2007. augusztus 17.

Tóni bácsi konyhája

Chilis-mustáros sertésszűzérmék

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg sertésszűz, só, őrölt bors, 1,5 evőkanál mustár, 1 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 chilipaprika.

- a körethez: 1 csípős hegyes zöldpaprika, 6 paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 dl olívaolaj.

Elkészítése: A megtisztított sertésszüzet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és sóval, borssal fűszerezzük. A páchoz a mustárt simára keverjük az olívaolajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott chilipaprikát. Az egészet jól összekeverjük és megkenjük vele a hússzeleteket, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a grillezés előtt a zöldségeket is befűszerezzük. A paradicsomokat vastagabb cikkekre daraboljuk, a zöldhagymát hosszába elfelezzük és kb. 10 cm-es darabokra vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal. A pácolt szűzérméket és a fűszeres zöldségeket forró vaslapon pirosra sütjük, majd ha elkészült forrón tálaljuk.

Görögdinnye mézzel, joghurttal

Hozzávalók: görögdinnye, pisztácia, méz, joghurt.

Elkészítése: A pisztáciát apróra daraboljuk és serpenyőben néhány perc alatt megpörköljük. A dinnye húsát nagy kockákra vágjuk. Öszszekeverjük a mézet és a joghurtot, majd a hideg tálakba adagolt dinnyekockákra csorgatjuk, a tetejét pedig megszórjuk pisztáciával.

Jó étvágyat!