2008. október 10.

Kis kukta

Fűszeres hússal töltött gombafejek

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 8 nagyobb gomba, 4 paradicsom, olaj, morzsolt oregano, só, bors, petrezselyem, sajt.

Elkészítés: A paradicsomokat meghámozzuk, a húsukat feldaraboljuk. A gombafejeket megtisztítjuk, a szárukat kivágjuk, és apróra várjuk. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, majd vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Közben hozzáadjuk a sót, borsot, oregánót, petrezselymet. Ezek után beletesszük az apróra vágott gombaszárakat és a felszeletelt paradicsomot. Pár percig főzzük. A gombafejek mind a két oldalát kevés olajon megpirítjuk. Hőálló edénybe tesszük a töltelék egy részét, majd erre helyezzük a gombafejeket. Megtöltjük a maradék töltelékkel, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad (kb. 15 perc).

Jugó szelet

Hozzávalók, az 1. tésztához: 5 tojás, 4 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, fél csomag sütőpor. A 2. tésztához: 6 tojás, 30 dkg cukor, 1,5 dl olaj, fél dl víz, 2 ek. kakaó, 1 ek. szódabikarbóna, 30 dkg liszt

A krémhez: 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 2 cs. vaníliás puding, 5 dl tej, lekvár.

Elkészítés: Az 1. tészta hozzávalóiból piskótatekercset sütünk. Lekvárral kenjük, majd feltekerjük. A 2. tésztához a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet, a kakaót, a szódabikarbónával kevert lisztet, végül pedig a felvert habot és megsütjük.A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a cukrot, vaníliás cukros margarinnal. A barna tésztát kettévágjuk, megkenjük a krém felével. A piskótatekercset felszeleteljük, majd ráfektetjük a szeleteket. A krém másik fele következik, majd befedjük a másik lappal. Tetejére csokimáz vagy porcukor kerülhet.