2008. október 10.

A szentesi kispályás focisták ünnepe

Harminc éve nyertek országos bajnokságot

A Magyar Vasutas 1978. szeptember 23-án megjelenő számának utolsó oldalán nagy terjedelemben számolt be a Vasutasok Szakszervezete által szervezett üzemi bajnokság eseményeiről. A cikk szerint szeptember 1-5. között Balatonkenesén rendezték meg három sportágban (kispályás labdarúgás, sakk, asztalitenisz) az országos döntőket, melynek összesítése után a Szegedi Területi Bizottság sportolói nyerték a díszes Borostyán Kupát.

Kispályás labdarúgásban már az év elején elindult a versengés: közel 800 (!) vasutas csapat indult a megmérettetésen. A csomóponti és területi döntők után nyolc csapat jutott el a balatonkenesei álomdöntőbe, ahol egy-egy csapat képviselte a területi vasút-igazgatóságokat és a Központi Hivatalokat és Intézményeket.

A szegedi területről Szentes Csomópont csapata veretlenül került a döntőbe, ahol naponta két-két mérkőzésen kellett bizonyítaniuk játéktudásukat és állóképességüket. A közel egyforma erőket felvonultató csapatok küzdelmében minden pontnak, gólnak nagy jelentősége volt. Végül a szentesi csapat veretlenül, jobb gólkülönbséggel szerezte meg az országos bajnoki címet a nyolccsapatos körmérkőzések után a GYSEV és a Debrecen előtt. A torna legjobb kapusa kitüntető címet Kádár Mihály a szentesiek kapusa érdemelte ki. Misi végig kitűnő formában védett, oroszlánrésze volt a nagyszerű sikerben.

A győztes csapat tagjai és vezetői október 3-án Szentesen közösen emlékeztek a nagyszerű sikerre. Kádár Mihály, Horváth László, Makra Zoltán, Mihály András, Fekete Nagy István, Rácz László, Pólya Sándor, Váradi László, Szabó Géza, Szentes Bíró Ferenc játékosok, Borsi Árpád csapatvezető, dr. Balázs György edző családtagjaikkal együtt ünnepelték életük egyik legnagyobb sportsikerét.

A csapat tagjai - Makra Zoltán csapatkapitány jóvoltából - évek óta együtt ünnepli a jelentősebb évfordulókat, születésnapokat, hiszen éveken át a Szentesi VSC csapatában is együtt játszottak. A sok sérült miatt már nem vállalkoztak egy aznapi bemutató mérkőzésre, de ígérték a gálameccset egy későbbi időpontban be fogják pótolni. Természetesen felemlegették a nagy torna utolsó mérkőzését, ahol két gólkülönbséggel kellett győzniük, hogy meglegyen a hőn óhajtott sikert. Szóba került a gólkirályi címet elnyerő budapesti Bolvári Tibor "bundagyanús" gólözöne is: a torna utolsó helyezett csapatának játékosa lett ugyanis az országos bajnokság gólkirálya az utolsó mérkőzésükön szerzett "királycsináló" gólokkal. Legendás labdarúgókkal kötöttek sportbarátságot a mérkőzések során, de szurkoltak a mindig sikeresen meditáló szegedi sakkozóknak és a jól szereplő asztaliteniszezőknek is. A jó hangulatú, fehér asztal melletti találkozó után a megnyert trófeával együtt fény-képezkedett az egykori "bajnokcsapat", - itt-ott fehér hajjal, fájó derékkal - de bízva abban, hogy az 50 éves évfordulón is egészségben találkozhatnak még.

Szentes Bíró Ferenc