2008. július 18.

Kis kukta

Rántott leves

Hozzávalók (4 személyre): 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, köménymag, só, pirított zsemlekocka.

Elkészítése: A lisztből és a vajból rántást készítünk. Amikor már barnul, adjunk hozzá egy kiskanálnyi egész köménymagot, s egy kicsit pirítsuk meg. A rántást ekkor öntsük fel 1,2 liter vízzel (csontlével is kiváló), sózzuk meg, s alaposan forraljuk fel. Tálaláskor pirított zsemlekockát kínáljunk hozzá.

Hússal töltött cukkíni

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg darálthús, 3 tojás, 10 dkg reszelt parmezán, 5 dkg prézli, friss bazsalikom (esetleg oregano v. majoranna), szerencsendió, só, bors, 4 cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl paradicsomlé, 2 ek. olívaolaj.

Elkészítése: A darálthúst keverjük össze a tojásokkal, a parmezánnal és a prézlivel. Szaggassunk bele néhány friss bazsalikomlevelet és ízesítsük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. A cukkínik végeit vágjuk le, a derekukat mossuk meg és kb. 6 cm vastag szeletekre vágjuk. Késsel vagy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, így a szeletekből gyűrűket kapunk. A kikapart bél egy részét átdaráljuk, s kevés olívaolajon egy gerezd fokhagymával addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ekkor ezt is adjuk hozzá a húsos keverékhez, hogy puhább legyen a töltelék. A cukkíni gyűrűket megtöltjük a masszával, s egy serpenyőben (kevés olíván) lassú tűzön addig pároljuk, amíg mindkét oldalán színt kap. Ekkor felöntjük paradicsomszósszal és - kb. 15-20 perc alatt - készre főzzük. Ha még kell, sózzuk, borsozzuk.