2008. október 10.

Szereti a kihívásokat

Geréné Dunaháti-Vas Mártát július 1-jével nevezték ki a Kertvárosi Óvoda élére. Egyetlen pályázóként nyerte el a 2007-ben összevont két körzet, a Köztársaság utcai és a Felsőpárti Óvodai Körzetet vezetői állását. Erről májusban egyhangú szavazattal döntött a testület.

A Kertvárosi Óvoda felépítése: központi óvoda a Rákóczi Óvoda lett, hét csoporttal, 180 kisgyerekkel, hozzátartozik a négycsoportos Köztársaság úti (97), valamint a szintén négy csoporttal működő Dr. Mátéffy Ferenc utcai (112), a Damjanich utcai óvoda a maga két csoportjával (47) és a Kistérségi Társulás keretében az eperjesi óvoda, ahol két csoport van, 13 gyermekkel. Jelenleg 449 gyerekkel dolgoznak.

Geréné elmondja, hogy a Rákóczi utcaiban idén kevesebb lett a gyermeklétszám, így a korábbi 8 csoportról hétre csökkentettek, minek következtében 2 pedagógusállást és egy dajkaállást szüntettek meg. Ezt úgymond veszteségmentesen megoldották, mivel egy óvónő főállású gyógypedagógus lett, aztán volt egy üres állásuk, ami megszüntetésre került, egy dajka pedig nyugdíjba ment.

- Komoly kihívásnak tekintem a vezetői munkát - mondja. - Csatlósné Erzsike 25 évig volt a vezetőm, tőle sok mindent tanultam. És a mai napig is segít nekem. Ugyanezt elmondhatom Dévay Istvánnéról is, aki megbízottként egy évig vitte ezt a körzetet. Ő jelenleg általános vezető helyettesi feladatot lát el. Eperjes kivételével minden óvodában van egy-egy tagóvodavezető, helyileg ők irányítják az intézményeket. A munkájukra nagyon számítok, sokat segítenek nekem. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot, kéthetente vezetői értekezlet van. Csatlósné Erzsike mondta is, hogy mindenre igazából nem tud megtanítani, mert mindig új feladatok jönnek. Ez igaz is, naponta új feladatokkal találkozom.

A létszám adott, konstatálja örömmel. Aztán a tagóvodavezetők nevét sorolja. A Mátéffy utcaiban maradt Kocsisé Szabó Katalin. Damjanich utcai óvodából a Köztársaság utcai óvodába ment át Fekőné Fekete Katalin, a helyére Perczel Olivérné került. Aztán a tervekről beszélgetünk.

- A pályázatunk, amely azt eredményezte volna, hogy egy tornatermet alakítsunk ki, nagy sajnálatunkra nem nyert. Bízom benne, hogy talán jövőre sikeres lesz a dolog. A tavalyi felújítás során gyönyörű lett az óvodánk belseje. Az udvari rész épp most van felbolygatva, az udvarosok a játékok lecserélését végzik. A város 5 millió forintot nyert pályázaton az udvari játékok uniós szabványnak megfelelő kialakítására. A programban az óvodák sok önerőt vállaltak. Intézményünkben például eséscsillapító gumitéglákat fektetnek le 1,2 millió forint értékben a játékok alá.

A nevelőtestület számára egy munkaközösséget szerveztek. Geréné hisz abban, hogy a jövő a kompetencia alapú nevelés lesz. Ez már óvodákra, iskolákra vonatkozik. A munkaközösség ezzel foglalkozik majd. A testület minden tagja részt vesz a képzésben, ami három egésznapi elfoglaltságot jelent. A Rákóczi utcai óvodában 2005 óta foglalkoznak, a tagóvodákban még nem volt ilyen. Érthető hát, ha az óvónők érdeklődnek a képzés iránt, ami lényegében önkéntes. - Van főállású gyógypedagógusunk, aki a sajátos nevelésű gyermekekkel tud foglalkozni. Ami a dolgozók képzettségét illeti, ezen a területen jól állunk - folytatja. - A programunkkal szinkronban lévő továbbképzéseket tudom támogatni. Nagy szükség van logopédusra, fejlesztő pedagógusra. Gyógypedagógusokra. A gyógytestnevelés nagyon fontos, bár most a pedagógus szakszolgálat végzi, de jó lenne, ha az óvodánkban lenne. Sajnos egyre több az olyan gyerek, akikkel gyógypedagógusnak is foglalkoznia kell. Egyre több a mozgás-, a látás-, az értelmi sérült. Sok szakvizsgázott kollégám van. Ennek örülök. Jelenleg is hárman járnak főiskolára.

Geréné Dunaháti-Vas Márta vezetőként is jól érzi magát az óvodában. Nem bánta meg, hogy megpályázta az állást, azt mondja, szereti a kihívásokat. Úgy érzi, hogy a kollégái is elfogadták. Odahaza? A kérdésre így válaszol:

- Nagyobbik fiam egyetemre jár, így hétköznap kevesebben vagyunk a lakásban. A kisebb harmadik osztályos általános iskolás, vele is egyre kevesebb gond van. A férjem elfogadta a munkám, sokat segít. Számíthatok rá.

Lovas József