<<< Vissza

Ábrándos szép lapok

2006. február 17.

 
Múlt századi szerelmes üzenetekkel Valentin-napi képeslap kiállítás nyílt a Városi Könyvtárban, dr. Molnár László gyűjtéséből.

A dátum természetesen február 14-e, ezt tudja is mindenki, akit Bálintnak hívnak, vagy ezen a napon szerelmét, szeretteit köszönti.

Erre a napra jó hírekkel érkezett a kiállítást megnyitó Bucsány György ny. középiskolai tanár is: otthon már csiripelnek a verebek, s a néphagyomány erről azt tartja, aznap házasodnak. A Bálintról megemlítette, szép magyar név, mely a latinból került nyelvünkbe, jelentése erős, egészséges. Az elmúlt tízegynéhány évben ismerkedtünk meg egy angolszász szokással, s már mi, magyarok is megünnepeljük a Valentin-napot. A tanár úr híres Valentinokat említett, köztük egyet halálra ítéltek szerelme miatt. A fiú búcsúlevelében úgy köszönt el kedvesétől, ahogy azóta is sok levél zárul: a Te Valentinod. A falakon látható több, mint száz kedves képeslapból a múlt üzen. A lapok egy részén a szeceszszió stílusjegyei - gazdagon kidolgozott részletességük - vehetők észre. A rajtuk olvasható kísérőszövegek szellemesek, ilyen világ volt ez: csupa játék a szavakkal. Az értékes gyűjteményhez ajándékképpen Bucsány tanár úr maga is hozzájárult néhány régi üdvözlőlappal. Békebeli világ bontakozik ki a kiállítás láttán, az 1900-as évek legelejétől. Háborús időkből délceg bakaruhások, ábrándos leánytekintetek, korabeli üdvözletek, a 20-as évek pirosas árnyalatú képei a 85. évéhez közeledő dr. Molnár László gyűjteményének szép darabjai. 1983 óta tagja a szombathelyi képeslapgyűjtő társaságnak, előtte 25 évig bélyegeket gyűjtött, a helyi kör vezetője volt. Több témával foglalkozik, cseréléssel, vagy árveréseken jut a képekhez. Dr. Molnár László azt gondolja, a génjeiben lehet, hogy szeret adni, közreadni. A gyűjteményből nincs kedvence, mindig annak örül, amit meg tud szerezni. A régi az érték, vallja, s az egyik lapon olvasható versikét hozza példának: a nyolcadik sorban meri csak megvallani a fiú a lánynak, hogy szereti, a mai fiatalok nem várnak ennyit. A gyűjtemény március 10-ig tekinthető meg a könyvtárban.

D. J.


<<< Vissza