XL. évfolyam 40. szám

2008. október 10.

Fejlesztik a járdákat és a buszmegállókat

A közlekedéshez kapcsolódva a közelmúltban két nagyobb pályázati forrást nyert a Dél-alföldi Operatív Program keretében Szentes, az egyiket járdafelújításra, a másikat - kistérségi szinten - buszvárók, buszöblök kialakítására.

A korábbi években már megkezdték a járdafelújítási-programot, akkor az úgynevezett régi téglajárdákat cserélték ki, melynek folytatásaként most a nagy cementlapos, betonlapos járdák átalakítása van folyamatban, mintegy 54 millió forintos értékben. - Valamennyi képviselői körzetben sor kerül járdafelújításra, hiszen az önkormányzati képviselők maguk jelölték ki a legsürgősebb feladatellátást igénylő helyeket.

2008. október 10.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő október 16-án, csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2008. október 10.

Változik a parkolás

Szentes város fizető-parkoló üzemeltetője értesíti a lakosságot, hogy az októberi munkanap áthelyezés miatt, az érvényes parkolási rend és díjfizetés a felsorolt napokon az alábbiak szerint módosul: október 18-án, szombaton 8-17 óráig fizetni kell a parkolásért, október 23-án, csütörtökön és 24-én pénteken nem kell fizetni az autósoknak.

2008. október 10.

Gospel kórus

Október 17-én, pénteken 20 órakor a református nagytemplomban koncertezik a 10 éve működő Lumen Christi gospel kórus, melyet fiatal amatőr énekesek és zenészek alkotnak. Időközben három lemezük jelent meg és számos helyen adtak koncertet. Ők a fekete gospel zene hazai képviselői, amely fekete gospelt jellegzetesen egyéni felfogásban adják elő: saját ötleteikkel gazdagítják, színesítik, így formálják a maguk képére; így alakul ki saját, egyéni zenei világuk. A megtalált zene és az új utak keresésének öröme az ami koncertjeiken mosolyukból felénk árad. Rendkívül vidám, lendületes és energikus produkció.

2008. október 10.

Munkarend változás

Az október 23-i ünnep miatt változik a polgármesteri hivatal munkarendje. A városházán október 17-én, pénteken fél 8-16 óráig, 18-án, szombaton fél 8-11 óráig fogadják az ügyfeleket. Október 23-24-én (csütörtök, péntek) zárva lesz a hivatal. Október 27-től, hétfőtől a megszokott félfogadási időben várják a lakosságot.

2008. október 10.

Központi konyha

Várhatóan február elején indulhat be a közétkeztetés a központi konyhán, akkorra végzik el az épület teljes, korszerű felújítását. A szakemberek lefektették már a közművek alapvezetékeit az épületen belül, s most kezdik el a burkolómunkát, csak ennek befejezése után indulhat el a technológiai szerelés.

2008. október 10.

Díjazták a szépséget

Idén is meghirdette az önkormányzat a Virágszínvonalasabb Szentesért elnevezésű környezetszépítő versenyét. Az ünnepélyes díjátadásra csütörtökön (október 9.) került sor a városházán. Az alábbi kategóriákban hirdettek győzteseket.

Családi házas kategória

1. Marton Györgyné (Honvéd u. 59/A), 2. Biácsi Lászlóné (Dózsa Gy. u. 170.), 3. Ollai Istvánné (Mentő u. 32.). Közönség: Garai Mihályné (Dózsa Gy. u. 28/C), Vincze Lászlóné (Magyartés, Tanya 26.).

Munkahely kategória

1. Damjanich u. óvoda, 2. Bocskai u. óvoda, 3. Koszta J. Ált. Isk. és Tiffany Ajándéküzlet Leskó Gáborné (Jövendő u. 17.).

Társasház kategória

1. Honvéd u. 24., 2. Móra F. u. 9., 3. Kossuth u. 14. I. em. folyosó lakóközössége, Bucskó Jánosné (Szabadság tér A ép., fsz. 2.), Vass Györgyné (Honvéd u. 10., fsz. 2.), Váradi Margit (Brusznyai stny. 7. V/14.).

2008. október 10.

Alapvető ellátásért

A Kereszténydemokrata Néppárt 11 év után ismét üdvözölheti Szentesen elnökét - fogalmazott köszöntő szavaiban Halmai István, a KDNP helyi elnöke, a Kurca Parti Esték rendezvénysorozatának október 9-i előadása előtt tartott sajtótájékoztatón. Az esti program meghívott vendége, Semjén Zsolt, a KDNP országos elnöke volt, aki a sajtó képviselőinek aktuális kérdésekről beszélt.

- Az utóbbi napokban fordulóponthoz érkezett a költségvetés helyzete, több szempontból is bebizonyosodott, hogy teljes mértékben fiktív a kormány által előkészített költségvetési törvény. Nyilvánvaló, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok az alapszámok, amelyekkel dolgoztak - hangsúlyozta az elnök, aki szerint Gyurcsány Ferenc szavaiból kiderül, hogy nincs semmilyen elképzelése az egész világon érzékelhető pénzügyi válság kezelésére.

2008. október 10.

Moszkvában jártak az EB-n

Állami eseménynappá nyilvánították a világbajnokság három versenynapját

A K.I.K.O. világszervezet elnökségi tagjai Brezovai Sándorral az Európa Bajnokságon

Moszkvában rendezték meg szeptember 27-én és 28-án a Kyokushin-kan Karate Európa Bajnokságot. A megmérettetésre hét versenyző utazott ki Magyarországról, akiknek a nagyon erős mezőnyben szinte csak tisztes helytállás jutott. A karate társadalom e jelentős rendezvényén jelen volt kancho Hatsuo Royama mester, a kyokushin-kan szervezet vezetője, illetve Moszkvába utazott a magyar delegáció vezetőjeként sensei Brezovai Sándor, a jövő évi kyokushin karate világbajnokság szervezője, akit elkísért lapunk fotósa Vidovics Ferenc is.

2008. október 10.

Petróleumtól a villanyig

Évfordulók - 2008.

25 éve, 1983. október 4-én Szabó Gyula Jászai Mari-díjas színművész önálló estet tartott a Művelődési és Ifjúsági Ház pódiumtermében.

120 éve, 1888. okt. 6-án 56 éves korában meghalt Beke Kálmán (1832-1888), a szentesi járás rettegett csendbiztosa, utóbb ármentesítési gátfelügyelő.

2008. október 10.

Szentes fiatalon elhunyt földesura

Kétszáznegyven éve született gróf Károlyi József

Gróf Károlyi József

Az utóbbi években már többször írtunk báró Harruckern János Györgyről és Ferenc nevű fiáról, akik a török pusztítások után virágzó mezővárossá tették Szentest. Ismert, hogy Ferenc báró 1775-ben fiú utód nélkül halt meg, ezáltal a hatalmas Harruckern-birodalom - benne városunk - leányágon öröklődött tovább. A kedvezményezettek között volt a gróf Károlyi nemzetség is, amely az elkövetkező 170 évben a térség legjelentősebb birtokosa maradt.

2008. október 10.

Mit örökölt a reneszánsz az antikvitástól?

Kirándult a Szent Erzsébet Általános Iskola 7. A osztálya

Az előző tanév végén Vighné Julcsi néni - volt osztályfőnökünk - jóvoltából, a Reneszánsz éve pályázaton nyertük a kirándulásunk anyagi fedezetét: tanulónként 6500 forintot. A széleskörű múzeumi kínálatból az Aquincumi Múzeum két és fél órás múzeumi óráját választottuk.

Szeptember 30-án, korai indulás után 10 órára értünk a múzeumhoz, ahol a felfedezőtúránk vezetője felkészülten várt bennünket.

2008. október 10.

A vértanúkra emlékeztek

Hétfőn délután 5 órakor a Damjanich János Általános Iskolában a hagyományoknak megfelelően ismét megemlékeztek az Aradi Vértanúk Napjáról. A város egyetlen ilyen emlékművénél Kárpáti Lajos, az intézmény vezetője mondott beszédet, melyet három gondolat köré fűzött. Szólt Damjanich Jánosról, mint tábornokról, hadvezérről, a barátaival bensőséges kapcsolatot ápoló emberről. Beszélt az 1849. október 6-a történéseiről, ahogyan a visszaemlékező kortársak azt látták, megélték. Végül a vértanúság kritériumait elemzte egyes történelmi korokban. Ezt követően az iskola diákjai műsorukkal a tábornokokra emlékeztek. A rendezvény koszorúzással zárult. Az emlékmécsesek meggyújtása után az önkormányzat képviselői, Bácskainé Fazekas Márta, Móra József, Baranyi Imre és Hor-nyik László, a körzet önkormányzati képviselője, a Szabadidős Sportklub és a Gyermekbarátok szentesi szervezetének képviselője Papp Imre, az iskola képviseletében pedig Varga Sándorné igazgatató és Dömsödi Eszter pedagógus helyezték el a megemlékezés koszorúit. A diákok nemzeti színű zászlókat és virágokat tettek az emlékmű talapzatához.

2008. október 10.

Két szálon a libamájért

Néhány héttel ezelőtt öt-párti egyeztetéssel beadvánnyal fordultak a parlamenthez, melyben azt kérték, hogy a magyar libamájat nyilvánítsák hungarikummá. Mindemellett, ettől függetlenül továbbra is folytatódnak a tárgyalások a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Négy Mancs és a Baromfi Terméktanács között azért, hogy egyesség jöjjön létre és egyes magyar baromfifeldolgozó cégeket levegyen az állatvédő szervezet feketelistájáról.

2008. október 10.

Támogatást nyertek angol tanításra

Több millió forintot kaptak az amerikai kereskedelmi kamarától

Ötmillió forintos támogatást nyert a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Ciklámen alapítványa nyelvoktatásra az amerikai kereskedelmi kamarától. A szervezet idén gyermeknap alkalmából hirdette meg pályázatát, melyen maximum 3,6 millió forintot lehetett nyerni nyelvi laborfejlesztésre, a terv megvalósításához azonban önerőt kellett biztosítania a pályázónak.

2008. október 10.

Lakossági lomtalanítás

Az önkormányzat városellátó intézménye lakossági lomtalanítást tart októberben. A lomtalanítás keretében az érintett városrészben a kijelölt napokon reggel 7 órától helyezhetik ki a lakosok a háztartásban keletkezett lomot, a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat és háztartási eszközöket az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon. Nem tartozik a lomtalanítás körébe és nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, a veszélyes hulladékokat, a heti szemétszállításba tartozó háztartási szemetet és az elektronikai készülékeket. A kisebb méretű anyagokat - például a rongyot, a papírt, a műanyagot - a hatékonyabb elszállítás és a szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve viszik el. A lom elszállítását a kijelölt napon, fennakadás esetén a következő napon végzik el.

2008. október 10.

Országos kutyakiállítás

Hétszáz tenyésztett eb, közel 120 fajtából.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szentesi szervezete október 19-én délelőtt 9 órától országos CAC kutyakiállítást rendez a Pusztai László Sporttelepen.

Mint azt Gál Albert elnöktől megtudtuk, a kiállítás rendezésének jogát a helyi szervezet pályázat útján nyerte el. A MEOE ilyen jellegű kiállítást egy-egy évben országosan 12-13 helyen engedélyez. Alapvető feltétel, hogy a rendező szervezet minden tekintetben megfelelő háttérrel rendelkezzen.

2008. október 10.

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Másfél évvel ezelőtt indítottuk útjára addiktológiai sorozatunkat lapunk hasábjain, melynek rendszeres megjelenésében a Dr. Bugyi István Kórházban 2005-től működő Addiktológia és Drogambulancia munkatársainak szakmai segítségét kértük.

Az elmúlt hónapok munkájára, a cikkek megírására az a Magyarországra is egyre inkább jellemző tendencia sarkallt bennünket, mely szerint a sokszor igazi életcélokkal nem rendelkező fiatal, középiskolás korosztály már nemcsak a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken, falvakban is kipróbálja a drogokat.

2008. október 10.

Magyarok, hősök, katonák, emberek voltak

Október 6. nemzeti gyásznap. Az aradi tizenhárom vértanú emlékének szentelve, kik vérüket áldozták az 1948/49-es szabadságharcért, a magyar nemzet függetlenségéért.

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj szoros kötődésben áll e történelmi eseménnyel. Az alakulat laktanyájának névadója Damjanich János honvédtábornok. E név már fogalom a városban is, mely hallatán a lakosság képzeletében a történelmi eseményen, személyen kívül azonnal megjelenik a Damjanich laktanya, műszaki katonáival együtt.

2008. október 10.

Koszta hazatér

Révbe ért a kezdeményezés, melyről többször beszámoltunk, hiszen tavaly év eleje óta húzódott. Az Együtt Szentesért Egyesület kezdeményezésére, a Tájak-korok-Múzeumok egyesület és az önkormányzat támogatásával sikerült elérni, hogy a város leghíresebb festőművésze, Koszta József a Kerepesi temetőből végleg hazakerülhet. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elutasította a kérelmet, de a lokálpatrióták nem adták fel, a családtagok bevonásával újra beadták, ezúttal már a méltányossági kérelmet. Ez a beadvány kedvező elbírálásban részesült, azóta már Szentesre is szállították Koszta földi maradványait. A csongrádi Máté István - Lantos Györgyi házaspár készíti a díszsírhelyre az emlékoszlopot. Erdélyi születésű, a város mégis magáénak érzi a Kossuth-díjas művészt, az alföldi piktúra nagy formátumú képviselőjét, mert az 1910-es években a város határában telepedett le, s itt bontakozott ki művészete. Szentesen elhunyt feleségével, Szeifert Annával kerül közös díszsírba a Kálvária temetőben. A szertartás részletei még szervezés alatt állnak, de annyi biztos, hogy október 25-én 10 órakor veszi kezdetét. Előtte, október 21-én 17 órától a múzeumban dr. Dömötör János ny. igazgató emlékezik meg Koszta József életéről és művészetéről.

D. J.

2008. október 10.

Ünnepi tekergés

Cseuz László, a Pepita Macska Klub és a Benignus Közhasznú Egyesület október 23. alkalmából 23 órás ünnepi tekergést szervez. A rendezvényre - melynek központja a Kossuth tér - 2-10 fős csapatok nevezhetnek. A Kossuth tér-Ady Endre utca-Batthyány utca-Rákóczi út-Kossuth utca- Kossuth tér útvonalon a csapattagok váltóban kerekeznek, az indulás időpontja október 23. délután 5 óra. A nevezéseket október 15-ig várja a Szentesi Családsegítő Központ (63/561-516), a részletes versenykiírás megtalálható a családsegítő központban, a bringaverseny.extra.hu-n és a tekergés.blogspot.hu webolda-lakon.

2008. október 10.

Antennarekonstrukció

A MinDig TV elnevezésű digitális földi kereskedelmi szolgáltatás december 1-jével indul a budapesti, a kabhegyi és a szentesi adóállomásokról, MPEG-4-es formátumban. Ennek beindítása érdekében november 2-án a kabhegyi televíziótorony után, a szentesi telephelyen is megkezdődnek
az antennarekonstrukciós munkálatok. A rekonstrukció idején az Antenna Hungária a kereskedelmi televízió-műsorok normál teljesítménnyel történő sugárzását ideiglenes antennarendszerrel biztosítja, ezáltal a televízió-műsorok elérhetősége a szentesi adóállomás körzetében nem változik észrevehetően. Szentesen a munkálatok a televízió-csatornák átállásához kapcsolódva november 2-án kezdőnek el és november 15-ig tartanak, érintik az M1, a TV2, az RTL Klub televíziók műsorszolgáltatását. A rádiócsatornák esetében a rekonstrukciót november 6. és 10. között végzik el, mely az MR2 Petőfi, a MR3 Bartók, és a Sláger rádió adását érinti.

2008. október 10.

Aerobic és fitness maraton

A Colosseum az életem

Október 23-ra 12 órás Aerobic és fitness maratont hirdet az Ady Endre utcai Welness Colosseum. Az egész napos sportolás mellett azonban számos egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőséggel is várják a kezdő, a haladó és az élsportolókat.

A szervezők nem titkolt célja, hogy a maratonnal hagyományt teremtenek, hiszen jövő tavaszra is sportnapot terveznek. Akkor azonban már 23 órás aerobic és fitness maratont szeretnének szervezni, az érdeklődők számának függvényében. Brezovai Sándor elmondta: az is megfordult a fejükben, hogy később fitness guinness rekord felállításával is megpróbálkoznak, ehhez azonban első lépésként szeretnék felmérni, hogy hányan kapcsolódnak be a maratoni programokba.

2008. október 10.

Szereti a kihívásokat

Geréné Dunaháti-Vas Mártát július 1-jével nevezték ki a Kertvárosi Óvoda élére. Egyetlen pályázóként nyerte el a 2007-ben összevont két körzet, a Köztársaság utcai és a Felsőpárti Óvodai Körzetet vezetői állását. Erről májusban egyhangú szavazattal döntött a testület.

A Kertvárosi Óvoda felépítése: központi óvoda a Rákóczi Óvoda lett, hét csoporttal, 180 kisgyerekkel, hozzátartozik a négycsoportos Köztársaság úti (97), valamint a szintén négy csoporttal működő Dr. Mátéffy Ferenc utcai (112), a Damjanich utcai óvoda a maga két csoportjával (47) és a Kistérségi Társulás keretében az eperjesi óvoda, ahol két csoport van, 13 gyermekkel. Jelenleg 449 gyerekkel dolgoznak.

2008. október 10.

Bérleteket tessék!

Ismert okokból, a Petőfi szálló rekonstrukciója miatt szünetelnek a nagyszínházi előadások, de a Szentesi Művelődési Központ népművelői nem hagyják színházi élmény nélkül a publikumot. A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központba hirdettek meg pódiumbérletet.

A díszterem 224 férőhelyes, pótszéket nem tudnak betenni, mondja Varróné Szabó Ildikó. Az igazgatónő arra biztat minden színházkedvelőt, vegyen bérletet, mert csak ez esetben van biztos helye a nézőtéren, és az is szempont, hogy így kevesebb pénzbe kerül egy jegy. A bérleteket az első előadásig árusítják. Komfortosabbá tehetik az élményt azzal, hogy magasítókat készítettek a hátrébb lévő székek alá.

2008. október 10.

A megörökített idő

Andrej Tarkovszkij orosz filmrendezőtől kölcsönözte Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület helyi csoportja fotókiállításának címét és mottóját: "A megörökített idő". A negyedik alkalommal kiírt országos pályázatra a szentesi tagokon kívül Szegvárról, Békéscsabáról és Pécsről is küldtek anyagot. Lantos Imre rendezte a kamarakiállítást, melyet befogadott a Koszta József Múzeum. A klub tagjai utazásaikon kaptak lencsevégre épületeket, embereket, a természetet. Csodálatos fotókon hasonlítható össze például a naplemente a tatai Öreg-tónál, Tahitótfalun és Madeirán. A megnyitón Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője mondandójában kifejtette: mindenről lehet jó vagy rossz képet is készíteni. A szakmabeliek megfogalmazása szerint a fényképezés a világ dokumentálását, míg a fotózás a művészi képrögzítés szándékát jelenti. A tárlat november 30-ig tekinthető meg a megyeházán.

2008. október 10.

Könyvbemutató

Nagyajtósi István, a HMG tanára augusztus 1-jén lett volna 100 éves. Az 1953-ban végzett osztályai kezdeményezésére az önkormányzat az évfordulóra könyvet jelentetett meg, amelynek bemutatója október 13-án, hétfőn, 18 órakor lesz a városi könyvtárban.

2008. október 10.

Festőművészek ösztönzése

Kétévente hirdeti meg a művelődési központ a Katona Kiss Ferenc és neje, Túri Júlia alapítványának pályázatát. A főtéri Galériában kiállították a beérkezett teljes idei anyagot.

A megnyitón az 1994-ben létrehozott alapítvány célkitűzéséről a kuratórium elnöke, Tóth Attila elmondta: a szentesi festőművész azt hagyta rájuk, amit élete során szakmailag és emberségből felhalmozott, az utána következőknek, a természetből kiinduló festészeti elveket követő fiatal művészeknek támogatást nyújtani.

2008. október 10.

A helyi hírekért olvas

Lapunk hűséges előfizetője

Mindennek és mindenkinek megvan a saját története, sorsa; egy városnak, egy embernek, egy újságnak. Így Szentesnek és az itt élő idős hölgynek is, aki érdeklődésemre örömmel, mesélt kedvenc lapjáról, a Szentesi Életről, amelyre már 27 éve rendszeresen előfizet.

A történet 1981-ben kezdődött, amikor a mindig nyitott szívű, jó kedvű aszszony családjával együtt beköltözött a városba a Szivattyú-telepi tanyájukról. 1950-től már járatták a Délvilág elődjét, azonban a Szentesi Élet kihordása a tanyavilágban még nem volt megszervezve, de a tanyasi postások még nem vitték ki a Szentesi Életet.

2008. október 10.

Mészáros György a Vízilabda Klub új elnöke

Az elmúlt péntek óta új neve, új elnöksége, és új elnöke van a Szentesi Vízilabda Klubnak. Az egyesület közgyűlése gyakorlatilag egyhangúlag választotta meg a tizenegy fősre kibővített elnökséget, majd az elnökség tagjai ugyanilyen egyetértésben választották meg a klub elnökének Mészáros Györgyöt, a Pendola Szentes Kft. ügyvezetőjét. Az új elnök elsődleges céljai között szerepel, hogy továbbra is az élvonalban szerepeljenek férfi és női vízilabdázóink.

Gyakorlatilag a májusi közgyűlés folytatása volt az elmúlt pénteki, ahol a jelenlévő tagok megszavazták, hogy ezen túl Szentesi Vízilabda Klub néven "fut" majd az egyesület.

2008. október 10.

Mészöly Géza és a Vasas Szentesen

Ismét győzelemnek örülhettek a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapatának játékosai. Az elmúlt hétvégén a Balástya csapatát győzték le gólgazdag összecsapáson hazai pályán 4-3-ra, megszakítva ezzel a hosszú ideje tartó nyeretlenségi sorozatukat. Az esős időben, sáros pályán megrendezett találkozó első játékrészének hajrájában a vendégek szereztek vezetést büntetőből, ám alig hatvan másodperccel később Mihály Róbert szintén tizenegyesből kiegyenlített. Fordulás után Gránitz góljával már nálunk volt az előny, ám a balástyai együttes is tudott újítani, így ismét döntetlenre állt a csata. Jól játszott és helyzeteket alakított ki a Kinizsi, sőt Lajos beadását Mihály lőtte a kapuba, majd nem sokkal később ismét a szentesi csatár volt a főszereplő: beadását követően egy vendégvédőről pattant a kapuba a labda, ezzel már 4-2 volt az eredmény a Szentes javára. A 93. perc is tartogatott érdekes eseményeket, ekkor Lajos rúgta messzire a labdát sípszó után, amit a játékvezető sárga lappal értékelt. Csapatunk védője ezt követően kérdést intézett a sporihoz, mire máris villant a piros lap. A csapatkapitánynak, Érseknek is volt kommentárja a dologhoz, válaszul ő is piros lapot kapott. A megítélt szabadrúgást követően megszületett a harmadik vendég gól, majd véget ért a mérkőzés. Ezen a hétvégén szombaton és vasárnap is pályára lép a Szentesi Kinizsi, előbb október 11-én, szombaton 13.30-kor a Vasas együttese ellen játszanak Págerék jótékonysági mérkőzést a közelmúltban elhunyt Illovszky Rudolf emlékére. A találkozó teljes bevételét a Szentesi Kinizsi labdarúgó szakosztálya kapja majd. Másnap Mórahalmon szerepel Bozóki Zoltán legénysége, kérdés, hogy a Vasas elleni meccs 90 percének fáradalmaival a lábukban mire lesznek képesek a játékosok.

H. V.

2008. október 10.

Lászlóék tíztánc aranya

Vácon rendezték meg október 5-én a tíztánc magyar bajnokságot, melyről a Szil-ver TSE versenyzői ismét szép eredményekkel térhettek haza. A felnőtteknél közös pályafutásuk negyedik bajnoki címét szerezte László Csaba és Mikes Anna, mögöttük ezüstérmes pozíciót Szal-kai Szabó Gábor és Markó Ágnes végzett. A szokásos hatos helyett ezúttal nyolcas döntőt rendeztek, így a 7. helyezett Budai Attila és Barna Lilla páros is a legjobbak között táncolhatott. Az ifjúságiaknál 2. lett Nagy Gergő Horváth Alexandrával, Bődi Dénes Farkas Bettinával pedig az 5. helyen végzett. Junior II-ben ezüstérmet nyert a Bugyi Bence-Kiss Violetta páros, 4. Hegyes Bertalan és Ambrus Adél, 5. Jéri Tamás és Szepesi Lilla, 6. Győrfi Norbert és Szűcs Liliána.

2008. október 10.

Nemzetközi úszóverseny

A magyarországi versenyzőkön kívül Csehország, Ausztria, Nagy-Britannia, Szlovákia és Szerbia úszói is képviseltették magukat az egri Makovecz-uszodában rendezett találkozón a napokban. A X. Bitskey Aladár Nemzetközi Szenior Úszóversenyen ezúttal is szép sikereknek örülhettek a Szentesi Delfin ESC képviselői, Felvégi Zsuzsanna 10, Virágos Éva 5, Pólyáné Téli Éva és Debreczeni Beáta 4, Melkuhn Dezső 3, dr. Bakacsi Gyula és Cseuz László 1 egyéni számban volt a mezőny legjobbja. Pólyáné Téli Éva 3. lett a Bitskey Aladár tiszteletére rendezett 4 számból álló öszszetett versenyben.

2008. október 10.

Cselgáncs

A Pollák DSE cselgáncsosai Miskolcon szerepeltek. Az elmúlt hétvégén került sor az I. osztályú felnőtt országos egyéni bajnokságra, ahonnan ezüstéremmel tért haza Fekete Mónika (+78 kg).

A szekszárd városi sportcsarnokban is tatamira léptek a cselgáncsozók, ahol Diák "B" korosztályban (1997-es születésűek) az ötödik helyen végzett Varga Mercédesz (-40 kg).

2008. október 10.

A szentesi kispályás focisták ünnepe

Harminc éve nyertek országos bajnokságot

A Magyar Vasutas 1978. szeptember 23-án megjelenő számának utolsó oldalán nagy terjedelemben számolt be a Vasutasok Szakszervezete által szervezett üzemi bajnokság eseményeiről. A cikk szerint szeptember 1-5. között Balatonkenesén rendezték meg három sportágban (kispályás labdarúgás, sakk, asztalitenisz) az országos döntőket, melynek összesítése után a Szegedi Területi Bizottság sportolói nyerték a díszes Borostyán Kupát.

2008. október 10.

Könyvtári akció

Október 7-12-ig ingyen beiratkozhatnak CD/DVD kölcsönzéséhez az olvasók a hangos-könyvtárba, illetve könyvek kölcsönzéséhez a gyermek- és felnőtt könyvtárba. Az akció ideje alatt díjmentesen használhtó az inter-net-szolgáltatás.

Késedelmi díj nélkül adhatják vissza a könyvtári dokumentumokat azok, akik elfelejtették visszavinni. Október 12-én, vasárnap 8-12 óra között játékos programokkal várják az érdeklődőket, az új beiratkozóknak ajándéktárgyakkal kedveskednek a könyvtár dolgozói.

2008. október 10.

Fosztogatják a hétvégi házakat

Október 5-re virradóra törték be ismeretlenek az egyik szentesi általános iskola több ablakát. Az ablakokon néhány centis lyukakat ütöttek valamilyen eszközzel, az okozott kár 30 ezer forint.

Még augusztusban tűnt el városunkból egy Volkswagen Golf típusú személygépkocsi, amelyet néhány napja megtaláltak a rendőrök, igaz, Dunaújvárosban. Bár minden bizonnyal az autó tulajdonosát ez érdekli a legkevésbé, a legfontosabb az, hogy előkerült a járműve.

2008. október 10.

Próbafűtés

Bírósági tárgyaláson a bíró szólítja a vádlottat:
- Hallotta, mit mondott a tanú. Most védekezhet, kérem.
- Szívesen tenném én, kérem, de elvették a pisztolyomat.

2008. október 10.

Kis kukta

  • Fűszeres hússal töltött gombafejek
  • Jugó szelet
2008. október 10.

Vereségek a nyitányon

Torday (6) és Szívós között (8) a két Molnár, Tamás (9) és Attila (2)

Mindkét első osztályú vízilabda csapatunk vereséggel kezdte az idei szezont. A Hungerit-MetalCom-Szentes női együttese gólszegény mérkőzésen, 6-3 arányban kapott ki Dunaújvárosban. A védekezéssel nem volt különösebb probléma, a három dobott gól viszont kevés, ezen mindenképpen javítani kell a következő találkozókon. A Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi gárdája a hét közepén játszotta első bajnokiját, a tavalyi bronzérmes Domino-Honvéd ellen. Borzasztó rosszul kezdtek a mieink, az első negyedet 5-0-ra, a másodikat 6-1-re vesztették el Tordayék, a második félidőre viszont ugrásszerűen feljavult a Szentes játéka, és némi meglepetésre a harmadik és a negyedik negyedet a Bodrogi Bau nyerte 4-2-re és 3-2-re, így 15-8 lett a végeredmény a fővárosiak javára.

Ezen a hétvégén a Hungerit női csapata a fővárosba utazik, ahol az UTE-Jégcsillag ellenfelei lesznek Dalmádyék, a férfiakra viszont komoly erőpróba vár, hiszen az egyik nagy rivális, a Fehérvár vendégeként kellene pontot, esetleg pontokat szerezni, szintén idegenben.

H.V.

2008. október 10.

Egy százalék

A szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola "Gyermekeinkért" Alapítványa a 2006. évi személyi jövedelemadó 1 százalékából 2007. évben 196.146 forintot kapott.

Az iskolánk nagykórusának tavaszi erdélyi kiutazásához és fellépéseihez tervezzük az összeget felhasználni. Köszönjük és várjuk további támogatásukat. A "Gyermekeinkért" Alapítvány számlaszáma: Erste Bank 11652003-06901000-52000003.

A szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában működő Petőfi DSE a 2006. évi személyi jövedelemadó 1 százalékából 2007-ben 63.970 forintot kapott. A Petőfi DSE ezt az összeget a házi sportversenyek díjazására és a tanulók versenyeztetésének útiköltségére fordította. Köszönjük és várjuk további támogatásukat. A Petőfi DSE számlaszáma: 57200031-10041596, Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet.

2008. október 10.

Családi események

Született: Jegyes-Molnár Bélának és Hajdu Krisztinának Milla, Váczi Róbertnek és Török Tímeának Tímea Csilla, Bori Sándornak és Szabó Bernadettnek Petra, Péteri Tamásnak és Vincze Klára Mónikának Gerda Írisz, Biró Mihálynak és Sándor Anettnek Bence, Pintér Csabának és Juhász Erzsébetnek Anna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Pálinkó Lajos és Kandász Zsanett, Karai Lajos és Kánvási Noémi, Erdélyi Sándor és Kádár Anikó, Veres László és Gila Erika.

Elhunyt: Szeri László Jenő, Helfer Jolán, Dunás-Varga Zoltán, Fülöp Istvánné Répás Mária, dr. Molnár László, Marik István, Száraz-Nagy György Mátyás, Bertus Jánosné Illés Anna.