2008. október 10.

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Másfél évvel ezelőtt indítottuk útjára addiktológiai sorozatunkat lapunk hasábjain, melynek rendszeres megjelenésében a Dr. Bugyi István Kórházban 2005-től működő Addiktológia és Drogambulancia munkatársainak szakmai segítségét kértük.

Az elmúlt hónapok munkájára, a cikkek megírására az a Magyarországra is egyre inkább jellemző tendencia sarkallt bennünket, mely szerint a sokszor igazi életcélokkal nem rendelkező fiatal, középiskolás korosztály már nemcsak a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken, falvakban is kipróbálja a drogokat. Az idősebb generáció tagjai közül pedig sokan problémáik miatt az alkoholokhoz, illetve nyugtatókhoz és altatókhoz nyúlnak. Az elmúlt években, sőt évtizedekben pedig egyre inkább elterjedtek a drogokhoz, illetve a különböző gyógyszerekhez, alkoholhoz kapcsolódó szenvedélybetegségek, melyeknek bizonyos fajtái a köztudatban talán egyáltalán nincsenek jelen. Célunk tehát a különböző szenvedélybetegségekkel kapcsolatos figyelemfelkeltés, és gyakorlati tanácsadás volt speciális információk átadásával, sőt gyógyult szenvedélybetegekkel készített riportokon keresztül gyakorlati tapasztalatok megfogalmazásával is. Ezúton is szeretnék megköszönni azok nyitottságát, akik tabuk nélkül mesélték el saját történetüket olvasóinknak, s ezáltal is segítséget nyújtottak számos esetben a problémák felismerésében.

Leszokásukban, gyógyulásukban azonban - mint elmondták - elhatározásukon és akaraterejükön kívül számukra is nagy segítséget jelentett a szakemberek segítsége, a velük folytatott rendszeres egyeztetés, beszélgetés. Az Addiktológia és Drogambulancia munkatársai pedig a leszokni kívánó dohányzóknak, az alkoholbetegeknek, a drog- és gyógyszerfüggőknek, a játékszenvedélyeseknek, a számítógép- és internetfüggőknek, valamint az étkezési zavarokban szenvedőknek egyaránt segítséget nyújtottak és nyújtanak a jövőben is, természetesen teljes személyes, illetve egészségügyi adatvédelem és titoktartás mellett. A betegek problémáikkal a Dr. Bugyi István Kórházban működő szakrendelés felkeresésén kívül a Szentesi Családsegítő Központhoz (Csallány Gábor part 1.), a Csongrádi út 2. szám alatt, azaz a Dózsa-házban működő Anonim Alkoholisták Klubjához és a szintén ugyanott lévő Pepita Macska Klub munkatársaihoz is bizalommal fordulhatnak.

Cseh-Lakos