XL. évfolyam 28. szám

2008. július 18.

Cseuzról

Cseuz László, Peking felé tartó útjáról SMS-ben tájékoztatja az érdeklődőket, hogy éppen merre tart és milyen napja volt.

Július 3-án reggel 9 órakor érkezett meg Reginaba, és eddig 7884 kilométert tett meg, reggeli után indul tovább. Ugyancsak ebben az SMS-ben küldte, hogy élete legnagyobb ellenszelével küzdött, így 6 óra hossza alatt csak 61 kilométert tett. Ezek után a július 7-i üzenet arról szólt, hogy fél 6-kor már úton volt, de déltől újra hátráltatta az erős szél.

Július 14-én 9232 km után elért a Sziklás-hegység közepére, Salmon Arm-ba, ahol reggelig egy magyar család vendége volt.

Július 15-i legfrissebb információ: 9408 km-nél megkapta az első defektet, az igencsak elkopott hátsó kerékbe. Kb. 350 km-re van Vancouvertől.

2008. július 18.

Az álom szertefoszlott

Vancouvertől 280 kilométerre jön a megdöbbentő hír. Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus szíve edzés közben megszűnt dobogni. Az ötödik olimpiájára készülő sportember halála nemcsak egy gyönyörű pályafutás végét jelentette, hanem a szintén ötödik olimpiájára tartó szentesi Cseuz László régóta dédelgetett álma foszlott szét. Sportbarátunk arra készült, hogy mikor a pekingi olimpiára megérkezik, egy közös fotózáson találkozik minden olyan magyar sportolóval, akik ötödszörre vesznek részt a világ legnagyobb sporteseményén. Ezek: Benedek Tibor (vízilabda), Mincza Ildikó és Kovács Iván (vívás). Erről a képről hiányozni fog a nagyszerű olimpiai bajnok, akire minden sportszerető szentesi örökre emlékezni fog.

2008. július 18.

Közmunka

A belvízcsatornák kialakítása jelenleg is folyik. A közbeszerzési eljárás után a munkát szakvállalkozó végzi. A munkaügyi központtal kötött megállapodás alapján az önkormányzat augusztus 1-jétől 70 fő közcélú személylyel oldja meg a lehelyezett betonelemek közötti árokhely kialakítását.

Ez férfimunka, jelentette ki Szirbik Imre polgármester, aki elmondta, hogy közel 400 szociális segélyezettből, akik már rég kimerítettek minden munkanélküli ellátást, közülük próbálják a 70 fős brigádot kialakítani. A polgármester finoman fogalmazva elismerte: a leendő munkások bizonyos problémái miatt a toborzás nehezen halad. A júniusi testületi ülésen arról is döntöttek, hogy 20 fő női munkaerő alkalmazására adnak be pályázatot, feladatuk közterületek tisztán tartása, takarítása.

2008. július 18.

Karnevál

Jövőre ismét megrendezik a Télbúcsúztató Karnevált. A két napos program a szervezők szerint sok turistát vonz a városba. A rendezvény évről-évre bővül, a város 2009-re is tervez újdonságokat. A karnevál összköltsége 4 millió forint, annak felét az önkormányzatnak kell állnia. A másik felére - a képviselő-testület döntése alapján - pályázatot nyújt be az önkormányzat.

2008. július 18.

Egy boldog ember

Kádár József július 9-én ünnepelte 80. születésnapját. Ez alkalomból a városi könyvtárba baráti beszélgetésre invitálták a nyugalmazott sportosztályvezetőt, tisztelőit, ismerőseit. Egykoron volt városházi kollégája, Mészáros Júlia ny. művelődési osztályvezető segítségével emlékeztek, elevenítették fel az elmúlt időszakot. Beszélgettek munkáról, sportról, hivatásról.

2008. július 18.

Dicséret a Deáknak

Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy kis földrajzórát tartottak a képviselők a Deák Ferenc Általános Iskola 5 éves munkájáról szóló beszámoló kapcsán. Móra József (MSZP), a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke még a májusi ülésen a beszámolóból olvasván elmondta, melyben az áll, hogy a gyerekek Magyartés és Nagytőke településekről járnak be az iskolába. A városatya kihangsúlyozta: Magyartés nem önálló település, hanem Szenteshez tartozó közigazgatási terület. Szerinte zavaró az is, hogy Magyartés önálló irányítószámmal rendelkezik. A beszámolóban Szentes-Magyartés szövegezést kellene alkalmazni.

2008. július 18.

Újra a dr. Tóth-Pengő páros edzi a nőket

Kocsis Istvánnal kezdte, dr. Tóth Gyulával a kispadon fejezte be az OB I 2007/ 2008-as szezonját a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda csapata. Az elmúlt idényt értelemszerűen ketten értékelték, a következő évaddal kapcsolatban pedig dr. Tóth szolgált újdonságokkal.

Kocsis István szerint - bár sokan távoztak a szezon előtt a csapattól -, az érkezők névsora (Magann, Tóth II. Andrea, Ábel Krisztina) miatt a vezetőség és a támogatók a harmadik hely megszerzését tűzték ki célul, ennek megfelelően hosszú, és kemény alapozást végeztek el az elmúlt nyáron.

2008. július 18.

A dobogó tetején

Földi Péternek, Benedek Antalnak, Horváth Zsoltnak, Korbel Máriának és felkészítőjüknek Kézsmárkiné Piti Irénnek gratulál Héczey Katalin, a Magyar Lovastorna Szövetség elnöke, vezető bíró

Július első hétvégéjén a Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovastorna csapata részt vett az első, Eilika Habsburg Alapítvány által rendezett Sóskúti Manó Kupán. A gondosan megszervezett versenyen, csodálatos környezetben, jól sikerült programjukkal a terápiás versenyzők a dobogó legfelső fokára állhattak a szentesiek, mellyel a Magyar Lovastorna Szövetség Elnökének elismerését is kivívták. Kedves emlékekkel, sok új gyakorlattal gyarapodva és ötletekkel tele készülünk a következő megmérettetésre.

Kézsmárkiné

2008. július 18.

A magyarok nyilaitól...

Kilencszáz íjász monumentális nyílzáporát szervezik meg július 19-én, szombaton az Ópusztaszeri Emlékparkban. Az országos íjásznap leglátványosabb és egyben legkalandosabb kísérlete lesz a "Nyílzápor 2008" nevű esemény, amikor íjászok százai egy pillanatban lövik ki nyilaikat. A nyílzáporban - biztonsági okok miatt - csak úgy vehetnek részt az íjászok, ha előzetesen bejelentkeznek a szervezőknél. Eddig 755-en regisztráltak, a szervezők szerint a következő napokban még közel kétszázan fognak jelentkezni. A szombati országos íjásznapon a várakozások szerint több mint háromezren lesznek majd. Íjászok, családtagok, hagyományőrzők, érdeklődők vesznek részt a Csongrád Megyei Önkormányzat által támogatott rendezvényen, melyet a Magyar Íjász Szövetség és az Őskultúra Alapítvány szervez.

2008. július 18.

Csapatünnep a strandon

Csapatünnepéről emlékezett meg a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj ezen a héten kedden családi napon a Széchenyi-ligeti strandfürdőben. Az ünnep aktualitását az alakulat névadója, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta.

2008. július 18.

Ezüst díj a Kutatónak

Évfordulók - 2008.

80 éve, 1928. júl. 12-én született id. Szabics Ferenc asztalos, fafaragó művész.

160 éve, 1848. július 16-án kelt az a Szemere Bertalan belügyminiszter ellenjegyzésével ellátott nádori leirat, amely kiemelte Szentest a mezővárosok sorából, fölhatalmazva rendezett tanácsú városi szervezetének kialakítására. - Elindult az első szentesi nemzetőr osztag (300 gyalogos, 100 lovas) a délvidéki táborba, Óbecsére, ahonnan Törökbecsére irányították az alakulatot. A gyalogosok élén Hadzsy György százados, a lovasok élén Beliczay Pál kapitány állt. (Kéthetes váltásban két további egységet állított ki a város augusztus folyamán.)

110 éve, 1898. júl. 16-18. között Szentesen vendégszerepelt Weinbaum Krisztián fuvolaművész, a Vígszínház első fuvolása. (Fellépett a Központi Kávéházban, a Kaszinóban és a Széchenyi-ligetben.)

30 éve, 1978. július 16-28. között Szentesen rendezték meg az országos női ifjúsági sakkbajnokságot.

120 éve, 1888. júl. 17-én megalakult a Jó Szív Egyesület Csongrád Megyei Vidéki Bizottsága. (Székhelye Szentes.)

30 éve, 1978. július 17-18. között rangos nemzetközi junior vízilabdatornát tartottak Szentesen. A tornát a holland junior együttes nyerte; a Vízmű SK OB I-es junior csapata gólkülönbséggel a második helyre szorult.

35 éve, 1973 júliusában a Hamburgban megrendezett nemzetközi mezőgazdasági kiállításon a szentesi Kertészeti Kutató Állomás termékei (paprikák, karalábék, kelkáposzták) kilenc aranyérmet, négy ezüstöt, három bronzérmet és négy különdíjat nyertek, köztük Hamburg város ezüst fokozatú díját.

25 éve, 1983. július folyamán két új képzőművészeti alkotással gazdagodott a Művelődési és Ifjúsági Ház. Kéri László festőművész olajfestményeit (Pannó I-II.) az emeletre vezető lépcsősor pihenőjében helyezték el; Szekeres Mihály faplasztikája pedig az intézmény előcsarnokát díszíti. - Dr. Tóth Gyula edző és a szentesi úszólányok tagtoborzó munkájának eredményeként, 20 fős kerettel megalakult a szentesi női vízilabda csapat. (Augusztusban játszott első mérkőzésüket 6-1 arányban megnyerték.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. július 18.

Felújítás

"Bentlakásos intézmények korszerűsítése" címmel pályázati lehetősége nyílt a városnak arra, hogy a Szentesi Családsegítő Központ Családok Átmeneti Otthona (Koszta József u. 7/A sz.) épületén csupán 6 százalékos önerő biztosítása mellett, jelentős felújítási, korszerűsítési munkálatokat végezzen. A projekt tartalmazza a külső homlokzat hőszigetelését, nyílászárók cseréjét, új kerítés építését, közösségi helyiség kialakítását, raktározási helységek bővítését, valamint az épület akadálymentesítését.

Az épület 2000-2001-ben az önkormányzat és a Népjóléti Minisztérium támogatásával került átalakításra, és részben felújításra. Az előzetes szakértői vélemény szerint műszaki állapota megfelelő, azonban homlokzati szerkezete a korszerű hőtechnikai igényeket nem tudja kielégíteni. A meglévő fűtési rendszer elavult, az elektromos hálózat teljes körű felülvizsgálatot és felújítást igényel. Az épület akadálymentesítése nem megoldott, kerítése is javításra szorul.

A költségek előreláthatóan 33 millió forintot tesznek ki, ebből a városnak 2 millió forinttal kell hozzájárulnia.

2008. július 18.

Segítség a gyerekeknek

Szaporodnak az igazolatlan hiányzások, a gyerekek csavarognak, a szabadidőt haszontalanul töltik el. Egyre kevesebben készítenek házi feladatot, kevesen készülnek az órákra. Már felső tagozatos gyerekeknél találkoznak alkohol- és drogproblémákkal. Egyre több bántalmazás jut az intézmények tudomására, de a gyermekek közötti verések, verekedések, zsarolások, fenyegetések száma is magasabb, mint az előző évi. Több iskolában gondot okoz, hogy hivatalos keretek között igen kevés óra jut fejlesztésre, korrepetálásra.

2008. július 18.

Pályázat kerékpárutakra

A térképen a vastag vonallal jelölve a már meglévő kerékpárút, a szaggatott vonal a tervezett kerékpárút vonalát jelzi

A város pályázatot nyújtott be kerékpárutak fejlesztésére. A megépítendő pályarész a város északi oldalán, a Termál-tótól a szentlászlói bekötőútig terjedő, valamint a déli szárnyon a Legrandtól az Ipartelepi út sarkáig, a berekháti csomópontig vezető útszakasz. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a testület júniusi ülésén elmondta, ez lehetővé tenné, hogy a Vásárhelyi úttól az elkerülő út mellett egészen a Kunszentmártoni út szentlászlói bekötőútjáig egységes, vegyes használatú gyalogos- és kerékpárút létesüljön. Kiépítésével mind a munkába járást, mind az üdülési lehetőségeket a forgalmas szakaszon megvalósítanák.

2008. július 18.

Hangverseny-szervezők

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola neve 2008. július 1-jével - a képviselő-testület döntése értelmében - kiegészült a hangversenyközpont elnevezéssel. Az oktatási intézmény típusa többcélú intézmény, alaptevékenységei körébe - az alapfokú művészeti nevelés-oktatás zene- és táncművészeti ágakban - a hangversenyek, koncertek szervezése, lebonyolítása is beletartozik.

Miért volt szükség a módosításra? A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola az utóbbi időszakban ellátta a városban a hangversenyek szervezését, propagálását, ezáltal a hangversenyélet kiemelt központjává vált. Sikeresen és közmegelégedésre szerveznek a klasszikus zenéin túl más, különböző műfajú (jazz, népzenei stb.) hangversenyeket, amelyek igen népszerűek a közönség körében. Ezért is indokolt az, hogy a hangversenyszervezés, és lebonyolítás hivatalosan is az intézmény tevékenységi körébe tartozzon.

Ennek megfelelően a Laj-tha László Alapfokú Művészeti Iskola az alapító okirat módosításával alkalmassá vált a fenti feladatok ellátására. Az oktatási intézmény az előzőekben említett időponttól megváltozott névvel és kibővített tevékenységi körrel működik.

2008. július 18.

Korszerűsítik a hőmennyiségmérést

A kommunikációs folyamatok javításáért is pályáznak

A távfűtőrendszer korszerűsítéséről és a polgármesteri hivatal szervezeti továbbfejlesztéséről döntött július 11-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület.

Szentes távfűtési rendszerei még az 1970-es évek elején épültek, a kor technológiai színvonalának megfelelően. Az elmúlt években több pályázat nyerteseként fejlesztette a rendszert a Szentes Városi Szolgáltató kft., melynek folytatásaként - a városatyák jóváhagyásával - nyújt most be pályázatot a kft. a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnál meghirdetett decentralizált terület és régiófejlesztési cél előirányzat támogatásra.

2008. július 18.

Vascsővel rabolta ki a sörözőt

Az elmúlt vasárnapról július 14-én, hétfőre virradóra történt, hogy a Vásárhelyi úton, az egyik sörözőben záráshoz készülődött az ottani felszolgáló, amikor az ajtóban egy ismeretlen, bukósisakot viselő férfi megtámadta, majd egy vascsővel megütötte. A sértettet ezek után a pulthoz vitte, majd arra kényszerítette, hogy adja át neki az aznapi, több százezer forintos bevételt. A férfi, miután a pénzt megkapta, távozott a helyszínről. A pultos hölgy nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett, ismeretlen támadója ellen pedig rablás miatt indult nyomozás. Az elkövető a tettéért akár 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

2008. július 18.

Amatőrök és bajnokok regattája

Ellopták a bójákat a Kurcából

Cserna-Szabó, Kőhalmi, a kisorsolt néző és Badár együtt lapátoltak

Remek volt a kezdeményezés, a fogadtatás is jó volt a Kurca-regattán múlt hétvégén. Mégis, a Kurca adottságainak kihasználására indított evezősversenyt némileg keserű szájízzel zárták a szervezők és néhány versenyző is.

Az első Kurca-regattát nyitotta meg Szirbik Imre polgármester múlt szombaton, de mint mondta, bízik abban, hogy lesz folytatása. A Szentesi Öregfiúk VSE felhívására jöttek Zala megyéből, s a Nyírségből is. Legtöbben, 48-an a négyes versenyben szálltak a harcba a fődíjért, a túrakenuért. Bíró Dánielnek egy gimis vízitúrán született 15 éves ötlete érett meg mostanra.

2008. július 18.

Jótékony hangverseny

A nyári komolyzenei hangversenysorozat következő koncertjét július 25-én, pénteken 19 órakor rendezik meg a Szent Anna Katolikus Templomban, ahol Berkes János (képünkön), Kállay Bori, Hegyi Anikó, Szilágyi Olga, Andor Csilla, Busa Tamás, Neu-mark Zoltán (zongora) és Nagy János (orgona) előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Belépőjegy nincs, de önkéntes adományokat fogadnak.

2008. július 18.

Zárva a könyvtár

A Szentesi Városi Könyvtár Kht. értesíti az olvasókat, hogy a Kossuth u. 33-35. sz. alatti felnőtt könyvtár július 28 és augusztus 24-e között, a Petőfi u. 1. sz. alatti gyermekkönyvtár augusztus 4 és 20-a között zárva tart.

2008. július 18.

Nyári Egyetem

Július 20-án, vasárnap 18 órakor nyitja meg kapuit a X. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Az eseményt megnyitja Prof. Dr. Szabó János, a ZMNE és a Nyári Egyetem rektora, köszöntőt mond Móra József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke, közreműködik a Four In One Block-flőte Együttes. 19 órakor lovagi tornát láthat a közönség, a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület tagjaitól. 19.30 órakor baráti találkozó lesz, közreműködik Csáki Lajos előadóművész.

Az egyhetes programsorozatra az ország minden részéből érkeznek hallgatók. Az egyetem konzultációs lehetőséget, fórumot, előadásokat, városkutató programot, rekreációs tréninget és baráti együttlétet biztosít a résztvevőknek. Az előadásokat négy téma köré csoportosították: gazdaság és biztonság; integráció és globali-záció; humánerő és EU valamint az önkéntes hadsereg. A hallgatók ellátogatnak Gyulára, Nagyszalontára és Kolozsvárra is.

2008. július 18.

Huszár üti a bástyát.

Az első sakktábort 1999-ben szervezte meg Kőhalminé Forrai Julianna középfokú sakkedző. A cél akkor is, és most is a játék népszerűsítése.

- Aki sakkozni szeretne, jöhet - mondja a nyugdíjas matematika-fizika szakos tanárnő. Az sem baj, ha nem tud egyáltalán játszani, az alapokat biztos elsajátítja az egy hét alatt. Van, aki már jól tud, de nincs igazán kivel játszani, itt megtalálja a partnert hozzá.

2008. július 18.

Leszázalékoljuk!?

A nyugdíjrendszer beteg

Anamnézis: Ma Magyarországon kb. 2 millió 400 ezer a nyugdíjasok száma. Közülük 800 ezer, azaz minden negyedik rokkant. Nem mi vagyunk a legegészségesebb nemzet, na de ennyire.

Kórisme: A rokkantosítások furcsa mód nem valami egészségügyi apokalipszissel, hanem az ipar hanyatlásával vannak összefüggésben. A rendszerváltozáskor megszűnt látszatbiztonság indította el a nyugdíjazások lavináját. A tsz-ek, gyárak felszámolásakor, munkahelyek és képzettség hiányában az emberek az állam langymeleg kebelén kerestek biztonságot. És az állam megadta ezt, nem lett volna szép embereket nyomorba taszítani egy átmunkálkodott élet delelőjén túl. Egyébként is, rendszert döntő naiv hevületében, országunk, gazdasági fellendülésre, a rokkantosítottak munkaerő-piaci integrációjára számított. 1994-re az összes nyugdíjas 16 százalék, azaz 400 ezer ember rokkant. A számítás nem jött be.

1. szimptóma: A rokkantnyugdíjasok harmada képes lenne dolgozni. Egy részük ezt feketén meg is teszi.

2. szimptóma: A rokkantosított, ha dolgozni szeretne, nem teheti meg, a kedvezőtlen munkaerő-piaci feltételek és az alacsony számú rehabilitációs foglalkoztató hely miatt.

Konzíliumot kérek: mi lenne jobb a nyugdíjrendszernek: az eutanázia vagy, ha rokkantosítanánk?

Lajos Csaba

2008. július 18.

Tehetségkutatás a zenész-partyn

Helybeli együttesek is bemutatkoztak

Tehetségeket kerestek, és találtak is neves szakemberek a három napos zenész party-n múlt hét végén. Az ifjúsági ház melletti "Gödörben" napközben jónéhány kezdő zenekar mutatkozott be, az esték pedig a már jól ismert együttesek koncertjeivel teltek.

A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Kurca Parti Coctail Party idén zenész party néven futott. A Murphy Stúdió, az Életjel KKSE és a Szentesi Művelődési Központ összefogásával hármas szervezésben tematikus napokat kínáltak a közönségnek, megspékelve a PANKKK Alapítvány segítségével egy tehetségkutatóval. Az első este az elektronikus zene jegyében telt, másnap popzenekarok léptek fel, a zárónapon garázsrocktól a bluesig terjedt a skála.

2008. július 18.

Az Eb-döntő a csúcs

Nem ugatja a szakmát Egri Viktor sportriporter, azonban jó humorát megcsillantva ezzel példálózik interjúnkban. Harmadik olimpiájára készül, mégis a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének közvetítését tartja pályája csúcsának.

A Telesport kommentátorával a Kurca-regattán találkoztunk, a versenyek közvetítése hangulatos, humoros aláfestést kapott általa. A régi sportriporterekkel összehasonlítva a maiakat, az elődöknek szinte eszükbe sem jutott humort csempészni mondandójukba, míg a legutóbbi foci Eb-n alig győztem gyűjteni a fiatalok aranyköpéseit.

2008. július 18.

Készül az Érintés CD

Imre Zsuzsa újra itthon énekelt, a Kurca Parti Zenész Party-n fellépett a Murphy Banddel. Műsorukban szokás szerint nosztalgiazenét, a pop-és rockzene nagy slágereit játszották, ám az énekesnő előadta a tavasszal a televízióból megismert versenydalát is. Az Érintés az Eurovíziós Dalverseny hazai válogatójának egyik legszebb dala volt, ám, mint tudjuk, a sok hibával rendezett műsorban a döntnökök nem sorolták a legjobbak közé, s az SMS-szavazatok sem bizonyultak elegendőnek. A múlt szombati koncerten elénekelte a dalt a szentesi közönségnek, akik láthatóan szerették. A zeneszám szerzőpárosa, Varga Kis Sándor és Mészáros Gábor, alias Murphy, utóbbinak stúdiójában készült el a felvétel. Akárcsak most a lemez is, melynek címadó dala az Érintés. Murphy elárulta, a tervezett CD-ről 5-6 dallal már meg is vannak. A munkát azonban nehezíti, hogy Zsuzsa Ausztriában él, így hát a zene-és szövegrészletek Szentesről interneten érkeznek az énekesnőhöz, aki megnézi, és véleményezi azokat, majd visszaír. Murphy azt várja, hogy elkészüljön a 13 dal, s aztán nekiállnak kiadót keresni, az érzésük szerint elhanyagolt, alulértékelt dal így köztudatba kerülhet. Angolul is felveszik az anyagot, hogy Zsuzsi kint is próbálkozhasson.

D. J.

2008. július 18.

Operettgála

Július 25-én, pénteken 20.30 órára várják a közönséget a Nyári Szabadtéri Színház Operettgálájára a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán.

A gálán közreműködnek: Kállay Bori, Szilágyi Olga, Hegyi Anikó, Teremi Trixi, Berkes János, Bozsó József, Busa Tamás, Neumark Zoltán és (10 tagú) zenekara. A belépés díjtalan.

2008. július 18.

A vidék legjobbjai között

Fricska Martin, Korom Tamás, Bakos László vezetőedző (középen), Virág Máté, Ajkay Norbert

Negyvennyolc egyesület közül a vidék negyedik legjobbja a Szentesi Tenisz Klub. A szép helyezés a vidékbajnokságon elért eredményeik következménye. A júniusban Szegeden megrendezett sporteseményen 12 csapat vehetett részt, közülük a negyedik legjobb eredményt hozták el a szentesiek.

Bakos László vezető edzőtől megtudtuk, ez legfőképpen a fiú 14-es korosztályos csapatnak köszönhető, ők különösen kitettek magukért, kiemelkedtek a mezőnyből. Az Ajkay Norbert, Virág Máté, Korom Tamás, Fricska Martin nevével fémjelzett gárda csapatban, párosban és egyéniben is verhetetlennek bizonyult. A versenyzők ezzel a szép eredménnyel kvalifikálták magukat az országos bajnokságra.

2008. július 18.

Az utánpótlás helyzete 2.

A Szentesi Farkasok megyei bajnokságot nyert serdülő és az előkészítő bajnokság 2. helyén végzett csapata, balról jobbra: Verebélyi Konrád, Juhász Márk, Zelenka Dániel, Korim Bence, Vincze Zoltán, Juhász Csaba I., Juhász Csaba II., Bakos Dániel, Kovács Dávid, Légrádi Zsolt, Bakos Péter, Koncz Edvárd, Széll Dániel, Janiga László edző. Guggolnak: Berkes Dániel, Dráviczki Dioméd, Huszka Milán, Koncz Péter, Lőrincz Bence, Berényi Endre, Négyesi Zoltán, Bugyi Attila, Brezovai Dániel, Török Péter, Bodor Bence, Hámori Botond, Molnár Zsolt. Fekszenek: Hogyor Balázs és Fellner Csaba. Hiányzik a képről: Bimbó Balázs és Bacsa Roland

Három éves múltra tekint vissza a Szentesi Farkasok Utánpótlás Sportegyesület, amely csak labdarúgó utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Janiga László elnököt kérdeztem az utánpótlás jelenlegi helyzetéről, valamint a jövőről.

A Farkasok első embere örömmel mondta, hogy jól szerepeltek a szentesi csapatok, beleértve a Szentesi Kinizsi utánpótlás gárdáját is. Az ifjúsági szinttől lefelé dobogós helyen végeztek. A Farkasok "kis focistái" is jól teljesítettek. A Termál csoportban a serdülő (U 16) csapat a megye bajnokság aranyérmese lett, míg Juhász I. Csaba 39 góllal a megye bajnokság gólkirályi címét is megszerezte.

2008. július 18.

Éremeső

Valóságos éremesővel zárták a kétnapos versenyt a szentesiek a II. Kecskeméti Úszónapok rendezvényén a közelmúltban. A Szentesi Delfin ESC szenior úszóinak eredménye: Melkuhn Dezső: 200 gyors, 50 mell, 50 pille, 200 vegyes, 100 mell, 200 hát, 100 pille 1. 100 hát, 50 gyors 2.; dr. Bakacsi Gyula: 200 gyors, 50 mell, 100 hát, 50 gyors, 100 mell, 200 hát 1.; Balázsné Lukátsy Kati: 50 mell, 100 hát, 200 vegyes, 50 gyors, 100 mell, 100 hát 1.; Bodnár Istvánné: 200 gyors 1. 50 mell 3.; Kelő Sára: 200 hát 1. 50 gyors 3.; Becsák Jánosné: 200 gyors, 50 mell 2. 100 hát 3.; Ferke Gáborné: 200 hát 2.

Pólyáné Téli Éva

2008. július 18.

Első osztályra készül a Kinizsi

Sörrel és a főtéri szökőkútban fürdéssel ünnepelték a megyei másodosztályú bajnoki címet, két hete viszont már az első osztály küzdelmeire készülnek a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapatának tagjai. Érsek Zsolt, a gárda csapatkapitánya szerint a középmezőnyben kellene végezniük az új szezonban.

- A megyében a legfiatalabb gárda az önöké, mit kell tudni a csapatról?

2008. július 18.

Köszönet

Nemzetközi kézműves, kulturális és sport gyermektábort szervezett a Szabadidős Sportklub és a Szentesi Gyermekbarátok "4 ország - 4 város" elnevezéssel.

A rendezők nevében köszönjük az önkormányzat, a Hegedűs László Helyőrségi Klub, a Tisza Volán Zrt. Csongrád megyei igazgatósága, a Séf Kft. és Horváth Zoltán cukrász, valamint az oktatók önzetlen segítségét.

Léhi Gábor
klubelnök

2008. július 18.

Sérelmek a pszichiátrián

Ha Önt, családtagját vagy ismerősét sérelem érte a pszichiátrián (kényszerbeszállítás, gyógyszer-túladagolás, bántalmazás, stb.) írja meg panaszát a következő címre, vagy hívja az alábbi telefonszámot: 06-1-342-63-55 Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány 1461 Budapest Pf. 182., E-mail: info@cchr.hu Web: www.emberijogok.hu Minden információt bizalmasan kezelünk!

2008. július 18.

Hőguta

A férj és a feleség padlástakarításkor találnak egy tíz évvel korábbi, még ki nem váltott, cipőjavításról szóló cédulát. Jót mulatnak rajta.
- Mit gondolsz, megvan még az a cipő? - kérdezi a férj.
- Nem tudom, talán utána kellene járni. - A férfi autóba ül, elszalad a cipészhez. Nagy meglepetésére a cipész tényleg hátramegy a műhelybe, és keresni kezdi a cipőt. Kis idő múlva viszszajön, üres kézzel:
- Sajnos, csak csütörtökre lesz kész.

2008. július 18.

Kis kukta

  • Rántott leves
  • Hússal töltött cukkíni
2008. július 18.

A Loire-mentén kalandoznak

Három hetes kerékpártúrán vannak július 4. óta a St. Jupát SE tagjai. A nyolc fős csapat a tervek szerint július 27-én érkezik haza Magyarországra.

Természetesen szerkesztőségünk is figyeli merre járnak a kalandorok, így friss információval tudunk szolgálni olvasóinknak. A csapat az utolsó kastélylátogató napot töltötte a Loire-mentén. Blois városkában lefotózták a kastélyt, a katedrálist és megnézték a kis középkori házakat is.

2008. július 18.

Ötödik hely

A közelmúltban rendezték meg Balatonlellén a korcsoportos országos sakkbajnokságot, ahol a 12 év alattiak csoportjában Szalaji Renáta az ötödik helyen végzett. A Szentesi Spartacus ifjúsági versenyzője ezzel ismét szép teljesítményt nyújtott.

2008. július 18.

Focibajnokság

A National Football 2006 harmadik alkalommal rendezte meg Szentes Kupa 2008 néven a futball bajnokságot. A MÁV-pályán először a csoportmérkőzésen mérték össze tudásukat a focisták. Csoportmérkőzések, A csop. első forduló: Dream Team-Aranycsapat 5-2, Jég-veled Futball Club - Szamuráj P.C. 4-1. B csop.: Kovi 2008 - Hungerit II. 7-3.

A csop. második forduló: Dream Team - Jégveled Futballm Club 1-1, Aranycsapat - Szamuráj P.C. 6-2. B csop.: Kovi 2008 - Foxtin 3-0. A csop. harmadik forduló: Dream Team - Szamuráj P.C. 8-0, Aranycsapat - Jég-veled Futball Club 4-5. B csop.: Hungerit II. - Foxtin 5-1. A csoportmérkőzés végeredménye: A: 1. Ream Team (7 pont), 2. Jégveled FC (7), 3. Aranycsapat (3), 4. Szamuráj P.C. (3), B: 1. Kovi 2008 (6), 2. Hungerit II. (3), 3. Foxtin (0).

Elődöntő: Dream Team - Hungerit II. 2-4, Jégveled Futball Club - Kovi 2008. 2-6. Harmadik helyért: Jég-veled Futball Club - Dream Team 0-3. Döntő: Kovi 2008 - Hungerit II. 2-2. 1. Hun-gerit II., 2. Kovi 2008., 3. Dream Team, 4. Jégveled Futball Club. A szervezők köszönik a támogatók segítségét.

Béres Attila

2008. július 18.

Kurcába esett

Július 17-én, csütörtökön 19 óra 30 perckor riasztást kaptak a tűzoltók, hogy egy ló lovas kocsistól beleugrott a Kurcába.

A Kurca-parton húzta a kocsit a ló, de hajtói egy kis időre őrizetlenül hagyták a fiatal paripát, az pedig elindult. Nem jutott messzire, mert elvétette a kurcai gyalogos hidat és kocsistól beleesett a vízbe. A hajtók azonnal segítségért kiáltottak, de közben már ugrottak is a folyócskába, hogy mentsék az állatot és a kocsit. A patásnak tartották a fejét, hogy levegőt kapjon, majd késsel elvágták a köteleket. A paci átúszott a kishíd alatt, és ott sikerült a tűzoltóknak kihúzniuk. (Forrás: Szentesi Mozaik)

2008. július 18.

Cukor-betegek

A cukorbetegek egyesületének tagjai július 25-én, pénteken 15 órakor tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében.

2008. július 18.

Családi események

Született: Pap Ferenc Jánosnak és Lajtár Erzsébet Johannának Zétény Ákos, Retkes Istvánnak és Sinkó Beatrixnek Emese Lilla, Rafael János Györgynek és Seres Natáliának Laura Natália, Otrosinka Ferencnek és Gardynik Sylwiának Noémi, Podhoretz Róbertnek és Rácz Renátának Róbert Patrik, Lakatos Adalbertnek és Szűcs Petrának Ivett nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Smiák Csaba és Kiss Bernadett, Kovács Gábor és Drahota-Szabó Ágnes.

Elhunyt: Szépe János, Váczi Ferencné Horváth Lídia, Csányi Mária, Orosz András, Szabó István, Berkecz Andrásné Lucz Franciska, Labádi Mária, Győri Ferenc, Keller Imre, Patik Sándor, Sebestyén Gáborné Halász Lili Erzsébet, Varga Lászlóné Deák Emília, Vikor Jánosné Kulik Julianna.