2007. augusztus 17.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

START-KÁRTYÁVAL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS

Július 1-től kezdődően lényegesen bővült a START kártyával foglalkoztathatók köre, új típusú kártyák kerültek bevezetésére. START-kártya, START PLUSZ-kártya és START EXTRA-kártya igényelhető.

START-kártya

A pályakezdő fiatalok gyakorlati munkatapasztalat szerzésének megkönnyítése, a tanulmányok befejezését követően az oktatás és a munkavállalás közötti átmenet elősegítése miatt került bevezetésre a START-kártya. A kártyához kapcsolódó foglalkoztatási támogatás 2005. október 1-től indult.

START-kártya kiváltására jogosult, aki tanulmányait befejezte vagy tanulmányait megszakította, felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét még nem töltötte be, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező a huszonötödik életévét még nem töltötte be és első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt. A START-kártya a kiváltási dátumától számított két évig van érvényben, illetve addig, amíg a fiatal be nem tölti a törvényi definíció szerint a pályakezdő fiatalokra előírt korhatárt. A START kártyát még a munkába állás előtt kell igényelni és úgy, hogy az igénylés a munkába állás előtt beérkezzen az Adóhatósághoz.

START PLUSZ-kártya

Az a személy igényelheti, aki a gyermekgondozási segély, gyermekgondozási díj, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kíván munkát vállalni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követően a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll, illetve aki tartósan álláskereső. A tartósan álláskereső az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig jogosult e kártya kiváltására.

START EXTRA-kártya

Az a személy igényelheti, aki az ötvenedik életévét betöltötte, illetve életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik és tartósan álláskereső. Kiváltására a nyugdíjjogosultság megszerzéséig van lehetőség.

Kiegészítő tevékenységű evás egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozó ha az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá bejelentkezett, és a törvényben előírt feltételeknek megfelel, akkor szabályszerűen tevékenykedhet az eva törvény előírásainak megfelelően nyugdíjasként is.

Az eva alapja a bruttó árbevétel - mint a többinél -, és ugyanúgy 25%-os az adó kulcs is. Az eva-alany az adóév első három negyedévére adóelőleget fizet, a ténylegesen képződött eva-alapja szerint, a tárgynegyedévet követő 12-ig. A 4. negyedévi egyszerűsített vállalkozói adót a tárgyév december 20-ig be kell befizetni. Az egyszerűsített vállalkozói adó bevallása évente egyszer történik a 43-as jelű bevalláson.

A nyugdíjas evás egyéni vállalkozó az eva-alap 10%-a után fizet 9% egészségügyi szolgáltatási járulékot, és 8,5% nyugdíjjárulékot.