2008. július 18.

Újra a dr. Tóth-Pengő páros edzi a nőket

Kocsis Istvánnal kezdte, dr. Tóth Gyulával a kispadon fejezte be az OB I 2007/ 2008-as szezonját a Hungerit-MetalCom-Szentes női vízilabda csapata. Az elmúlt idényt értelemszerűen ketten értékelték, a következő évaddal kapcsolatban pedig dr. Tóth szolgált újdonságokkal.

Kocsis István szerint - bár sokan távoztak a szezon előtt a csapattól -, az érkezők névsora (Magann, Tóth II. Andrea, Ábel Krisztina) miatt a vezetőség és a támogatók a harmadik hely megszerzését tűzték ki célul, ennek megfelelően hosszú, és kemény alapozást végeztek el az elmúlt nyáron. Az alapszakaszban a minimális célt elérték, a felsőházban folytathatták a középszakasz küzdelmeit. Itt azonban nem sikerült a negyedik helyről előre lépni, ami nagyban befolyásolta a csapat további helyezését. A Hungerit volt edzője elmondta, hogy az olimpiai kvalifikációs torna miatt adódott szünetben egy mini alapozást végeztek, négyszer voltak három napos edzőtáborban. Ennek az időszaknak a végén kissé fásultabban, fáradtabban érkeztek a bajnokság folytatásához, beleszaladtak két nagyobb gólarányú vereségbe az OSC és a Dominó ellen, ekkor történt az edzőváltás az együttes élén. Kocsis István sajnálatát fejezte ki, hogy nem lett harmadik a csapat, hiszen rengeteget dolgoztak a lányok, délután az ő, délelőtt pedig dr. Tóth Gyula irányításával. A nagycsapatok elleni mérkőzések kimenetele sokszor apróságokon múlott, de összességében el kell ismerni, hogy az előttünk végzett három csapat jobb a miénknél. Hasonlóan vélekedett dr. Tóth Gyula is, szerinte az, hogy pl. a Dominó kispadján is válogatott játékosok ülnek, sok mindent meghatároz.

Ennek ellenére, bravúros győzelmekkel, jó játékkal rukkoltak elő a fővárosi gárdák ellen, megverték a Dunaújvárost is, majd a rájátszás záró szakaszának első mérkőzésén nagyszerű játékkal nyertek a Honvéd ellen Budapesten. Ekkor azonban megtört a csapat lendülete, mert a kezdő hetesből hárman - Szremkó, Ábel és Magann - betegek lettek, 60-70 százalékos teljesítményt nyújtottak a játékosok, valós tudásukhoz képest. Kotova - aki addig 3-4 gólt szerzett mérkőzésenként - válla megsérült, Tóth II Andrea pedig, aki addig szenzációsan védett, miután lemondta a válogatottságot, mentálisan teljesen leeresztett. Komoly hátrányt jelentett az is, hogy az ellenfelek - miután látták, hogy teljesen más játékra képes a Szentes, mint koráb-ban - egész egyszerűen nem játszottak edzőmérkőzéseket a mieinkkel. Dr. Tóth szerint e nélkül nem lehet komoly eredményt elérni, sem most, sem a jövőben. A kispadunk is "rövidebb" volt, hiszen, hiába ülnek tehetséges játékosok a cserepadunkon, ők még roppant fiatalok, nem vehetik fel a versenyt a hazai legjobb játékosokkal, idő kell a csapatba építésükhöz. A következő szezonban ehhez is nekilát majd a mesteredző, mégpedig Pengő Lászlóval közösen - akivel 2000-ben már dolgoztak együtt - négy-öt fiatalt visznek a nagycsapathoz, és egyenként adnak majd játéklehetőséget nekik, a rutinos vízilabdázók mellett. Hogy kik lesznek a következő szezon meghatározó játékosai, dr. Tóth Gyula annyit mondott, hogy Hegedűs Renáta és Dalmády Szandra visszatér a klubhoz, rajtuk kívül pedig még két játékost szeretnének igazolni. Jó hír, hogy Kotova továbbra is szentesi színekben pólózik, távozik viszont az ausztrál Magann. Az erőnléti edzések július 14-én, hétfőn kezdődtek Pengő László irányításával, amolyan felvezető jelleggel, augusztus 2-től indul a munka neheze.

H. V.