2008. július 18.

Amatőrök és bajnokok regattája

Ellopták a bójákat a Kurcából

Cserna-Szabó, Kőhalmi, a kisorsolt néző és Badár együtt lapátoltak

Remek volt a kezdeményezés, a fogadtatás is jó volt a Kurca-regattán múlt hétvégén. Mégis, a Kurca adottságainak kihasználására indított evezősversenyt némileg keserű szájízzel zárták a szervezők és néhány versenyző is.

Az első Kurca-regattát nyitotta meg Szirbik Imre polgármester múlt szombaton, de mint mondta, bízik abban, hogy lesz folytatása. A Szentesi Öregfiúk VSE felhívására jöttek Zala megyéből, s a Nyírségből is. Legtöbben, 48-an a négyes versenyben szálltak a harcba a fődíjért, a túrakenuért. Bíró Dánielnek egy gimis vízitúrán született 15 éves ötlete érett meg mostanra. Teljesen amatőröknek hirdették, így került ide a Csér Egylet elnevezésű csapat is. A két szentesi házaspár, Darabos Judit, Molnár Miklós, Szabóné Gályász Zsuzsa és Szabó Zsolt egyszer jött le gyakorolni és a meglehetősen vegyes összetételű egység ülésrendjét kialakítani. Még ők is csodálkoztak, hogy a középdöntőben féltávig, a városi hídig versenyben voltak a vizipólósok hajójával, de a fahídig tartó versenyben alulmaradtak. Most már kieresztjük a gőzt, e szavakkal vetették bele magukat a szolíd bulizásba, ami kísérte a rendezvényt.

Naná, hogy a parton a többség a helybeliek győzelmében bízott, mondván, "úgyis a szentesiek nyernek". Egri Viktornak, a Tele-sport kommentátorának közvetítésében már egy kis előolimpián érezhette a magát a több száz fős nézősereg. Neki is kedvére volt a bulis hangulatú rendezvény. S hogy mi a kihívás benne egy sportkommentátornak? - Nekem mindenben az a kihívás, hogy legalább néhány embernek tetsszen, amit csinálok. Látszott, egy-kettőnek tetszett is, még Tibi bácsi sem sértődött meg, pedig nem mondtam róla szépeket, - véleményezte Egri Viktor mosoly kíséretében a Kurca-regatta Eric Moussambini-jének próbálkozását. A 71 évével legidősebb résztvevő, a fővárosi Zengő Tibor a hídról érkező buzdítás közepette heroikus küzdelmet folytatott a sokszor irányíthatatlan ladikban, néhányszor eltévedve a vízen.

Különleges futamokat is rendeztek. A politikusok csapatában Pásztor Antal, Kálmán János, Rébeli Szabó Tamás és tőkesúlyként Szirbik Imre foglalt helyet. Azonban a koalíciós hajó mondhatni az első kanyarban vízbe borult, így a képviselők polgármesterestül kényszerfürdőt vettek a Kurcában. Igaz, a nehezebb, ívesebb pályára kerültek. Ám a derék városatyák nem adták fel, s becsületből a művészek csapata után kapaszkodtak, bár a Cserna-Szabóval, Kőhalmival, Badárral és egy kisorsolt nézővel felálló egység ekkor már rég célba ért.

Az olimpiai bajnok Pulai Imre, s a talán leendő pekingi győztes Vajda Attila kenuversenyzők között két vízipólós, Horváth Tamás és Juhász Zsolt alkotta a sportolók csapatát, akik könnyűszerrel maguk mögött hagyták az inkább a biztos célbaérésre törekvő újságírók hajóját, benne a rádiós Kárpáti Lajossal és a tévés Csorba Gyulával.

Vasárnap reggel 8-kor a szervezők döbbenten tapasztalták, hogy a fáradságos munkával a Kurcába helyezett bójasor mindenestül eltűnt. Következményeként az elődöntőben a győzelemre is esélyes kenu pályát váltott, amiért a kizárás sorsára jutott, bár ezt az érintett egység másként látta. Így a négyeseknél a Szent Jupát SE nyert, ladikban a szentesi Veres Krisztián, a kormányosoknál Szászi Péter, a második a helybeli Csendes Zoltán.

Darók József