<<< Vissza

Egészségügyi állapotunkért mi felelünk
Szolidaritáselvű társadalombiztosítást szeretnének

2006. február 17.

 
Rácz Jenő miniszter a sürgősségi osztályon (Fotó: Vidovics)

Rácz Jenő egészségügyi miniszter járt városunkban. Látogatást tett a kórházban, és ott beszélgetett a dolgozókkal is.

Szirbik Imre két kérést tolmácsolt a miniszternek. Az egyik az orvosszakértői tevékenység Szegedre koncentrálásának megszűntetése volt. Közel százezer ember ellátásáról gondoskodik a szentesi intézmény. A város megteremti a feltételeket, és a kórház az összes diagnosztikai lehetőséget biztosítja ahhoz, hogy inkább az orvosok jöjjönek el a helyi rendelőbe, mint emberek százai utazzanak Szegedre. Ez olcsóbb is lenne. A másik kérés a jövőre vonatkozott: a sürgősségi osztály elkészültével megkezdődött a kórház rekonstrukciója, és szeretnék, ha a felújítás tovább folytatódna.

Rácz Jenő szerint az elmúlt négy évben óriási változások történtek az egészségügyben, de sem a lakosság, sem a személyzet nem elégedett a helyzettel. A betegek általában azt várják az egészségügytől, hogy egyik pillanatról a másikra meggyógyuljanak. Az egészségügy azonban csak 15%-ban tehető felelőssé a lakosság állapotáért. Először magunkon kell számon kérnünk az egészségügyi állapotunkat, utána a környezetünkön, harmadszor az egészségügyön.

Alapfilozófiájuk az elmúlt négy évben az volt, hogy a megelőzésre kell gondot fordítani. Ha az országos átlagot nézzük, megyénk egészségi állapota átlagos, sőt a születéskor várható élettartam javult, de mindez az anyagi lehetőségeken is múlik. Azok helyzetén kell javítani, akik lemaradtak az átlagtól.

A mai egészségügy nem biztosítási típusú, csak úgy néz ki, mintha az lenne. A TAJ-kártyánkon levő szám egy azonosítási szám, de jogviszonyt nem igazol. Jelenleg 3, 9 millió állampolgár van, aki járulékot fizet. Van körülbelül 3 millió nyugdíjas az országban, akik mögött nem volt keresztfinanszírozás, tehát a nyugdíjbiztosítási alap nem fizetett be az egészségbiztosítási alapba semmit. Tavaly 350 milliárdnyi hiánynyal tervezett a társadalombiztosítás, ezért úgy döntöttek, hogy meg kell szűntetni ezt a rendszert. 303 milliárd forint biztosítja azok számára a biztosítási jogviszonyt, akik valamilyen okból nem képesek járulékot fizetni. Nem csak biztosítási alapú egészségügyet, hanem szolidaritáselvű társadalombiztosítást szeretnének kialakítani.

Közel 300 ezerre tehető azok száma, akiknek van rendszeres jövedelmük, mégsem fizetnek járulékot, és az adó alól is kibújnak. Ők nem szolidárisak a társadalommal, tehát a társadalomnak sem kell velük szolidárisnak lennie. Olyan biztosítási rendszert kell létrehozni, amelyben vannak olyan ellátási formák, melyek minden Magyarországon tartózkodó ember számára megadatnak, de aki nem fizet járulékot, annak nem járnak a biztosítási alapú egészségügyi ellátások sem.

2007-től minimálisan 500 milliárd forintnyi beruházásra vannak komplex tervek és regionális operatív programok. A szentesi kórház programja is benne van a nagy regionális fejlesztési tervekben.

M. A.


<<< Vissza