2008. július 18.

Korszerűsítik a hőmennyiségmérést

A kommunikációs folyamatok javításáért is pályáznak

A távfűtőrendszer korszerűsítéséről és a polgármesteri hivatal szervezeti továbbfejlesztéséről döntött július 11-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület.

Szentes távfűtési rendszerei még az 1970-es évek elején épültek, a kor technológiai színvonalának megfelelően. Az elmúlt években több pályázat nyerteseként fejlesztette a rendszert a Szentes Városi Szolgáltató kft., melynek folytatásaként - a városatyák jóváhagyásával - nyújt most be pályázatot a kft. a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnál meghirdetett decentralizált terület és régiófejlesztési cél előirányzat támogatásra.

A távfűtőrendszerbe 1996-ba építettek be hőmennyiségmérőket, de azóta korszerűsödött a technológia és a mérőműszerek elavultak. A régi műszereket vagy nagyon drágán, vagy egyáltalán nem lehet javíttatni. Ezért akarnak lecserélni 102 darab hőmennyiségmérőt modern, rádiójeles adattovábbító rendszerrel ellátott szerkezetekre. A mérők jelfogadására alkalmas diszpécserközponttal már rendelkezik a Szentes Városi Szolgáltató Kft., s az új szerkezetekkel darabonként 15-40 lakásban korszerűsítenék a hőmennyiség mérését.

A beruházás összköltsége várhatóan 40 millió forint, melynek 60 százalékát, 24 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként a pályázattal szeretné biztosítani a cég. A fennmaradó 16 millió forintos önrésszel rendelkeznek, így annak biztosítására hitelt nem vesznek fel. A pályázati kiírás szerint azonban a támogatás összegének 150 százalékára fedezetet kell nyújtani a beruházás megvalósításáig, a képviselők döntése szerint a pályázaton erre a célra a kft. Vásárhelyi úti épületét ajánlják fel.

A városatyák által elfogadott másik benyújtandó pályázat célja a polgármesteri hivatal szervezeti fejlesztése, az elnyerhető támogatás öszszege 4 millió forinttól 20 millió forintig terjedhet. A pályázati forrást nyertes projekt esetén az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, míg az önkormányzatra a 8 százalékos önerő, azaz maximum 1, 6 millió forint hárul. - A pályázat a hivatalban dolgozók nem szakmai képzéséről szól. Arról, hogy a különböző stratégiai menedzsment alá tartozó kommunikációs folyamatok javuljanak ne csak a hivatalon belül, hanem az önkormányzati intézmények, illetve a civil szféra és a vállalkozások vonatkozásában is. A képzések tréningeket is magunkban foglalnak. A három fő területen belül 18 olyan képzési technika van, melyek eddig a közigazgatásban nem, de a vállalkozói szférában, a nagyobb vállalatoknál jelen voltak. Egyfajta személyes változást is várunk a képzéstől, illetve az egymás közti kommunikáció javulásán kívül az ügyintézési határidők lerövidülését, a munkafolyamatok gyorsítását. A képzések egyik része a vezetői beosztásban lévőkre, másik része csak az ügyfelekkel foglalkozókra vonatkozik, illetve az önkormányzati intézményekből is bevonhatók néhányan a képzésbe - mutatott rá a pályázat előnyeire Seress Ilona, a jegyzői iroda vezetője.

Cseh-Lakos