<<< Vissza

Mosolygós kereskedő

2006. február 17.

 
Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a Hunor-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója volt a Közéleti Kávéház vendége február első hétfőjén. A múlt hónap meghívottja, Hojcsi Pál tanár kérte meg, hogy meséljen magáról, munkájáról, hobbijairól.

- A vidámság, a mosoly az ember éltető ereje, különösen a kereskedőké. Ezt bizton állíthatom, hiszen kereskedő családból származom. Szüleim és nagyszüleim Szentesen kereskedtek, és próbálták a mosolyukkal meghódítani a vásárlókat.

Édesanyjától örökölte örök mosolyát, mely még a legnagyobb keserűségben is ott van az arcán. Ezt próbálja átsugározni gyermekei és dolgozói arcára is. Sokat tanult édesapjától a kereskedelemről, ami végigkísérte életét. A Kereskedelmi Főiskolán ismerkedett meg leendő feleségével is. Két lányuk van: Mariann bölcsészhallgató Budapesten, Emese pedig gimnazista. A család kereskedelmi oldalába öccse, Murphy is bekapcsolódott, aki zeneszerző, tanár és vállalkozó, feleségével együtt textilboltot működtet.

- A Petőfi iskolába jártam, ének-zene tagozatos voltam. Báró Blankenstein tanár tanított zongorázni a zeneiskolában, zenei alapműveltséget tőle és Majtényi Andrástól kaptam. De a zene helyett a sportot választottam. Hatéves korom óta úsztam. Ez és a vízilabda szintén végigkísérték az életemet.

Első kereskedelmi élménye az volt, amikor általános iskolában, nyolcévesen tanulmányi kirándulásra mentek a bútorgyárba. Ott összeszedte a maradék szövetanyagot, és két forintért adta darabját, így hetven-nyolcvan forintot árult.

Második legfontosabb iskolája a Közgé volt. Hojcsi Pál tanár emelte ki, tőle rengeteget tanult, és azóta is gyakran idézi. Egyszer április elsején barátjával transzparensre ráfestették: "Ez a ház eladó!", és kifüggesztették a Közgé homlokzatára. Másfél óra múlva jöttek érdeklődni az igazgatóhoz, akitől aztán kaptak némi szidást.

A főiskolás barátaival ma is rendszeresen összejárnak. 1956-ban Szolnokon az öszszes főiskolás kiment nyugatra, ezután nem mertek főiskolát létesíteni. Velük kezdték 1979-ben, összesen 76-an voltak és nagy családként éltek. Ezután a Szentes és Vidéke Áfésznál volt zöldséges, csemegés, húseladó, majd hálózati ellenőr, belső ellenőr. Utána elvitték katonának. Pestre került hadtáposnak és itt is kereskedett. Miután hazajött, az Áfésznál csoportvezető lett, majd ügyvezető-helyettes, ügyvezető, 1986-ban pedig főosztályvezető.

A megye első dollárboltját ők hozták létre Szentesen, ez nagy hasznot hozott nekik. Használtautó-kereskedést, műszaki bizományi boltot is nyitottak. Ezek mind elsők, újdonságok voltak a városban. Mára maradt az élelmiszeripar, a Coop üzletek. Szűkült a piac, ezért meg kellett találniuk azt, amivel felvehetik a versenyt a konkurenciával.

Legnagyobb hobbija a sport és az utazás. Sportok közül a tenisz áll közel hozzá. Van egy játékszenvedélye: a kártya, nagyon szeret pókerezni barátaival.

Az est végén sok vidámságot, mosolyt, pénzt kívánt a közönségnek, amit az ő boltjaikban költsenek el.

M. A.


<<< Vissza