyvtar.vksz.hu webcímen - sok más szentesi vonatkozású dokumentum, kép, hang- és videofelvétel mellet.

Az e-Könvytárból betallózható lapszámok PDF-állományai ezen a héten DVD-korongokon is elérhetővé váltak. Az első lemezen 1968-2000-ig, a másodikon 2001-től a 2014 decemberi utolsó számig.

 

 TIPP!  Hamarosan megvásárolható lesz a dupla DVD - így ajándéknak is kitűnő ötlet! Erről érdeklődjön a Városi Könyvtárban, ahol szíves felvilágosítást adnak a digitális gyűjteményről!

 

Az 1968. áprilisi első szám az e-Könyvtárban   A dpla DVD-tok borítója

 

Álljon itt ebből az alkalomból egy rövid történeti visszatekintés városi újságunk digitális megjelenéséről.

 

 

A hetilap hivatalos weboldala www.szentesinfo.hu/szentesielet/ címen 15 éve érhető el a SzentesInfo városi szerveren. Legelső tartalmai a korabeli városi honlap részeként jelentek meg, 1997. január 4-i keltezésű a legrégebbi közzététel. Ekkoriban a Kruzslicz Pál felelős szerkesztő által szemelvényként küldött cikkek voltak olvashatók.

 

 

1998 márciusától Keserű Imre - aki a nyomtatott újság tördelését is végezte - már hetenként frissítette aktuális írások szövegével az oldalt. Megemlítendő, hogy a világhálózathoz való hozzáférés – vidékünkön
főleg – akkoriban korántsem volt elterjedt. A rendszeresen internetezők aránya országos átlagban 5% alatt volt, otthoni net Szentesen pedig csak nyomokban volt fellelhető, nem kis részben a 10 Ft/perc körüli betárcsázásnak köszönhetően.

 

 

 

A www.szentesinfo.hu domaint 2000-ben regisztrálta a TEAM Számítástechnika, azóta az újság internetes változata a jelenlegi címen, önálló oldalként érhető el. A webes arculatot Niethammer Zoltán tervezte meg, majd később egészen napjainkig Bővíz Tibor munkája nyomán alakult ki.

2002 decemberétől 10 éven keresztül cikkenkénti webes feldolgozással zajlott a tartalom közzététele. Ez elég sok munkával járt ugyan, de biztosította a pontosan hivatkozható feltárást, és emellett a Google azóta is igen jó találatokat ad a korabeli írásokra.

 

 

2012-től napjainkig arculathű PDF-állományként olvashatók az egyes lapszámok, ahol az oldalak  pontosan visszatükrözik a papíralapú újság kinézetét, és annak minden alkotóeleme meg tud jelenni.

Időközben a Városi Könyvtárban egy sikeres pályázat megteremtette a technikai hátterét az e-Könyvtár Szentes digitális helytörténeti gyűjteménynek. Itt a folyamatosan bővülő tartalom - szentesi vonatkozású dokumentumok, képek, hang- és videofelvételek - mellett sorra teljesedtek ki a városi periodikák archívumai.

 

 

A Szentesi élet PDF-archívuma 2014. novemberében vált teljes körűen elérhetővé. Innentől a mindenkori friss megjelenések adják a folyamatos bővülését.

Az 1968. áprilisától eleinte havilapként, majd 1990 júniusától hetilapként szolgáló kiadványnak tavaly decemberig 1508 lapszáma, 10.000 újságoldala vált így nyilvánosan elérhetővé, olvashatóvá.

 

 

 

Az 1975-ig terjedő első évfolyamok digitalizálása a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának szkennerén történt, majd a 2008-ig terjedő évfolyamok a szentesi könyvtár jóval szerényebb képességű és sebességű készülékén lettek beolvasva. Az utóbbiakat laponként kellett még kereshető szövegű - dual layer - PDF-állományokká alakítani. 2009-től a megőrzött nyomdai állományokból konvertálódtak a PDF-fájlok.

 

 

 

Jelenleg mind a hivatalos oldalon, mind pedig az e-Könyvtárban folyamatosan megjelennek a friss számok. Dolgozunk rajta, hogy az egyes e-Könyvtár-beli évfolyamok a hivatalos oldal felől is elérhetők legyenek.

 

 

Végül a legfrissebb fejlemény: ezen a héten készültünk el a Szentesi Élet immár teljes DVD-archívumával. Két korongra fértek rá a PDF-lapszámok, 1968-2000-ig, illetve 2001-től 2014-ig.

 

Szentes, 2015. 01. 09.


  

Merítsen a múltból - ekonyvtar.vksz.hu - a digitális emlékezet

 Összeállította: Tímár Ferenc

 

.