XXXVII. évfolyam 7. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az agrárium jó irányba halad
 

2006. február 17.


Városunkba tett látogatása előtt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek sok dolga akadt. Ugyanis elérte az országunkat madárinfluenza, amiről a miniszter bejelentést is tett.


Bővebben


 

Készül a szentesi sportkönyv
 

2006. február 17.


Bodrits István és Makra Zoltán tárgyi emlékeket is keres. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A tavaly feloszlott Pusztai László Emlékbizottság egyik tagja, Abonyi János (aki a Szentesi Városszépítő Egyesület tagja is egyben) felvetette, mi lenne, ha az elmúlt 40-50 évvel ezelőtti időszak futballistáiról egy sportkönyvet jelentetnének meg. Mint ismeretes, Szentesen neves sportegyesületek működtek egykoron, említhetjük például a Szentesi Vízmű, a Kinizsi, a MÁV, a Honvéd sportegyesületeket. Róluk, sportolóikról méltóképpen kellene megemlékezni. Abonyi János azután Tóth Istvánnal, az egykori futballedzővel felkereste Bodrits István könyvtárost, lexikográfust, aki üdvözölte az ötletet. Aztán kiderült, hogy G. Szabó Lenke könyvtárigazgató is egyetért a könyv kiadásával.


Bővebben


 

Épülhet a téglateknős
 

2006. február 17.


Az önkormányzat képviselő-testülete 2005. április 1-jén hozott határozatában döntött a 100 férőhelyes új idősek otthona pályázat benyújtásáról és sikeres pályázat esetén 15 % önerő biztosításáról.

A város címzett támogatás igénybevételével szeretné ezt az intézményi formát megvalósítani, saját tulajdonú, zöldövezeti területén új épület létrehozásával, mely 100 fő bentlakásos és 50 fő nappali ellátását biztosítja.

A Parlament utolsó ülésnapján döntött a 2006. évi új címzett támogatásáról, valamint a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerének módosításáról, ebben szerepelt a szentesi pályázat is.

192 igen, ellenszavazat nélkül, és 153 tartózkodás mellett elfogadták a támogatási rendszert, így hamarosan kezdődhet a közbeszerzési eljárás a Széchenyi-liget melletti új 100 férőhelyes idősek otthonának kivitelezésére.

Az önkormányzat 161 millió forintjához 916 millió forint támogatást kapott, ezt az összeget három részletben utalja majd az állam a városnak.

Az új intézmény kielégíti a hagyományos bentlakásos ellátás iránti igényeket 78 fő részére, és 14 főnek biztosít emelt szintű ellátást.

A hagyományos ellátási formák mellett az új intézményben 2 olyan részlegeket alakítanak ki, melyek teljesen újszerűek a bentlakásos idősotthoni ellátásban.

(Vidovics)

 


 

Közeledő álláspontok
 Kick-box Európa-bajnokság Szentesen?

2006. február 17.


Szirbik Imre, Fritz Exemberger, Slitz András, Bertók Róbert és Kiss Emil. (Fotó. Vidovics)

Úgy tűnik, nem lesz akadálya a jövő évi kick box Európa-bajnokság megrendezésének Szentesen. Mint azt Bertók Róbert, a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-box szakosztály vezetője lapunknak elmondta, február 11-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban tárgyaltak erről.


Bővebben


 

Hatvanegy év után
 

2006. február 17.


Legutóbbi írásomban bevallottam, hogy papoltam. Annak az igazságnak az ügyében, melynek engedelmes birtoklása nélkül nem a nép fogja megmondani, hogy kikben bízhat, hanem a pártpolitikusok fogják saját képükre és hasonlatosságukra manipulálni a népet.

A saját "igazságuk" nevében.

Mikor e sorokat idegépelem, Budapest lakossága 1945. február 13-ra emlékezik. Ki így, ki úgy. Aszerint, hogy melyik "igazság" zavarta meg a gondolkodását: a náciké avagy a kommunistáké.


Bővebben


 

A harctéren imába foglalták nevét
 125 éve született dr. Csák Béla városi főorvos

2006. február 17.


Harctéri sebesültek (1915)

Ismét egy olyan személyiség életútját és munkásságát mutatjuk be, aki korában Szentes legismertebb és legtiszteltebb polgárai közé tartozott, de ma már a neve teljesen ismeretlen. Nem volt országos hírű feltaláló, nem vitt véghez világmegváltó dolgokat, "csupán" becsületesen élt és dolgozott, működésével elnyerve városa közmegbecsülését és szeretetét.


Bővebben


 

Felállították a csendőrséget
 Évfordulónaptár 2006

2006. február 17.


115 éve,
1891. február 11-én született Szentesen Zolnay Dezső (1891-1966) gimnáziumi tanár, Zolnay Károly fia.

A Budapesti Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-latin-görög és francia szakos tanári oklevelet szerzett. 1914-1915, majd 1918-1949 között a szentesi gimnázium tanáraként működött. Eredményes tanári munkája elismeréseként 1942-ben címzetes igazgatói kinevezésben részesült.

100 éve, 1906. február 11-én alakult meg az Országos Munkásvédő Szövetség szentesi csoportja. Elnök Cseri Sándor; a tagok száma 26 fő.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. február 17.


Sikeres író írta meg különös "balesete" történetét: a guruló kerekes irodai székével hanyatt esett. Valamiben megakadt az egyik kis kerék. Szerencséjére semmi baja nem történt, sőt még örült is annak, hogy egymagában lévén nem látta senki azt a mutatványszámba menő tornagyakorlatot, amellyel ki tudott mászni az íróasztala alól. Nagyon meg tudom érteni az élményét, ugyanis egy alkalommal velem is megesett.

Korunk embere a sikeres ember. Tisztelni tudom azt, aki a neki adott tehetségével vitte sokra.

Három fiút neveltem, sok fát ültettem, néhány könyvet is írtam. Gyorsan hozzáteszem: Isten kegyelméből, hitvesemnek, tanítóimnak jóvoltából.

Állj meg egyszer a Kurca hídján, ejts egy kövecskét az álló vízbe, néz a víz tetején egymást követő köröket, amelyek egyszer csak eltűnnek. A legtöbb embernek ennyi az élet.

Az emberiségnek ma az a legnagyobb gondja, hogy meg tudja-e állítani a globalizációval már megkezdődött világkatasztrófát? Az egyes embernek pedig az a legfőbb dolga, hogy béküljön meg Istennel. Amíg tart a kegyelem ideje.

Dr. Imre Ernő

 


 

Jég alatt a katonák
 

2006. február 17.


Úgynevezett szinten tartó kiképzési foglalkozást szerveztek az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár búvár beosztású katonáinak. A csongrádi Holt-Tiszán 17 harmad- és másodosztályú búvár a jég alá merülést gyakorolta. Polónyi Tibor alezredes, a dandár felderítő főnöke, a kiképzés vezetője elmondta: a jég alá merülés azért fontos, mert jól szolgálja a búvár pszichikai felkészítését. A holtág 15 centiméter vastag jégtakaróján csak láncfűrészszel sikerült a merüléshez szükséges lékeket kivágniuk a szentesi katonáknak, akik ezúttal a csuklójukra szerelt tájoló segítségével igyekeztek megtalálni a jég alatt egy másik léket. Gyakorolták a kötéljelzések használatát, illetve azt, hogy a felszerelésükhöz tartozó búvártőrrel hogyan tudják magukat kiszabadítani a jég alól.

 


 

Mégsem lesz madárbörze
 

2006. február 17.


Bizonytalan ideig elmarad a madárbörze Szentesen. A Művelődési Központ díszmadártenyésztő szakköre több éve minden hónapban megrendezi a madártartók találkozóját a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Legutóbb január közepén tartottak börzét, ahol több száz tenyésztő jelent meg. A találkozó után - állampolgári bejelentés alapján - a megyei főállatorvos bizonyos szabályok be nem tartása miatt, határozatlan ideig nem engedélyez további ilyen jellegű rendezvényeket Szentesen. Az Ifjúsági Regionális Díszmadártenyésztő Egyesület február 19-re tenyészszemlét hirdetett meg, azonban azt sem lehet megtartani.

 


 

Sportolók köszöntése
 

2006. február 17.


Az elmúlt évek során hagyománnyá vált, hogy Szentes Város Önkormányzata év elején ünnepség keretében köszönti a város legjobb sportolóit és edzőit. Folytatva a sorozatot, az idén február 18-án, szombaton délelőtt fél tízkor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban díjazzák a kiemelkedő eredményt elért sportolókat és edzőiket.

 


 

A legkorszerűbb csípőműtét
 

2006. február 17.


Elvégezték a 250. csípőműtétet minimál invazív eljárással a Dr. Bugyi István Kórház baleset- és helyreállító sebészetén. Berki Sándor osztályvezető főorvos az országban másodikként kezdte el az újfajta beavatkozást. Az eljárás során a lehető legkisebb vágást ejtik a betegen, így gyorsabb a felépülés, és kisebb a fertőzésveszély is - mondta a Rádió Szentesnek a főorvos. A műtétre az ország minden részéből érkeznek páciensek. Berki Sándor az amerikai ortopéd társaság tagja, a tengeren túlon és Európában is előadásokat tart a műtéti eljárással kapcsolatban.

 


 

Mosolygós kereskedő
 

2006. február 17.


Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a Hunor-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója volt a Közéleti Kávéház vendége február első hétfőjén. A múlt hónap meghívottja, Hojcsi Pál tanár kérte meg, hogy meséljen magáról, munkájáról, hobbijairól.


Bővebben


 

Sipos Ferenc öröksége
 Új elnök az Együtt Szentesért Egyesület élén

2006. február 17.


Bácskainé Fazekas Márta

A múlt év végén az Együtt Szentesért Egyesület alapítója és elnöke, dr. Sipos Ferenc tragikus hirtelenséggel elhunyt. Munkáját folytatva az egyesület feladatait, céljait átgondolva, a közgyűlés az elnöki teendőkkel dr. Bácskainé Fazekas Mártát bízta meg. Társelnöke továbbra is dr. Szécsényiné Csergő Judit lett.


Bővebben


 

A kisvállalkozók gondjai
 Becsey Zsolt Szentesen

2006. február 17.


Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Becsey Zsolt

Becsey Zsolt Európa-parlamenti képviselő február 10-én a térségbe látogatott. A rendhagyó képviselői program keretében délelőtt három iskolában - Szegváron, majd Szentesen, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában és a Bartha János kertészeti Szakképző Iskolában európai uniós ismereti órát tartott. Sajtótájékoztatóján megjegyezte: jó volt a gyerekekkel találkozni, megismertetni velük az unió történetét, közelebb vinni hozzájuk az angol-francia kifejezéseket.


Bővebben


 

Egészségügyi állapotunkért mi felelünk
 Szolidaritáselvű társadalombiztosítást szeretnének

2006. február 17.


Rácz Jenő miniszter a sürgősségi osztályon (Fotó: Vidovics)

Rácz Jenő egészségügyi miniszter járt városunkban. Látogatást tett a kórházban, és ott beszélgetett a dolgozókkal is.


Bővebben


 

Alapfeltétel a bejutás
 Csurka nem ígér 18. havi nyugdíjat

2006. február 17.


Dr. Pető Lászlóné

A MIÉP, a Jobbik és az FKGP alkotta Harmadik Út elnevezésű pártszövetség választási nagygyűlést tartott városunkban.


Bővebben


 

Közel hét milliárd a választásokra
 

2006. február 17.


Mint ismeretes, Sólyom László köztársasági elnök kijelölte a tavaszi országgyűlési választások időpontját. Az első fordulót április 9-én, a másodikat április 23-án rendezik. Még soha nem volt ilyen rövid, 81 napos a hivatalos kampány. Az elnök korábban utalt arra, hogy nem szeretné elnyújtani a kampányidőszakot. Az MSZP és a Fidesz elfogadta, az SZDSZ és az MDF külön üdvözölte a korai időpontot. A két kisebbik parlamenti párt szerint a rövid kampány a választóknak és az országnak is a hasznára lesz. Az áprilisi országgyűlési választásokra 6,6 milliárd forintot hagyott jóvá a parlament, ebből az induló pártok összesen 100 millió forint támogatásban részesülhetnek - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a 100 millió forintot a jelöltek számának függvényében osztják szét, amikor a jelölt- és listaállítás lezárult.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

Gellért-hegyi álmok
 

2006. február 17.


Szász János filmrendező. (Fotó: Forrás Gergő)

Idén 37. alkalommal rendezték meg Budapesten a Magyar Filmszemlét, melyet a Szivárvány Művészeti iskola diákjai is meglátogattak. Az érdeklődők február 7-ig tekinthették meg az általuk kiválasztott dokumentum-, kísérleti-, kis- és nagyjátékfilmeket.


Bővebben


 

Ábrándos szép lapok
 

2006. február 17.


Múlt századi szerelmes üzenetekkel Valentin-napi képeslap kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban, dr. Molnár László gyűjtéséből.

A dátum természetesen február 14-e, ezt tudja is mindenki, akit Bálintnak hívnak, vagy ezen a napon szerelmét, szeretteit köszönti.


Bővebben


 

Petőfi és komikus eposza
 

2006. február 17.


A magyar irodalom remekei sorozat előadója február 8-án Mészáros Júlia nyugalmazott tanárnő volt, aki Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művéről és a komikus eposzról beszélt a városi könyvtárban.


Bővebben


 

Pannika néni nyolcvan éves
 

2006. február 17.


Dózsa Anna

Volt egyszer a gimnáziumban egy szeretetre méltó kicsi öreg hölgy. Úgy került oda, hogy 1987-ben Bácskai Miska bácsi megkérte, hogy pár hétig segítsen a gazdasági irodában, mivel évtizedekig a tanácsháza pénzügyi osztályán dolgozott. Nyugdíjazása után kisegítő volt a gyerekkönyvtárban, így aztán a gimnáziumi könyvtárat is rábízták, amíg megfelelő végzettségű embert tudnak szerződtetni. Így esett, hogy Pannika néni bejött a gim-náziumba pár hétre, aztán másfél évtized lett belőle. (1987-2002)

A mindig kedves, mindig életvidám Pannika néni gyorsan a diákok kedvence lett, szinte tiszteletbeli nagymamájukká vált. Jellemző volt rá, hogy a vitákban mindig a diákok oldalára állt a tanárokkal szemben, Pannika néni szerint szegény gyerekeket "megbuktatták", ők sohasem buktak meg, nem is tehettek a történtekről. Az érettségi eredmények kihirdetésekor Pannika néni a sarokban meghúzódva boldogan jegyezte egy kis cetlire a kitűnők neveit és majdnem sírt, ha bukás történt. Szinte jobban izgult értük, mint a vizsgázók magukért.

A könyvtár miatta lett a diákok kedvenc tartózkodási helye, sokszor még tanóra helyett is, de a "n! agymama" szemében ez megbocsátható vétek volt. Különleges szolgáltatása is volt Pannika néninek, ugyanis "fiókkönyvtárat" üzemeltetett. Ez úgy működött, hogy az értékesebb, keresettebb könyveket a fiókjában őrizte és csakis megbízható diáknak kölcsönözte ki.

Pannika néni mindenkit szeretett, így aztán nem csoda, hogy őt is mindenki szerette. Ez kiderült akkor is, amikor combnyaktöréssel került kórházba és ezzel véget ért a könyvtárban töltött szolgálata, végleg nyugdíjba ment. Viszont a kórteremben tucatjával fogadta a tanár és diák látogatókat a szobatársak és az orvosok csodálkozása közepette. Pedig csak anynyi történt, hogy egész életében osztotta a szeretetét, aztán meg visszakapta, amikor szüksége volt rá, ez adott neki erőt a gyógyuláshoz.

Isten éltesse sokáig Mindenki Pannika nénijét 80. születésnapján!

Berkecz Pál

 


 

Súlyos balesetek
 

2006. február 17.


Ismeretlenek gépkocsikat rongáltak meg a hét elején a Jövendő utcában. 13-ra virradóra egy tehergépkocsi utasfülkéjét nyitották ki, majd a fülkében törtek-zúztak a vandálok. A kár mintegy 50 ezer forint. Két Chevrolet típusú személygépkocsit is "megkóstoltak" a bűnözők, ezeknek a járműveknek a zárszerkezetét tették tönkre. Mindkét esetben rongálás miatt indított eljárást a rendőrség.

Vagyonvédelmi kamerát szeretett volna ellopni az egyik sörözőből egy tolvaj, le is szerelte a berendezést, ám az - mivel be volt kapcsolva - minden pillanatát rögzítette a cselekedetnek. A rendőröknek így nem okozott különösebb fejtörést megfejteni, hogy vajon ki lehet a tettes.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. február 17.


  • Sült fácán almás káposztával
  • Kókuszos kocka


Bővebben


 

Egri huszonegy
 

2006. február 17.


Berki András

Vérmes reményei nem lehettek a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapatának, amikor Egerben, a bajnokság jelenlegi második helyezettje ellen készülődtek a kötelező csata megvívására. A hazai pontvadászat egyik legjobb formában lévő gárdája ellen kellett volna helyt állniuk Juhász Zsoltéknak, ami ezúttal - a normál erőviszonyokon túl - azért volt nehéz feladat, mert négy kulcsjátékos is sérüléssel, betegséggel bajlódott az öszszecsapás előtt.


Bővebben


 

Cél a dobogó
 Teke NB II

2006. február 17.


A Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete a 2005/2006-os NB II-es bajnokságban képviseli városunkat. Szabó László szakosztályvezető az őszi idényt értékelte.

- Az NB II-es bajnoki szezont dél-keleti csoportban kezdte a csapat. A bajnokság végén ebben az osztályban ötödikek lettünk. A mostani idény célkitűzése, legalább az előző évi helyezést érjük el, de ha lehet, lépjünk előre. A nyáron szűkült a keretünk, két játékos távozott, egy érkezett. Az ősszel a tíz csapatos csoportban 11 mérkőzést játszottunk, ahol a csapat 13 pontot szerzett, s így holt versenyben a mostani pontvadászat felénél a második-harmadik helyen állunk. Ez jó eredménynek számít. A tavaszi folytatásban szeretnénk megtartani a helyezésünket. A terv teljesítése nehéz lesz, mert a télen egy játékosunk külföldre ment dolgozni. Hét játékosunk maradt: Bali Imre, Kormányos István, Máté György, Szabics Imre, Szabó László, Tóth Attila és Vígh Ferenc. Nagy bravúr lenne a dobogós helyezés.

- Az utánpótlás?


- Az NB II-ben kötelező szerepeltetni egy ifistát a felnőttek között. Ifink Kormányos István, aki szép eredményekkel büszkélkedhet. A kunfehértói területi versenyen első helyen végzett, az országos serdülő bajnokságon harminchét versenyző közül, negyedik lett. Egy fával maradt le a dobogóról, ezzel bejutott az országos döntőbe, ahol párosban ötödik, egyéniben huszonnégy tekéző közül hatodik lett. Remélem, a felsorolt jó eredményeket kamatoztatni tudja az NB II-ben is.

- Hogyan készülnek a tavaszra?


- Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, siralmas az edzéslátogatottság. Ennek nem a játékosok az okai. Sajnos, olyanok a körülmények, hogy nincs fűtés a pályán. Ilyen viszonyok között, nagyon nehéz készülni. A teke teremsport, a hidegben lehűlnek a golyók, nem lehet rendesen megfogni, lemerevedik a versenyző keze. A problémák ellenére szerepeltünk a HTK kupán, és Szegváron is játszottunk.

- Az őszi idényből kit emelne ki?


- Senkit. Az őszi összecsapások meggyőztek engem arról, hogy a felnőtt játékosok közül az öt helyre, hat egyforma képességű tekéző pályázik. Mindig a pillanatnyi forma alapján állítottam össze a csapatot. Hazai pályán öt mérkőzésből négy győzelmet, és egy döntetlent szereztünk. Az itthoni csatákból mindenki kivette a részét. Az idegenbeli teljesítményünkön kellene még javítanunk, hat mérkőzésből kettőt nyertünk meg.

D. V. Z.

 


 

Rákóczi SE
Új egyesület

2006. február 17.


Február 7-én tartotta alakuló közgyűlését a MH 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki dandár bázisán a Honvéd Rákóczi Sportegyesület.

A közgyűlés levezető elnöke Lőrincz Gábor, az egyesület titkára megnyitó beszédében elmondta, hogy a most alakult sportegyesülettel a szentesi műszaki alakulat belépett a saját sportegyesülettel rendelkező alakulatok sorába, így a dandár állományába tartozó sportszerető és sporttevékenységet végző tagok immáron szervezett formában folytathatják tevékenységüket egyelőre két szakosztály - labdarúgó és tömegsport - keretén belül.

Az alakuló közgyűlésen elfogadták a sportegyesület alapszabályát, mely tartalmazza az egyesület célját, amely nem más, mint a sporttevékenységek támogatása, szervezése, a sportok népszerűsítése, a rendszeres sportolás, testedzés, felüdülés biztosítása, a sport iránti igény felkeltése,
a társadalmi öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása.

A közgyűlés megválasztotta az elnökség tagjait. A sportegyesület tiszteletbeli elnöke Szabó István mérnök ezredes, a műszaki dandár jelenlegi parancsnokhelyettese lett. Kinevezett elnök Nyers József alezredes, a hídépítő zászlóalj parancsnoka. Az elnök-helyettes, egyben a tömegsport szakosztály vezetője Vakhal György őrnagy, a dandár testnevelés vezetője lett, míg a labdarúgó szakosztályt Szűcs Levente főtörzsőrmester vezetheti a jövőben.

Megválasztották továbbá Szaniszló Zoltán alezredest, logisztikai zászlóaljparancsnokot, aki a sportegyesület tiszteletbeli logisztikai menedzsere, illetve a felügyelő bizottság elnökét és tagjait, valamint az egyesület jogászát, gazdasági felelősét és a fegyelmi bizottság vezetőjét és tagjait.

 


 

Most jól fociztak
 

2006. február 17.


Nem beszélt mellé Koncz Zsolt, amikor azt mondta: javítani szeretnének a futsal Magyar Kupából való kínos kiesést követően. A Legrand-Szentes hétfőn este magabiztos játékkal, 9-6-ra verte a Berettyóújfalu csapatát.

A gárda játékos-edzője a találkozó előtt arra kérte társait, hogy ne csak a szurkolóknak, hanem önmaguknak is bizonyítsák be azt, hogy sokkal többre képesek, mint amit a Miskolc ellen produkáltak. Ennek megfelelően állt hozzá a társaság a hétfő esti bajnokihoz, aminek meg is lett az eredménye.

A Legrand végig uralta a játékot már 7-1-re is vezetett, végül azonban "csak" három gólos lett a siker. Koncz Zsolt szerint a Leg-rand a saját játékát játszhatta, vagyis szilárd védekezésből veszélyes ellencsapásokat mértek ellenfelükre. Több gólos vezetésnél igyekezett mindenkinek játéklehetőséget biztosítani, ekkor volt az a periódusa a mérkőzésnek, amikor sorozatban többször is eredményesnek tudott bizonyulni az ellenfél. Koncz Zsolt elismerte, hogy rosszult cserélt, Varga Zsolt mellé olyan labdarúgókat kellett volna pályára küldenie, akik maszszívabbá tehették volna a védekezést. A bekapott gólok ellenére nem forgott veszélyben a győzelem egy percig sem.

A Legrand következő ellenfele hétfőn este a Vasas csapata lesz a fővárosban. A szentesi gárda nem lesz teljes, hiszen sem Szarvas, sem Ábel nem léphet pályára.

Koncz Zsolt mindezek ellenére verhetőnek tartja a piros-kékeket, és nem csak azért mert 13-2-re kaptak ki az angyalföldiek a hét elején. Mindez azonban nem szabad, hogy "elaltassa" a mieinket, de még a 9-6-os itthoni győzelem sem.

A Legrand-Szentes jelenleg 28 ponttal, holtversenyben, a tabella harmadik helyén áll a bajnokságban.

H. V.

 


 

Kurcán élő madarak
 

2006. február 17.


Az ifjúsági ház mögötti híd után a Kurca-sori sétányon felfelé haladva a Kurcán öt hattyú úszott. Közelükben egy férfi halfogási szándékkal figyelte a horgot és a madarakat.

- A hattyúk visszatérnek az évek során - mondta. Kurcáról a török örvénytől a Bali-hídig hetvennéhány éves ismereteim vannak. Hattyúkat még nem láttam. Balatonfüreden sokat a kilencvenes években. A madárszeretők felhizlalták őket. Nehezen tudtak a vízről felemelkedni.

Kiss Zsigmond utcai és a Makai-híd közötti vízen kacsafélék, szárcsák együtt a gőzölgő és hideg vízen ültek, úszkáltak. Érdemes volt megállni, nézni őket. Sokan voltak, megolvasni aligha lehetett február elején dél tájban. Fényképen, festményen talán láthatjuk. Természettudományi lexikonban ábrázolt madarakról figyelemkeltés végett: "Bütykös hattyú, szárnyhossz 540-650 mm, hosszú nyakú úszómadár. Kacsafélék, récefélék szárnyhossza 220-287 mm között. Szárcsa = vízi tyúk szárnyhoszsza 193-230 mm, jó úszó és bukó madár."

Kátai Ferenc

 


 

Családi események
 

2006. február 17.


Született:
Marsi Tibornak és Juhász Mónika Katalinnak (Brusznyai stny. 10.) Hunor, Kolompár Péternek és Nana Máriának (Huszár u. 32.) Nikoletta, Cseh Zoltánnak és Máté Katalinnak (Csongrád, Damjanich u. 15.) Balázs nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt:
Lantos István (Béke u. 7.), Pardi Józsefné Halmi Mária (Aulich L. u. 35.), Pető Gézáné Német Ilona (Klauzál u. 2/B), Czakó János (Vekerhát 4.), Deák Albert (Sáfrán M. u. 74.), Miskolczi Gyuláné Rideg Judit (Kiss Zs. u. 12.), Mányai József (Munkás u. 22.), Bátori László Zoltán (Szántó-Kovács J. u. 6.), Túri Józsefné Németh Julianna (Csongrád, Árpád u. 2.), Dósa János (Csongrád, Kenderföldek u. 14.), Szabó János (Nagytőke, Petőfi u. 27.), László-Kókai Sándor (Csongrád, Csengeri u. 4.), Pap Imre (Csongrád, Bartók B. u. 31.), Sándor Balázs (Csongrád, Sugár u. 34.), Való Imréné Bársony Mária (Csongrád, Kölcsey u. 23.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz