XXXIX. évfolyam 33. szám

2007. augusztus 17.

Ünnepi kenyérszegés

Az augusztus 20-i dátumról több elnevezés juthat eszünkbe, hiszen kevés ünnep van, amelynek ennyi neve alakult volna ki a magyar történelemben. Ez az ünnepnap kötődik Szent István királyhoz, az államalapításhoz, az alkotmányhoz, a Szent Koronához, valamint az új kenyérhez.

2007. augusztus 17.

Útfelújítás

Lezajlott egy pályázat, amely a Szentes-Szegvár közötti útszakasz jövőre megvalósuló felújítását jelenti a szegvári sorompótól a berekháti sorompóig.

A pályázat hosszabb távú része, a Mindszenten át Hódmezővásárhelyig tartó szakasz felújítása, (ez a vásárhelyi kistérség pályázata), illetve a kistérségen belül a kerékpárhálózat kiépítése, a-melyre a pénzt megnyerte a város.

A Regionális Fejlesztési Tanácsnál megtörtént egy másik pályázat elbírálásra a belterületi utak felújításra vonatkozóan. Ennek keretében nyolc utca burkolatfelújítását végzik el. Így elkészülhet a Csongrádi út a liget bejárattól a Kiss Zsigmond utcáig, a Váradi Lipót u. még hiányzó burkolat szakasza, amihez a csapadékcsatorna rendbetétele is társul, az Ipartelepi út területén a Németh László utca, a Mágocsi út és a Hétvezér utca egy része, valamint a Somogyi Béla kockakővel burkolt része.

2007. augusztus 17.

Nincs területcsere

Nagytőke sajátos földrajzi fekvése miatt csak Szentessel alakíthatna körjegyzőséget, mivel Csongrád megyén belül csak Szentes közigazgatási területe határos a község közigazgatási területével, északon pedig már a megyehatár húzódik. Nagytőke önkormányzata ragaszkodik ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal a jelenlegi rend szerint működjön tovább, amit a Szentessel való társulás nem tenne lehetővé.

2007. augusztus 17.

Szentesi középiskolák

A nyugodt tanévkezdés biztosítva van

Zsoldos Ferenc Középiskola

Mint ismeretes, a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján összevonták a szentesi középiskolákat is. A határozat értelmében a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola beintegrálódott a Zsoldos Ferenc Középiskola, Szakiskolába, annak tagintézménye lett. Az iskolák megtarthatták neveiket. A két iskola élére a megyei önkormányzat Dongó László igazgatót nevezte ki, tőle pedig a Pollák élére tagintézmény-vezetőként Kovács Attila, a korábbi igazgatóhelyettes kapott megbízást. Az összes vezetői létszám a két iskola összevonásával három fővel csökkent. A Pollákban Bojtos József a műszaki helyettes és Koós Zoltán a gyakorlati oktatásvezető. A Zsoldosban Szép Ilona a korábbi igazgatóhelyettes kapta az igazgatóhelyettesi megbízást, Bimbóné Piti Éva lett az iskola műszaki igazgató helyettese, és továbbra is Mészáros János a gyakorlati oktatásvezető.

2007. augusztus 17.

István király kérlel

Kik azért vagytok jó magyarok, mert nagyon tudni vélitek, hogy kik a rossz magyarok, figyeljetek rám!

Ti engem egy szép éneketekben "Magyarok Tündöklő Csillagának" neveztek. Szép Tőletek! De azért én nagyon messziről vagyok tündöklő csillag, ezt Ti is tudjátok.

Ezért kérlek benneteket, vegyétek elő Bibliátokat, poroljátok le, nyissátok fel és keressétek meg a "Tékozló Fiú"-ról szóló példabeszédet /Lukács 15/. Olvassátok el, de úgy, hogy a tékozló fiúnak az édesapja legyen számotokra ama tündöklő csillag, melynek fényére, útmutató ragyogására nagyon figyeljetek!

2007. augusztus 17.

Sikeres népgyűlés

Szentes a kiegyezés idején (1867) V.

Oroszi Miklós

A rendezett tanács visszaállítása ügyében a belügyminisztérium által elrendelt népszavazást 1867. október 15-re tűzte ki az illetékes vármegyei küldöttség. Ezt megelőzően összeírták a szavazati joggal rendelkező lakosokat. Az összes lakos közül - ezek száma ekkor 27 600 fő - 1781 személyt minősítettek szavazóképesnek.

2007. augusztus 17.

Vízimoziban

A Széchenyi ligeti strandfürdőben a 2004-es Kóristák című színes francia-svájci-német romantikus filmdrámát vetítik augusztus 23-án, csütörtökön 21 órakor. Eső esetén a vetítést egy nappal később, azaz augusztus 24., péntek rendezik meg. A Kóristák (eredeti francia címe: Les Choristes) című alkotás - mely egy gyönyörű és megható mese az emberi természetről - Christophe Barra-tier francia rendező első mozifilmje. A rendező neve inkább társ-producerként vált ismertté, olyan filmek alapján, mint a Himalája, a Mikrokozmosz vagy a Vándormadarak című alkotások. A történet az 1940-es években játszódik Franciaországban, ahol a munkanélküli zenetanár, Clé-ment Mathieu elvállal egy felügyelő-tanári állást egy olyan nevelőintézetben, ahol nehezen kezelhető gyer-mekekkel foglalkoznak. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. Azonban a zene varázsának és a közös énekléseknek köszönhetően Clé-ment Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

2007. augusztus 17.

Felhívás

A betakarítási munkák és a meleg miatt fontos, hogy főként a mezőgazdasági vállalkozások betartsák azt a rendeletet, mely előírja számukra a tűzoltó készülékek használatát. A szentesi rendőrkapitányság járőrei fokozottan ellenőrizik ezt.

2007. augusztus 17.

Gimnázium a fiúsikolából

Évfordulók - 2007.

140 éve, 1867. aug. 11-13. között a Szentesi Dalárda első díjat nyert az Aradon rendezett országos "dalárünnepélyen".

140 éve, 1872. aug. 11-én új hetilap indult Szentesi Lap címen, amely több évtizeden át a város legjelentősebb sajtóorgánuma maradt. (Kiadója Cherrier János, első felelős szerkesztője Farkas Lajos.)

120 éve, 1887. aug. 11-én a vallás- és közoktatásügyi minisztérium intézkedése alapján a gimnáziumi tanfolyammal egybekötött 6 osztályú szentesi polgári fiúiskola tisztán gimnáziummá alakult át, nyilvános jelleggel felruházva.

95 éve, 1912. aug. 11-én megindult a Szentesi Reggeli Újság című társadalmi és közgazdasági napilap. (Kiadója Untermüller Ernő, felelős szerkesztője Szánthó Lajos.)

125 éve, 1882. aug. közepén megkezdődött a Széchenyi út (ma Csongrádi út) kikövezése kongó téglával.

35 éve, 1972. augusztus 14-22. között Szentesen rendezték meg az Ifjúsági Barátság Vízilabda Kupa (IBV) nemzetközi bajnokságát. A tornát a magyar válogatott nyerte meg, a Szovjetunió és Kuba csapatai előtt.

60 éve, 1947. aug. 15-én dr. Pétery József váci püspök felszentelte a Szent Anna templom mellett felállított Szent József-szobrot. (Az 1891-ben készült szobor a háború alatt megrongálódott. Felújítás után nem az eredeti helyére, a Lakos térre állították vissza, hanem a templom és a plébánia épülete közé.)

130 éve, 1877. aug. 16-án elhunyt Ónodi Szabó Sándor (1816-1877) ügyvéd, városi tanácsnok, főügyész.

60 éve, 1947. aug. 17-én Kéthly Anna szociáldemokrata politikus megtartotta választási programbeszédét Szentesen.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. augusztus 17.

"Napsugárba öltöztetett missziósod vagyok"

A Napraforgó Hittantábort július 3. és 8. között rendezték meg a Szent Anna plébánián az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület szervezésében.

Többségében szentesi gye-rekek voltak a lelkes táborozók, de érkeztek Budapestről, Árpádhalomról, és Csongrádról is. Első nap a vasútállomáson fogadták a fővárosból érkező gyerkőcöket, majd a plébánia kertjében ismerkedő játékokat játszottak, amit nagyon élveztek. Délután a napraforgó történetével ismerkedtek meg, ami tanulságképp szol-gált, hogy mások szolgálatára vagyunk hívatva. Az esti tábortűz és közös éneklés hangulata rabul ejtette a gyermekeket, hiszen a mai digitalizált világban egyre ritkábban találkoznak a természet szépségével.

2007. augusztus 17.

Utazunk

Napok hordaléka

Ingázunk. Egyre többen a kisvárosból. Különösen iskolai napokon nő meg vészesen a tömeg a szomszéd település parányi buszpályaudvarán. Mivel többen kerékpárral járnak, már-már el sem fér a sok bicikli a parkolóban. Jut belőle a környékre is, hogy azután ismeretlen jóakarók szabadon megrongálhassák a járműveket. De ez egy másik téma már.

2007. augusztus 17.

Elszármazottak találkozója

A város 2005-ben hívta haza először a Szentesről elszármazottakat abban a reményben, hogy a találkozással hagyományt teremt. Majd 2006-ban megismételték a találkozót. Az eddigi visszajelzések alapján elmondható, hogy minden évben sikerült jó hangulatú programot összeállítani a hazalátogatók számára. Az idei évben a Lecsófőző Fesztivál napján, szeptember 1-jén, szombaton ismét megrendezik a "Szentesről elszármazottak találkozóját", melyre szeretettel várják mindazok jelentkezését, akik valamikor városunkban éltek, akiket idekötnek emlékeik, s akiket visszahoz a szívük. A találkozóval kapcsolatban érdeklődni lehet a 63/510-301-es telefonszámon, vagy e-mailben a titkarsag@szentes.hu címen.

2007. augusztus 17.

Marihuánával kezdődött minden

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A világ egyik legelterjedtebb kábítószerfajtája a marihuána, melyet hazánkban is fiatalok ezrei használnak alkalmanként egy-egy buliban, vagy minden nap. Szentesen is az egyik legkedveltebb drognak tekinthető ez a kábítószerfajta, melyhez a legkönnyebb hozzájutni. Mutatja ezt azoknak a fiataloknak a példája is, akik a következőkben megosztják saját történetüket az olvasókkal.

2007. augusztus 17.

Nyári dixieland a megyeházán

Márton Norbert és Sallai László a koncerten

Egy szórólap első oldalról sárga, egyenpólós férfikoszorúban egy hölgy mosolyog az ausztrál tengerpart napsütötte homokjáról. Nem, még véletlenül sem egy utazási iroda, szebbik nemet csábító last minute ajánlatát dédelgetem, hanem a városunkba látogató Dixie Jam Session zenekar ismertetője keltette fel érdeklődésemet.

2007. augusztus 17.

Fúvósok koncertje

A megyeházán rendezik meg augusztus 18-án, szombaton 18 órától a Fúvószenekari Találkozót. A találkozó előtt menetzenét hallgathatnak meg az érdeklődők 17.30-tól a Kossuth utcán.

A rendezvényen résztvevő együttesek a Makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara, valamint Szentes Város Fúvószenekara. A Fúvószenekari találkozót - melyre a belépés díjtalan - rossz idő esetén a megyeháza dísztermében rendezik meg.

2007. augusztus 17.

Orgona hangverseny

Perneczky Balázs orgonaművész hangversenyére hívogatják az érdeklődőket a Szent Anna-templomba augusztus 19-én, vasárnap 19 órára. Perneczky Balázs Szegeden szerzett orgonaművész-tanár diplomát Szegeden, kiváló eredménnyel. Jelenleg az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolájának, valamint a Szent József jezsuita templomnak az orgonistája. 2004-ben az I. Szegedi Országos Orgonista Fesztiválon a Szeged Város Önkormányzata által felajánlott Nagydíjat a szakmai zsűri neki ítélte oda.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de a szervezők önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak.

2007. augusztus 17.

Búcsúzik a Skála (kópé)

Nosztalgiával gondol vissza a Skála Coop-ra Jarolics Béla, hiszen a nagyáruház reklámozása az élete egy jelentős része volt. Most, hogy megkezdődött a valamikori budai Skála épületének bontása, a szentesi születésű marketinges kedvünkért előkereste régi figuráját, Skála Kópét is.

2007. augusztus 17.

Sokoldalú tehetség

Szentesi diák a legrangosabb földrajzverseny döntőjében

Nemcsak a humán tantárgyak és a matematika területén számolhatunk be arról, hogy városunk diákjai kiemelkedően teljesítettek a 2006-2007-es tanévben, hanem a természettudományok terén is. Az egyik ilyen jeles eredményt haza hozó diák a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola végzőse, Szemerédi Máté volt a múlt tanévben.

2007. augusztus 17.

Baráti nótacsokor

A Pengető Citerazenekar meghívására már sokadszorra gyűltek össze népzenét játszó zenekarok, énekkarok, hogy baráti kapcsolataikat ápolják, egymástól tanuljanak.

A fellépők és a nézők között is voltak fiatalok és idősebbek egyaránt az ifjúsági házban rendezett népzenei találkozón. Ez becsülendő és követendő, hiszen hagyományaink továbbvitele, örökítése fontos feladat. Nem feledkezhetünk meg múltunkról, figyelmeztetett a hangversenyt megnyitó Szűcs Lajos alpolgármester.

2007. augusztus 17.

Road show

A ligeti strandfürdőben augusztus 18-án, szombaton rendezik meg a Hurrá Nyaralunk! Fürdő-Road Show elnevezésű programot. A rendezvényen 14-15 óra között médiafoci lesz sztárokkal (játékvezető: Mészöly Kálmán). Majd 14.30-tól 18 óráig főzőversenyt tartanak sztárvendéggel, közben sport Schobert Norberttel és Rubint Rékával, valamint játékos vetélkedők a Dinával és Istenes Lászlóval. Ezt 20.45-től az Esti Gála követi, melyen fellép Dina, Istenes László, Gáspár Laci, Zoltán Erika, Payer András, Machine Mouse, Solymos Tóni, Szabó Kristóf, valamint Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek. A programot 23 órától DISCO zárja. A rendezvény belépőjeggyel vagy érvényes bérlettel látogatható. Az esemény augusztus 25-én 21 órakor látható az ATV műsorán.

2007. augusztus 17.

Környezeti kultúra (?)

Hétfő reggel hét óra. Pár ember mozog még csak az utcán. Van, aki munkába indul, vagy - ha jól érzem - frissen sült péksüteménnyel siet haza. Hét eleji morcosságuk kiül az arcukra. Még minden csendes, de.

- Anyu! A néni mit csinál? - rángatja egy kislány anyukája kezét.

- Takarít.

- A füvet?

- Igen kicsim, az úgy van.- hosszas mesélés veszi kezdetét.

2007. augusztus 17.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

START-KÁRTYÁVAL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS

Július 1-től kezdődően lényegesen bővült a START kártyával foglalkoztathatók köre, új típusú kártyák kerültek bevezetésére. START-kártya, START PLUSZ-kártya és START EX-TRA-kártya igényelhető.

2007. augusztus 17.

Örök pillanatok

címmel első önálló fotókiállítására invitálja a látogatókat Purgel Zoltán a szegvári Kastély nagytermébe. A tárlaton a fotós hat év alatt készült munkái tekinthetők meg a következő témákban: természetfotók, esti képek, riportfotók, panorámaképek, infrafotók. A kiállítást augusztus 18-án, szombaton délután 4 órakor dr. Tóth Attila művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Közreműködik: Ágoston Georgina (ének) és Szabó Zsuzsa (zongora). A tárlat augusztus 29-ig, naponta 10-17 óráig látogatható.

2007. augusztus 17.

Tóni bácsi konyhája

  • Chilis-mustáros sertésszűzérmék
  • Görögdinnye mézzel, joghurttal
2007. augusztus 17.

Hőguta

Sírva jön haza a suliból szeptember 10-én Bin Laden egyik kisfia.

- Mi a baj, Abdullah? - kérdi az apja.

- Karót kaptam földrajzból - bömböli az ifjabb Laden.

- Miért, mit kérdezett a tanárnő?

- Hogy mi New York legmagasabb épülete?

- És mit mondtál?

- Azt, hogy az Empire State Buil-di-hi-hing - bőgi a gyerek.

- Semmi baj, Abdullah, ne sírj! Majd a papa megoldja!

2007. augusztus 17.

A szeniorok örültek az ezüstnek is

A magyar és a szentesi vízilabda régi jó híréhez méltóan ismét sikeresen helytállt a Szentesi Senior csapata a Törökországban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. Korábbi olimpiai - és világbajnokok legyőzésén keresztül vezetett útjuk a döntő mérkőzésig.

2007. augusztus 17.

Országos szenior úszóbajnokság

Gyula, augusztus 9-11.

A 25 év feletti úszók részére idén 37. alkalommal rendeztek országos bajnokságot, Gyulán. A verseny egyben létrehozójának, dr. Regele Károlynak is emléket állít, aki sok éven át főszervezője volt a rendezvénynek. Népes, jó színvonalú mezőny gyűlt össze, világ- és Európa bajnokok, valamint helyezettek is szép számmal jelen voltak. Minden eddiginél több országos csúcs dőlt meg. Ez annak köszönhető, hogy a 3 hét múlva Kranjban rendezendő Európa Bajnokságra készülve a legjobb versenyzők többsége már csúcsforma közelében van. Az EB-re utazó magyar csapat tagjai ezen a versenyen vehették át a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségétől a felszerelést.

2007. augusztus 17.

Ünnepi sportprogram

A 20 éves Szabadidős Sportklub ismét megrendezi sportprogramját a Csongrádi úti Pusztai László Sporttelepen. A sportnap fővédnöke Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Az alkotmány napi családi és sportprogram augusztus 19-én, vasárnap 20 órakor kezdődik éjszakai férfi kispályás labdarúgó tornával, melynek helyszíne a Spartacus sportpálya. Augusztus 20-án, hétfő reggel 8 órától a gyermekek foci tornájával folytatódik a sportnap, szintén a Spartacus pályán. Végül délután 15 és 18 óra között a Pusztai László Sporttelepen a szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket. Lesz tűzoltó-, légfegyveres lövész-, kutya ügyességi-, fúvócső bemutató. A részt vevők bepillantást nyerhetnek olyan sportokba, mint a petanque, valamint a lo-vastorna és a díjlovaglás. Ezen kívül lovaglási lehetőség és gyermekprogram (játékos versenyek, aszfaltrajz) is várja a sportnapra látogatókat.

2007. augusztus 17.

Koncz Zsolt kettős öröme

Sportolóknál van aki hamarabb, s van aki később éri el élete csúcsformáját. Erre keresve a választ beszélgettem Koncz Zsolttal, az Orosháza NBII-es labdarúgó csapatának játékosával. Oka van az ünneplésre, hiszen a 2006-2007-es NBII-es pontvadászat számára kettős sikert hozott. A csapat bronzérmet szerzett, őt pedig az NBII keleti csoport legjobb játékosának választották.

2007. augusztus 17.

Cél a határszakasz

A St. Jupát SE csapattagjai az előző napi játék és pihenés után augusztus 14-én ismét felkerekedtek, hogy folytassák vízitúrájukat.

Aznap felhős és napos időszakok váltakoztak, az idő mégis kellemes, meleg volt. Reggel elhagyták a szigetet, s a Szamos torkolatáig még élvezték a tiszta vizet. Majd Gergelyugornyá-hoz érkezve feltöltötték vízkészletüket, kiürítették szemeteseiket, és reggelit vásároltak. A Vásárosnaményba tervezett nagy bevásárlás azonban meghiúsult, mert a Krasznán nem tudtak felevezni egy bedőlt fa miatt. A táborválasztással sokat problémáztak, elérték a legendás tiszamogyorósi térséget, s végül jóval a település felett álltak meg egy homokpadon. Késő délután a tábor védelmét szervezték meg és készítették el. Másnap pedig ismét útra keltek, de ekkor már a közös határszakaszra érkezés volt a cél.

Cseh-Lakos

 

Az úton lévőkről a St. Jupát honlapon találhatók friss információk (www.jupat.hu).
A St. Jupát SE kerékpártúráját támogatták: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1 % felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft.

(X)

2007. augusztus 17.

Hétszáz forintért rabolt

Augusztus 9-én, egy szegvári bekerített ingatlant keresett fel két férfi, az ott található traktor tanksapkáját lecsavarták, majd közel 40 liter gázolajat kíséreltek meg eltulajdonítani. Először 20 litert szívtak le belőle, amit a helyszíntől nem messze várakozó autóba bele is öntöttek. Azt követően visszamentek a másik 20 literért, ám ekkorra már az otthonalvó sértett is felébredt a neszre. Amikor meglátta a hívatlan vendégeket a traktornál, kérdőre vonta őket, akik szóváltás nélkül gyorsan elszeleltek a helyszínről. A gyors rendőri beavatkozásnak köszönhetően Szentesen elfogták a tetteseket, a két férfi, egy szegvári és egy szentesi fiatalember a rendőrkapitányságon beismerő vallomást tett. Ellenük lopás vétsége miatt folyik a büntetőeljárás.

2007. augusztus 17.

Szegeden kezdenek

Az Újszegedi TC ellen kezdi meg a 2007-2008-as idényt a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A gárda számos edzőmérkőzéssel, és heti három edzéssel készült az előttük álló szezonra. Ahogy Bozóki Zoltán vezetőedzőtől megtudtuk, becsülettel elvégezte a társaság a kiszabott feladatokat, így az elvégzett munkában bízva idén is a tabella elején szeretnének végezni. A bajnoki főpróba sajnos nem sikerült túl jó, hiszen Magyar Kupa mérkőzésen Szegváron kapott ki a csapat 2-1-re, ez a vereség a búcsút jelentette a további küzdelmektől. Bozóki Zoltán szerint kapusposzton vannak gondjai csapatának, mivel a korábbi két portás, Lekrinczki Árpád és Mis-kolczi Balázs egyaránt távozott Szentesről, előbbi munkahelyi elfoglaltságok, utóbbi pedig a Hódmezővásárhelyi csapat invitálása apropóján. A Kinizsinek így Szabó Dániel és Gömöri Zoltán személyében két ifjúsági korú kapusa maradt. Távozott a csapattól a tavasszal jó formát mutató Hidas is, az ő pótlására igazolt Szentesre Bárány Róbert Szegvárról. Egy érvényben lévő szabály szerint a mérkőzéseken hat olyan labdarúgónak kell a pályán lenni, aki 2005. július 30-a előtt igazolt az együtteshez. Természetesen szerepel ennyi labdarúgó a Kinizsiben, viszont a kispad meglehetősen "rövid" marad, ez hosszú távon jelenthet majd problémákat. Az UTC ellen pontszerzésben bízik Bozóki edző, bár hozzátette azt is, hogy a hírek szerint a tavasszal már megerősített szegedi gárdához további új labdarúgók érkeztek, így egyáltalán nem lesz könnyű dolguk a feljutó helyek valamelyikét megcélzó hazaiak ellen.

H.V.

2007. augusztus 17.

Hiperaktivitás

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak és figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget alakíthatnak ki. Ha gyermeke "tanulási probléma" vagy "viselkedési zavar" miatt gyógyszereket szed, és úgy érzi, hogy állapota semmit sem változott, vagy rosszabbodott emiatt, akkor forduljon hozzánk, keresse fel szervezetünket.

Az alapítvány megjelentetett egy ingyenes tájékoztató kiadványt a hiperaktivitással kapcsolatban, melyet szívesen bocsát az érintettek és a hiperaktív gyermekekkel foglalkozó személyek rendelkezésére.

Cím: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, 1461 Budapest, Pf. 182.; Telefon: 1/342-6355; E-mail elérhetőség: info@cchr.hu; Weboldal: www.cchr.hu

2007. augusztus 17.

Tősfürdő

A parkosított területen elhelyezkedő fürdőt tápláló termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, a víz hőmérséklete 42 C. A víz alkáli hidrogén-karbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolnak. A fürdő nyitva tartása szezonális, május 1-től augusztus 31-ig. A területén található három 160 m3 -es melegvizes medence, és egy 700 m3 -es hideg vizes úszómedence, egy 44 m3-es gyermek csúszdás élménymedence és egy 7 m3-es pancsoló medence. A fürdőhöz egy összkomfortos 4 személyes apartman is tartozik, mely teljes kényelmet és nyugalmat biztosít a vendégeknek.

2007. augusztus 17.

Családi események

Született: Kovács Benedeknek és Baranyi Margitnak (Dr. Lakos I. u.16.) Marcell, Vincze Krisztiánnak és Ugrai Szilviának (Pöltenberg E. u. 26.) Krisztián, Nemes Károly nak és Ráfael Hajnalka Jusztinának (Kossuth u. 15.) Csaba, Berezvai Tibor Ferencnek és Molnár Mártának (Korsós sor 29.) Fruzsina, Kun Józsefnek és Füri Edinának (Drahos I. u. 8.) Boglárka Edina, Ornyik Lajosnak és Kozák Szilviának (Csongrád, Hársfa u. 65.) Eszter nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kardos Attila (Nagyörvény u. 14.) és Sipos Erika Zita (Bacsó B. u. 1.), Magyar István és Szabados Zsuzsanna (Köztársaság u. 19.), Sebők János Béla (Bacsó B. u. 19.) és Guljas Brigitta (Zenta, Szerbia), Horváth Ferenc (Kossuth L. u. 14.) és Varga Katalin Tímea (Somogyi B. u. 3.), Horváth Attila és Csomán Tünde (Nagyhegy-széli út 8.), Orosházi László (Árpádhalom, Sallai u. 8.) és Szőke Ivett (Szegvár, Rákóczi u. 61.).

Elhunyt: Komoróczki József (Mariska u. 2/B.), Gágyor-Szabó József (Dózsa Gy. u. 30.), Gila Mihályné Nagy Mária (Gógány u. 35.), Szeleczkei László (Szegfű u. 3.), Molnár István (Szegvár, Rákóczi F. u. 39.)