<<< Vissza

Az agrárium jó irányba halad

2006. február 17.

 
Városunkba tett látogatása előtt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek sok dolga akadt. Ugyanis elérte az országunkat madárinfluenza, amiről a miniszter bejelentést is tett.

A fórumra kicsit késve érkező Gráf József aktuális hírrel kezdte: az átok megérkezett, madárinfluenza tüneteivel találtak hattyútetemeket az országban. A miniszter azt mondta, állatbetegségről van szó, költöző madaraknál tartottak is tőle, de sietett leszögezni: a magyar baromfi egészséges, abban nincs ilyen betegség. Mint ahogy nincs veszélyben az emberek élete sem.

Az agrárminiszter Szirbik Imre polgármester meghívására érkezett Szentesre, s szándékosan egy kicsit politikai jellegűvé is vált a rendezvény. A polgármesteri és parlamenti képviselői székért is induló Szirbik beszélt arról, hogy ezt a kettőt csak együtt tudja elképzelni. Nem ígér felelőtlenül semmit, de azt be fogja tartani, mondta, majd átadta a szót Gráf Józsefnek.

Az elmúlt évről szólva Gráf József agrárminiszter elmondta: nehéz időszak volt az első uniós esztendő. Nagy problémaként jellemezte, hogy a határok megszűntével az országot élelmiszeripari szemét lepte el. Ellene keményen fellépett, ez személyi változásokat, áruházbezárásokat is jelentett. Az ország agrárszerkezete romlott, a szakminiszter optimális aránynak 1/3 részben növénytermesztést, 2/3 részben állattenyésztést tart. A sertéságazatban reményt lát, a juhtenyésztésben pedig Európa legnagyobb beszállítói vagyunk. A kertészet-szőlészet nagyobb reményekkel indult az unióba. Itt a logisztikai rendszert kell gyorsan fejleszteni, a friss terméknek 24 órán belül el kell jutnia az európai országokba. A következő 5-10 év feladata megduplázni a fólia és üvegház felületet. Nem oldottuk meg az agrárium gondjait, de jó irányba haladunk, mondta a miniszter.

Hallhattuk azt is: az elmúlt év eredményei mutatják, a magyar gazdák tehetségesek, meg fogják verni az európaiakat. Az idei agrártámogatás összege 400 milliárd forint felett van, ez a négy évvel ezelőttinek duplája, s 25 %-kal több a tavalyinál is, ám az unióban még mindig jelentős hátrányban vagyunk. Fő szempont: az utolsó eurocent is kerüljön a magyar gazdákhoz. A miniszter beszélt az új kártérítési alapról, felét az állam adja. 2007-2013 között változni fog a támogatás, ez a vidéken élők szempontjából fontos. A fórumon szóba került a szociális földkérdés. Utóbbiról elmondta: a miniszterelnökkel aznap 32 önkormányzatnál adtak ingyen földet közcélú felhasználásra. Fontosnak tartják, hogy ne a helyi lakossággal fizettessék meg, sőt lesz szociális földprogram elesett embereknek is. Nyugati termelői modelleket látva azt tapasztalta: csak az otthoni vállalkozásból nem él meg a család. A magyar terméket védeni kell, mondta a szakminiszter, de jövőnk csak úgy van, ha az uniós piacra is termelünk.

D. J.


<<< Vissza