2008. július 18.

Tehetségkutatás a zenész-partyn

Helybeli együttesek is bemutatkoztak

Tehetségeket kerestek, és találtak is neves szakemberek a három napos zenész party-n múlt hét végén. Az ifjúsági ház melletti "Gödörben" napközben jónéhány kezdő zenekar mutatkozott be, az esték pedig a már jól ismert együttesek koncertjeivel teltek.

A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Kurca Parti Coctail Party idén zenész party néven futott. A Murphy Stúdió, az Életjel KKSE és a Szentesi Művelődési Központ összefogásával hármas szervezésben tematikus napokat kínáltak a közönségnek, megspékelve a PANKKK Alapítvány segítségével egy tehetségkutatóval. Az első este az elektronikus zene jegyében telt, másnap popzenekarok léptek fel, a zárónapon garázsrocktól a bluesig terjedt a skála.

Tehetségkutatás volt már korábban is a Kurca partján, az elsőként felfedezett zenekar, a Nyers most a zsűriben képviseltette magát Vollen Zsolt révén, aki az ex-Nyers dobosa. Az ítészek között helyet foglaltak még országos hírű tagok, így Perényi Dénes (ex-Akela, Zord) és Nagy Tamás, a Nox együttes táncos-koreográfusa is. Utóbbi szigorú szemmel nézte a próbálkozásokat, a nyilvánosság kizárásával tartott értékelésen azonban nem csak tanácsokat kaphattak tőle a zenekarok. Ugyanis, mint érdeklődésünkre elárulta, sikerült felfedeznie az első napon 2-3 ígéretes tehetséget, akiknek igyekszik segíteni is. Túlságosan Pest-centrikus a szakma, ezt a hátrányt szeretné áthidalni a kezdők felkarolásával, mondta a Nox egyik "arca", aki most először zsűrizett, Mészáros Gábor (Murphy) ismerőseként részben baráti szívességből vállalta el. A zenész emlékszik még a 3 évvel ezelőtti nagy sikerű szentesi koncertjükre, s reméli, jövőre elhozhatják ide is az igen érdekesnek ígérkező új Nox-show-t: 180 fokos fordulatot véve, elképzelték, milyen lesz a zene 2080-ban, ezért új látványelemekkel, s hangzással feszegetik saját határaikat a produkcióban.

Összesen 26 együttes, illetve szólóénekes indult a Kurca-parti megmérettetésen, az ország minden szegletéből. Igaz, napközben a perzselő hőségben közönségük nem akadt, csak a kitartó zsűri kémlelte őket kíváncsi szemekkel-fülekkel. Azért a nagyobb publikum is megismerheti a legjobbakat előbb-utóbb, hiszen fellépési lehetőségeket nyertek különböző eseményekre, valamint sajtómegjelenést, s legcsábítóbb nyereményként stúdiózást Murphy-nél. A szervezők a két napon 80 órányi stúdióórát ítéltek oda. Elegendő egy pár számos demó elkészítésére, mely mindenképpen sokat jelent az elindulásnál. A pop-napon a zsűriben egyöntetű vélemény alakult ki a legjobb előadóról, a szegedi Sheket együttes szerintük kinőtte a tehetségkutatókat, inkább fesztiválon lenne már helyük. Nem vallottak szégyent a helybeliek sem, a zsűrinek is meglepetést okozott egy-két szentesi fellépő.

Ifj. Vörös János és csapata "hirtelenzenekarként" indult, mostanában álltak össze. Az énekes Tímár Mátyás és a gitáros Benkő Gábor szerzi a dalokat, s Deák Albert és a névadó kongásként alkotja még az együttest. Populáris, akusztikus zenéjük nem forrott még ki, a zsűri szerint a kongás rész nem volt kidolgozva, magyarázta János. Mint ahogy rendes neve sincs még a bandának, ezért a zenészként már ismert apja nevét felhasználva indultak. A most nyert fellépésre, mely az augusztus 20-i ünnepségre szól, ígérték, komolyabban szerkesztett műsorral készülnek.

A díjazottak között volt még Szentesről a CoolTour Band, mely a lecsófesztiválra nyert bemutatkozást, és a Tegyük fel, hogy. zenekar is, akik felkerülnek a Szentes Underground 2. című, készülőben lévő válogatáslemezre.

A rock-napon egyedüli szentesiként induló Sunstroke együttes médiaturné-lehetőséget nyert. Takáts Tamásék fellépési ajánlattal érkeztek vasárnap este, lehetőséget adnak egy bandának a blues-együttes egyik későbbi koncertjén. A sztárvendégek zárták a három napos örömzenélést, azzal az apró szépséghibával, hogy az énekes egészen a ráadásszámig úgy hitte, Szarvason van.

Darók József