2008. október 10.

Támogatást nyertek angol tanításra

Több millió forintot kaptak az amerikai kereskedelmi kamarától

Ötmillió forintos támogatást nyert a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Ciklámen alapítványa nyelvoktatásra az amerikai kereskedelmi kamarától. A szervezet idén gyermeknap alkalmából hirdette meg pályázatát, melyen maximum 3,6 millió forintot lehetett nyerni nyelvi laborfejlesztésre, a terv megvalósításához azonban önerőt kellett biztosítania a pályázónak.

Kritérium volt, hogy a pályázók hátrányos helyzetű gyermekeket tanítsanak majd a projekt megvalósításának részeként, illetve felkészítsék őket a nyelvvizsgára. A szentesiek az angol nyelvoktatás fejlesztésére pályáztak, melyre 2 millió forintos készpénztámogatást nyertek, illetve közel 3 millió forint értékben különböző eszközöket. Köztük bútorokat, nagy teljesítményű fénymásolót és korszerű számítógépeket, melyeket a jövő héten helyeznek el a nyelvi laborban.

- Amikor kollégáimmal, Miklós Zoltánnal és Vigh Attilával elkezdtük írni a pályázatot, már akkor megterveztük, hogy a meglévő, elavult nyelvi laborunkat hogyan fejlesztjük tovább. Szerencsénkre az igazgatóság partner volt az elképzeléseinkben és közösen jelöltünk ki egy tantermet, ahova az eddig szűkös helyen lévő nyelvi laborunkat áttelepítjük. Veszünk plusz asztalokat és mikrofonokat, korszerű számítógépeket, vetítővásznat és projektort is. Ezekre mind szükség van a korszerű nyelvoktatás megvalósításához, illetve új tankönyveket is beszerzünk, mert jelenlegei könyveink bár nagyon jók, mégsem elég korszerűek a különböző nyelvvizsgákhoz, hiszen ma már a Rigó utcai nyelvvizsgán kívül sok más egy- és kétnyelvű nyelvvizsga létezik. Iskolánkban mezőgazdasági szaknyelvet is kell oktatni, ehhez például szakszótárakat kell vásárolni - mondta el lapunknak a pályázat egyik késztője, Horváthné Erdős Cecília.

Az új nyelvi labort legkésőbb november 31-én kell átadniuk a pályázóknak, akik az amerikai kereskedelmi kamarával kötött szerződésben azt is vállalták, hogy a tanulóknak minden héten térítésmentesen tartanak egy felzárkóztató vagy tehetséggondozó órát. A négy éves program részeként pedig fel is készítik a fiatalokat az angol nyelvvizsgára, és siker esetén a legtehetségesebbek munkájuk jutalmaként egy amerikai utat is kapnak.

CS. I.