2007. augusztus 17.

A szeniorok örültek az ezüstnek is

A magyar és a szentesi vízilabda régi jó híréhez méltóan ismét sikeresen helytállt a Szentesi Senior csapata a Törökországban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. Korábbi olimpiai - és világbajnokok legyőzésén keresztül vezetett útjuk a döntő mérkőzésig.

Úgy volt, hogy tizennégyen megyünk, végül kilencen maradtunk, kezdte beszámolóját Kádár József a július közepén, Isztambulban lezajlott hatnapos tornáról. A szentesi vízilabda tréner a csapaton belül mindenesnek titulálja magát, a játékostársairól azt mondja: nagy részük még a '60-as években kezdett a sportággal foglalkozni, aktív játékosok voltak, többen már betöltötték az 55. életévüket is. Néhányan már nem a városban élnek, de a vízilabda máig ide köti őket. Kádár József szerint azonban nehéz feladat összehozni a társaságot a tősgyökeres szentesiek mellé. Kevesen hajlandóak időt és pénzt áldozni erre, ugyanis a szeniorokat, bizony már nem segítik szponzorok. Komoly összegbe kerül már a nevezés is, mely ezúttal 800 eurót vett ki a csapat kaszszájából. Így hát a sportszeretet, a játék kedv motiválta a résztvevőket, a már említett Kádáron kívül Pintér Ferenc kapust, Pengő Lászlót, Halász Mihályt, Tari Lászlót, Szollár Lászlót, Füri Gábort, Tóth Kálmánt és Bolyai Istvánt, utóbbi ráadásul inkább úszó volt, nem is vízilabdás.

A kontinensviadalon a Szentesi Senior a +50 kategóriában indult, ahol hat csapat körmérkőzést játszott. A mieink maguk mögé utasítottak egy holland, egy észt, egy orosz és egy ukrán csapatot, a 3. helyezett Moszkva válogatottjában többen olimpiai bajnokok voltak. A szenior Eb-t most megnyerő Den Rob-ben csapatában a legjobb holland olimpiai szereplést (1976. Montreal, bronzérem) kivívott játékosok kétszer is legyőzték a szentesieket: 4-2-re, majd 7-4-re. A döntőbe jutás szép eredmény, hiszen 9 játékossal szerepeltek a tornán.

Harcoltunk, küzdöttünk - mondja Kádár József -, de sportszerűen tudomásul vettük, hogy az ellenfél jobb volt. Nem csalódtunk az ezüstérem miatt.

Nem olvadt el a különbség idősebb korukra köztük és az olimpiai bajnokok között, magyarázza a játékos, hiszen óriási különbség régen sem volt. A szentesi vízilabda '72 óta az első osztályban szerepel, '80-ban pedig olyan nagy nevek, mint Faragó Tamás, Csapó Gábor, Szívós István előtt sikerült megnyerniük a Magyar Kupát Kádáréknak.

Világbajnokok is voltak már többször, hiszen 1992 óta rendszeresen járnak szenior világversenyekre, eddig 30, 40, és 45 év feletti kategóriákban. Amíg be tudunk ugrani a vízbe, addig egészségesek vagyunk - ezt tartják a szeniorok, akiknél már nem a hosszú távú úszóedzések, inkább a játék számít a felkészülés során.

A legközelebbi vb-nek az ausztráliai Perth ad otthont, oda nem mennek, hacsak elő nem jön egy krőzus, milliókkal, mondja Kádár. Viszont két év múlva Nagyváradon rendezik az Európa-bajnokságot, ahova talán utoljára tudnak majd elmenni, ezért szeretnék újra összehozni a régi nagyokat.

Darók József