<<< Vissza

Készül a szentesi sportkönyv

2006. február 17.

 
Bodrits István és Makra Zoltán tárgyi emlékeket is keres. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A tavaly feloszlott Pusztai László Emlékbizottság egyik tagja, Abonyi János (aki a Szentesi Városszépítő Egyesület tagja is egyben) felvetette, mi lenne, ha az elmúlt 40–50 évvel ezelőtti időszak futballistáiról egy sportkönyvet jelentetnének meg. Mint ismeretes, Szentesen neves sportegyesületek működtek egykoron, említhetjük például a Szentesi Vízmű, a Kinizsi, a MÁV, a Honvéd sportegyesületeket. Róluk, sportolóikról méltóképpen kellene megemlékezni. Abonyi János azután Tóth Istvánnal, az egykori futballedzővel felkereste Bodrits István könyvtárost, lexikográfust, aki üdvözölte az ötletet. Aztán kiderült, hogy G. Szabó Lenke könyvtárigazgató is egyetért a könyv kiadásával.

Bodrits István akkor azzal egészítette ki a tervet, hogy a könyv ne csak a labdarúgókról szóljon, hanem valamennyi sportág képviseltesse magát benne. Elsősorban nem is a mai aktív játékosokat, hanem az elmúlt időszak, a 40-50-60 év sportolóit kellene megszólaltatni. Mindezt tennék a 24. órában, hiszen egy részük sajnos már nem él.

- A szót tett követte, tovább gondoltuk a dolgot és azt mondtuk, készüljön el a nagy szentesi sportkönyv - mondja Makra Zoltán, a kiadvány menedzsere. Méltó legyen a nevéhez, kerüljenek bele a sportvezetők, klubelnökök, sportmecénások is, akik nélkül nem lett volna sport a városban. Példaként említhetem Nádai Gézát, és Gerecz Elemért is. Ott kell, hogy szerepeljenek a sportkönyv hasábjain. Csakúgy, mint az eredmények és az egyéb sportemlékek is. Minden ami a helyi sporttal kapcsolatos.

- Tégla Ferenc neves diszkoszvető már elküldte hozzánk visszaemlékezéseit, sztorijait - folytatja a menedzser. Ha visszaemlékezünk, létezett itt az 1945. utáni években például nagypályás kézilabda, melynek vezetője Oltyán Lajos volt, de említhetem Luksa Miklós nevét is. Úgy gondolom, az általuk nyújtott emlékeket meg kell őrizni az utókornak. Belekerül minden sportág, nyílván nem azonos súllyal, de nem is lehet, hiszen Szentesen a húzó sportág a vízilabda, úszás, a labdarúgás volt, reményeink szerint az is lesz a jövőben.

Kibővített szerkesztőbizottság segíti Bodrits István munkáját. Sportáganként egy ember fogja össze a témát, például a labdarúgóknál Abonyi János és Tóth István, a vívóknál Barna Viktor. A szerkesztőtársak keresik fel a sportolókat. A munka már harmadik hónapja folyik, s eddig közel 300 embert szólítottak meg. A szerkesztőbizottság kéri, senki se legyen türelmetlen, mindenkit felkeresnek.

A könyv önköltséges. Éppen ezért örömmel vennének bizonyos anyagi támogatást, hozzájárulást azoktól, akik szeretik a szentesi sportot. A sportegyesületek mindegyikének lesz bemutatkozó oldala. A feldolgozásban jelenleg 35 egyesületnél és 12 diáksportkörnél tartanak.

Idén lesz tízéves a sportcsarnok, ez is apropója lehet a készülő könyvnek, amit karácsonyra jelentetnének meg.

A visszaemlékezéseken kívül olyan tárgyakat is gyűjtenek, melyeket a múzeumban állítanának ki. A szervezők érmeket, okleveleket, tablókat és kupákat várnak.

A könyvet a Városszépítő Egyesület adja ki. Munkájában Vidovics Ferenc, Tímár Ferenc és csapata, az önkormányzat, valamint a városi könyvtár segíti a szerkesztőket.

Lovas József


<<< Vissza