<<< Vissza

A kisvállalkozók gondjai

2006. február 17.

 
Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Becsey Zsolt

Becsey Zsolt Európa-parlamenti képviselő február 10-én a térségbe látogatott. A rendhagyó képviselői program keretében délelőtt három iskolában - Szegváron, majd Szentesen, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában és a Bartha János kertészeti Szakképző Iskolában európai uniós ismereti órát tartott. Sajtótájékoztatóján megjegyezte: jó volt a gyerekekkel találkozni, megismertetni velük az unió történetét, közelebb vinni hozzájuk az angol-francia kifejezéseket.

A program további részében a Páter házban vállalkozókkal találkozott. A részükre tartott tájékoztatón a képviselő kitért arra, hogyan látja azokat a nagy folyamatokat, melyek a vállalkozók mindennapjait érintik. A jelenlévők is elmondták, mi az, amiben javulni kéne akár a magyar, akár az európai uniós szabályozásnak.

Felvetődött az euró bevezetésének kérdése. Mint mondta, minden nehézség ellenére a magyar vállalkozók abban érdekeltek, hogy minél hamarabb, minél egyszerűbben be lehessen vezetni az eurót.

- Devizában való eladósodás esetén komoly aggodalmak jelennek meg - mondta. Ha a jelenlegi makrogazdasági trendek folytatódnak, esetleg bebillen a forint, az komoly katasztrófát jelentene a vállalkozók egy részének. Véleményem szerint majd a választások után egy új kormány megalakulásával lehet ezt a helyzetet megoldani. Az ami most történik, az folytathatatlan. Nem tudjuk annak az árát finanszírozni, hogy a forint stabil maradjon.

Tájékoztatta a részvevőket arról, hogy jelenleg milyen viták folynak az új tagállamok, úgymond alacsony adózása kapcsán. Teljesen alaptalan vádakkal. Megpróbálják azt, hogy a magyar adózás rugalmassága megmaradjon, ne kelljen minimum-adószinteket behozni. A vállalkozók felvetették, hogy például egyszerűbben lehessen a pályázatokhoz jutni. Ebben a magyar kormány segítséget nyújthat. Szó volt az európai és a magyar költségvetésről is, elmondta, itt nagyobb támogatásokra számítanak, de kétséges, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben mekkora önrésszel tudják ezt finanszírozni. Az érdek: minél magasabb legyen az uniós támogatási hányad, annál jobban tudunk pályázni. Világosabb európai szabályok kidolgozásával egyszerűsíteni kell az állami támogatások adminisztrációját, és erősíteni szükséges a támogatások átláthatóságát, különösen a közérdekű szolgáltatások területén.

- Felmerült a geotermikus energia kérdése, amiben Szentesen érdekeltek az emberek - folytatta a politikus. Ez magyar kérdés, amit meg kell oldani. Már az ukrán válság előtt, októberben Tony Blair brit miniszterelnök felvetette, hogy energiabiztonság politikát kell kialakítani, ebben az újratermelhető energiák, főleg a geotermikus energia kiemelkedő helyet foglalnak el. Alapvető fontosságú feladat lenne, hogy Magyarországon minél egyszerűbben lehessen a geotermikus energiafelhasználást megoldani. Szentesnek ez alapérdek. De ez egy magyar ügy, Európában ezt legföljebb támogatják, és semmiféleképpen nem hátráltatják.

A részkérdések között felvetődött a kínai kereskedők ügye. Becsey Zsolt azzal bíztatta a vállalkozókat, hogy a nehézségek ellenére terjeszszék ki tevékenységüket, remélhetőleg pozitívabb jövő következik számukra is. Az unió kisvállalkozó csoportja tagjaként azon dolgozik, hogy a kisvállalkozóknak egyszerűbb, jobb lehessen. Például olcsóbban juthassanak hitelhez. És ezt európai szabályozással tudják segíteni.

L. J.


<<< Vissza