2007. augusztus 17.

Baráti nótacsokor

A Pengető Citerazenekar meghívására már sokadszorra gyűltek össze népzenét játszó zenekarok, énekkarok, hogy baráti kapcsolataikat ápolják, egymástól tanuljanak.

A fellépők és a nézők között is voltak fiatalok és idősebbek egyaránt az ifjúsági házban rendezett népzenei találkozón. Ez becsülendő és követendő, hiszen hagyományaink továbbvitele, örökítése fontos feladat. Nem feledkezhetünk meg múltunkról, figyelmeztetett a hangversenyt megnyitó Szűcs Lajos alpolgármester.

Csak az esős, borongós időre lehetett panasz, amiatt ugyanis az ifjúsági házba kényszerültek a fellépők és a nézők. Találkozójukat a két évvel ezelőtti felejthetetlen hangulatú 10 éves jubileumi gálájukhoz hasonlóan szerették volna most is szabadtéren megtartani, mondta Mélykutiné Németh Kornélia. Ám a művelődési központ citerazenekarának vezetője szerint az is öröm, hogy sok széket kellett bezsúfolni a pódiumterembe, s így jobban összeforr a közönség. Baráti körükből hívják meg rendszerint a fellépőket, ezúttal 220 fős vendégsereget vártak.

Tucatnyinál több zenekar váltotta egymást a közel három órában. A szentesi tehetséges ikerpár, Petes Krisztina és Zsuzsanna hortobágyi népdalokkal szórakoztatta az egybegyűlteket citerával és énekszóval. Régi ismerőseink, a nagymágocsi Napraforgó citerazenekar kapta az első vastapsot az este folyamán, vidám, mulatós és (magyar) szívhez szóló, hazafias nótacsokrot nyújtottak át a hallgatóságnak. Először jött városunkba az Esztári Pávakör. Az 1500 lelket számláló település Hencida mellett fekszik, nem messze a román határtól. 20 éves az országos ezüst minősítésű zenekar, kétszer már Franciaországban is felléptek a Főnix tánczenekarral, büszkélkedett vezetőjük, Vajasné Ragályi Edit. A Pengetővel a szomszédos Pocsajon, egy fesztiválon ismerkedtek meg, s felnéznek Nelli szakmai munkájára. Ilyen fogadtatásban, mint nálunk, még soha nem részesültek.

A finálé természetesen a Pengetőé volt, zenéjüket a Baranta Hagyományőrző Magyar Harcművészeti Csoport tagjai tették látványossá: botokat forgattak a régi szellemi és harci kultúra követői.

D. J.