2008. július 18.

Az Eb-döntő a csúcs

Nem ugatja a szakmát Egri Viktor sportriporter, azonban jó humorát megcsillantva ezzel példálózik interjúnkban. Harmadik olimpiájára készül, mégis a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének közvetítését tartja pályája csúcsának.

A Telesport kommentátorával a Kurca-regattán találkoztunk, a versenyek közvetítése hangulatos, humoros aláfestést kapott általa. A régi sportriporterekkel összehasonlítva a maiakat, az elődöknek szinte eszükbe sem jutott humort csempészni mondandójukba, míg a legutóbbi foci Eb-n alig győztem gyűjteni a fiatalok aranyköpéseit. Ennek nincs kiskátéja, véleményezi Egri Viktor, aki különösen élen jár ebben a "műfajban" is. - Szakmánkban vannak ugyan alapvetések, hogy a kommentátor mit csinálhat, mit nem, de az ember gátlásai határozzák meg, meddig megy el. Lényeg, hogy a sportértéket ne csökkentsük. Régen kevesebbet humorizáltak, de az nem is ez a szakma volt. Az alapjait persze ők fektették le, de rengeteget változott.

A labdarúgó Eb döntője igen előkelő helyen szerepel pályáján, hol máshol, mint a csúcson. - Eb-, vb-döntőt előttem összesen négy kommentátor közvetített, Vitray, Knézy, Hajdú B., Faragó. E névsor után ötödiknek lenni önmagában is megtiszteltetés. Ráadásul a körülmények miatt is. Megegyeztünk előre az osztályon, hogy az kapja a finálét, aki a legjobb teljesítményt nyújtja. Ha jól tudom, kollégáim körében egyáltalán nem volt vita, hogy ezt nekem kell kapnom.

Ezt az eseményt az olimpiával összehasonlítani nem lehet: vajon a kedvenc kutya vagy a kedvenc virág-e a kedvesebb, hozza példának a kommentátor. - Az ember az Eb-n sokkal több dologról "ugathat", ha már a példánál tartunk, az olimpián viszont "illatosabbnak" kell lennie. Ott magyar versenyzők, az emberek szívéhez sokkal közelebb álló egyéniségek vannak.

Viktor Pekingben a női kézilabdázók mérkőzései mellett öttusát, futballt fog közvetíteni, s amit a szíve egyik csücskének érez, teniszt. Meg persze, ami az útjába akad, hiszen az ötkarikás játékok versenyei különleges izgalmakkal, váratlan helyzetekkel is szolgálnak. A felsorolt sportágakban vannak aranyérmes reményeink, erről ezt gondolja: - Minden riportert annál könnyebben fogadnak el, minél több magyar sikert kommentál. Amire visszaemlékeznek az emberek, az 1-1 olimpiai aranyérem, ilyenkor megjegyzik a kommentátornak is 1-1 mondatát. Kiszolgáltatott vagyok én is, mert nem tudom, hogyan szerepel a kézilabda-válogatott, Balogh Gábor, Horváth Viktor, vagy hogy Szávay Ági mit tud nyújtani. Bízom benne, kiemelkedőt. Ha rosszul szerepelnek, az én teljesítményemre se emlékszik senki.

Amitől viszont nagyon jó az olimpia, hogy a riporterek között is csapatot formál, mondja Viktor. - Kint leszünk 49-en az MTV stábjában. Azt figyeltem meg, hogy a konkurenciaharcok elmúlnak az olimpián. Szakadék nagyságúak az elején, s összezsugorodnak, apró gödrök lesznek a végére. Köszönhetően annak, hogy mindannyian éhezzük a magyar sikereket.

D. J.