2008. július 18.

Segítség a gyerekeknek

Szaporodnak az igazolatlan hiányzások, a gyerekek csavarognak, a szabadidőt haszontalanul töltik el. Egyre kevesebben készítenek házi feladatot, kevesen készülnek az órákra. Már felső tagozatos gyerekeknél találkoznak alkohol- és drogproblémákkal. Egyre több bántalmazás jut az intézmények tudomására, de a gyermekek közötti verések, verekedések, zsarolások, fenyegetések száma is magasabb, mint az előző évi. Több iskolában gondot okoz, hogy hivatalos keretek között igen kevés óra jut fejlesztésre, korrepetálásra.

A fentebb leírtakat nem a mind gyakrabban előforduló országos hírekből ollóztuk. Amit e hasábokon talál a kedves olvasó, az a szentesi képviselő-testület asztalára tett beszámoló egy szelete, az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szól. A helybéli ember kicsit meglepődik ezen. Csodálkozása akár természetes is lehet, hiszen nem szokott hozzá az efféle dolgokhoz.

De olvassuk tovább a beszámolót.

Több intézményben gondot jelent, hogy a szülők eltávolodtak az iskoláktól.

Az értékválság az oktatási intézményekben is komoly gondot okoz, a gyerekek nem vigyáznak a rendre, a tisztaságra, gyakran rongálnak is. Előtérbe került az agresszivitás, napi szinten jellemzőek a verekedések, zsarolások. Emellett elterjedt a csúnya, trágár beszéd.

Mit lehetne tenni? - hangzott el a képviselő-testület ülésén. Dongó László annak a véleményének adott hangot, hogy a felmerült problémák indokolttá teszik az iskolák gyermek- és ifjúságvédelmi felelősökkel való megerősítését. A városatya kevésnek tartja a feladat ellátásához meghatározott időt. Javasolta, hogy az iskolákat megvizsgálva differenciáltan biztosítsanak gyermek- és ifjúságvédelmi felelősöket, akik fontos szerepet tölthetnek be a gyermekek problémáinak segítésében, valamint a pedagógus és a család kapcsolattartásában. Véleményezte, hogy az iskolák saját intézményükben erősítsék a szülőkkel való kapcsolattartást annak érdekében, hogy a szülő legyen partner a nevelésben, és a problémák megoldását ne kívülről várja.

Móra József kifejtette, hogy a polgármesteri hivatalban a 6 gyermekvédelmi munkatárs éves ügyeinek száma mintegy 11 ezer, melyből évente 1 főre 1.700 ügyirat jut. A gyermekvédelmi tanácskozáson a szakemberek a "kiégést" is említették. A megelőzés egyik formája az összefogás és a problémák közösen történő orvoslása. A fiatalok körében nagymértékű az alkoholfogyasztás és a dohányzás. A személyes példamutatást kellene hangsúlyozni, jelentette ki a képviselő, aki fontosnak tartja a városban kialakult és hagyománnyá váló kezdeményezéseket, például a bűnmegelőzési napot. A KEF- és a DADA-program ellenére a fiatalok között terjedőben van a drogfogyasztás. Megjegyezte: az általános és középiskolás gyermekek számára biztosítani kellene azt a felvilágosítást, amely az egészség megőrzését szolgálja. Szükség lenne minden iskolában több képzett szakemberre: pszichológusra, több fejlesztő pedagógusra, logopédusra, akik ott helyben, az iskolában tudnának segíteni.

Szűcs Lajos alpolgármester számadatokra tért ki:

2006-ban 1500, 2007-ben 1447 gyermek, míg 2006-ban 805, 2007-ben 768 család jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. Az anyagból kitűnik, hogy 2004-től emelkedett az iktatott ügyiratok száma, csak néhány esetben figyelhető meg stagnálás. Mint mondta, a szociálpolitikai osztály és a gyámhivatal "gigászi" munkát végez, nemcsak az ügyfélfogadási napokon fogadják az ügyfeleket. Kijelentette, hogy az önkormányzat odafigyel mindazokra, akik védelemre, segítségre szorulnak.

Lovas József