2008. július 18.

Dicséret a Deáknak

Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy kis földrajzórát tartottak a képviselők a Deák Ferenc Általános Iskola 5 éves munkájáról szóló beszámoló kapcsán. Móra József (MSZP), a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke még a májusi ülésen a beszámolóból olvasván elmondta, melyben az áll, hogy a gyerekek Magyartés és Nagytőke településekről járnak be az iskolába. A városatya kihangsúlyozta: Magyartés nem önálló település, hanem Szenteshez tartozó közigazgatási terület. Szerinte zavaró az is, hogy Magyartés önálló irányítószámmal rendelkezik. A beszámolóban Szentes-Magyartés szövegezést kellene alkalmazni.

Antal Balázs Tibor (Fidesz) nem hagyta annyiban a dolgot. Kijelentette, Magyartés közigazgatásilag Szenteshez tartozik ugyan, de a település gyermekeket és munkaerőt ad a városnak. Magyar-tés önálló életet él, diákjai a Deák Ferenc Általános Iskolába és a Damjanich János Tagiskolába járnak. Mint mondta, sajnos nem kapják meg azokat a lehetőségeket, amiket az Eperjesről autóbusszal beszállított tanulók, mert ők saját költségen, buszon közlekednek az oktatási intézménybe. A képviselő kérte, a települést hagyják meg jelenlegi formájában, hogy az épülni, szépülni tudjon.

Azt követően némi iróniába hajló megjegyzésként hangzott el a testületben Kozák János (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke szájából, hogy akkor a továbbiakban Szentes-Kisérről és Szentes-Felsőpártról beszéljen a helybéli városrészenként?! Erre magától értetődően Szirbik Imre (MSZP) azt kérte a képviselőktől, hogy térjenek vissza a beszámolóhoz. Ami pedig Ma-gyartést illeti, a polgármester elmondta, a város részeként az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy lakói megkapják mindazt, amit a többi településrész megkap.

És akkor az iskola. A beszámoló szakmai részével Móra József is egyetértett. Mint mondta, a Damjanich János iskola a Deák Ferenc Általános Iskola tagiskolájává vált, de törekszik az önálló arculat megtartására. Baranyi Imre (MSZP), a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke hozzászólásában kitért arra, hogy az intézmény fejlődése töretlen, minden évben kezdeményeznek újításokat. Jónak tartja az intézmény társ- és külföldi kapcsolatait. Próbálják a gyermekkel elsajátíttatni az élethosszig tartó tanulást, mely a mai világában nélkülözhetetlen.

Horváth István (Pálmások Szövetsége) a beszámolót színvonalasnak, nagyon jól strukturáltnak, mi több, példaértékűnek tartotta, melyhez gratulált. Hozzátette: jól áttekinthető, és megfelelő képet mutat az intézmény tevékenységéről. Elismerte, hogy az egy pedagógus-ra jutó tanulólétszám alacsony és csökkenő volta nem az intézmény és intézményvezető felelőssége, hanem az önkormányzaté. A helyzet rendezése elodázhatatlan, jelentette ki a képviselő, majd szólt arról, hogy sajnos a diákok kompetencia eredményei elmaradnak az országos átlagtól. A hátrányos helyzetű tanulók arányára való hivatkozást nem fogadja el, mert, mint mondta, vélhetően az országos referencia adatok mögött szintén vannak hátrányos helyzetű tanulók. Célkitűzésként javasolta megjelölni a kompetencia csoport mutatójának, értékének javítását.

Varga Sándorné iskolaigazgató felvetésekre válaszolva kifejtette: igaz, hogy a kompetenciamérés eredményei intézményi szinten nem érik el az országosat. A tavalyi mérések eredménye-it követően megtették a szükséges intézkedéseket. A 4., 6. és 8. évfolyamon vannak olyan tanulócsoportok, ahol a diákok az országos átlag felett teljesítenek. A sajátos nevelési igényű tanulók felkészítése szakembert igényel, fejlődésük nem látványos, egy folyamat eredménye. Az intézmény és a tagiskola mindent megtesz annak érdekében, hogy a tanulók elérjék a kompetenciamérések átlagát.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) a művelődési és oktatási bizottság elnöke a grémium nevében köszönetét fejezte ki az igazgató aszszonynak és a nevelő testületnek, mint mondta, az intézmény értékes helyet foglal el a város és a kistérség közoktatási életében.

Lovas József