2008. október 10.

Alapvető ellátásért

A Kereszténydemokrata Néppárt 11 év után ismét üdvözölheti Szentesen elnökét - fogalmazott köszöntő szavaiban Halmai István, a KDNP helyi elnöke, a Kurca Parti Esték rendezvénysorozatának október 9-i előadása előtt tartott sajtótájékoztatón. Az esti program meghívott vendége, Semjén Zsolt, a KDNP országos elnöke volt, aki a sajtó képviselőinek aktuális kérdésekről beszélt.

- Az utóbbi napokban fordulóponthoz érkezett a költségvetés helyzete, több szempontból is bebizonyosodott, hogy teljes mértékben fiktív a kormány által előkészített költségvetési törvény. Nyilvánvaló, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok az alapszámok, amelyekkel dolgoztak - hangsúlyozta az elnök, aki szerint Gyurcsány Ferenc szavaiból kiderül, hogy nincs semmilyen elképzelése az egész világon érzékelhető pénzügyi válság kezelésére.

Semjén Zsolt elmondta: a különböző kormányok gyors és határozott lépéseket tesznek a gazdasági válság káros következményeinek kezelésére. A magyar kormány részéről tett nyilatkozatok pedig csupán annyiban foglalhatók össze, hogy szurkoljunk azért, hogy ne nagyon csapjon meg minket a válság.

A KDNP első embere felhívta a figyelmet arra is, hogy teljes erővel folynak a még megmaradt állami tulajdon lenyúlására tett kísérletek. A kormány épp most akarja privatizálni a regionális vízműveket, holott a 21. században a víz fontosabb, mint az olaj. Ennek a tettnek a következményei beláthatatlanok, hiszen a lakosság legalapvetőbb ellátása a tét. Hasonló a helyzet az energiaellátó rendszerek, illetve az állami erdők tekintetében is. Amikor pedig privatizáltak valamit, annak mindig az lett a következménye, hogy drágább lett a szolgáltatás, mert így már a befektetők extraprofitját is ki kell fizetnie a lakosoknak. Ebben a helyzetben az elnök szerint nem az állami tulajdon privatizálása a megoldás, hanem az, hogy a megfelelő emberekre kell rábízni az állami vagyont.

- Elhatározott szándékunk, hogy a privatizációt megakadályozzuk és végső esetben ennek érdekében a néphez fordulunk. Azonban ha nem sikerül megakadályozni a folyamatot, akkor a kormányváltás után visszavesszük állami tulajdonba mindazokat a területeket, amelyek a nemzet szuverenitása, illetve a lakosság ellátása szempontjából meghatározó jelentőségűek - fogalmazott Semjén Zsolt, aki kitért arra is, hogy a KDNP szorgalmazza a szabad vasárnap adott napi betartatását, illetve a családi adózás bevezetését és választhatóvá tételét, melynek segítségével Franciaországban megfordították már a csökkenő képet mutató demográfiai trendet.

Cseh-Lakos