2007. augusztus 17.

Ünnepi kenyérszegés

Az augusztus 20-i dátumról több elnevezés juthat eszünkbe, hiszen kevés ünnep van, amelynek ennyi neve alakult volna ki a magyar történelemben. Ez az ünnepnap kötődik Szent István királyhoz, az államalapításhoz, az alkotmányhoz, a Szent Koronához, valamint az új kenyérhez.

Az utóbbi, azaz az "Új kenyér ünnepének" eredete évezredekre nyúlik vissza, egészen az Ószövetség koráig, mikor az emberek megünnepelték az aratást, a búza betakarítását, s ilyenkor sütötték meg az első kenyereket az új termésből. Azonban az augusztus 20-i "Új kenyér ünnep" elnevezésének gyökerei csak a 19-20. századra vezethetők vissza, hiszen először a 19. század végén szorgalmazták az aratóünnepek visszaállítását. Ekkor aratókoszorúkkal feldíszített szekerekkel, felvonulásokkal ünnepeltek az uradalmi gazdatisztek, a különböző egyházak magas rangú személyei, papjai és lelkészei, valamint az egyletek, s ezeken az eseményeken sokszor a király család tagjai is tiszteletüket tették.

Most is hasonlóan ünneplünk, hiszen az állami ünnepek között az egyik legnagyobb az augusztus 20-i ünnepségsorozat egész Magyarországon. Ilyenkor a városokban és a falvakban egyaránt összegyűlnek a települések lakosai és együtt szegik meg az új termésből készült kenyeret. Így ünnepelnek Szentes város lakosai is, közösen az Ifjúsági Park Szabadtéri Színpadánál, s erre készülnek településünk pékjei is, hogy augusztus 20-án már minden házban új kenyér kerüljön az ünnepi asztalra.

(lakos)

Fejleszt és bővül a kenyérgyár

Árpád Agrár Zrt.-től egy dunántúli cégcsoport, Dunántúli ZM. Zrt. vásárolta fel a Rónasági Kenyér Sütőipari Kft. 50 százalékát. Ez év január elsejétől már így működik a cég. Kenyeret, péksüteményt a szentesi és a hódmezővásárhelyi kenyérgyárban sütnek.

Mindszenten a két éve megszűnt kenyérgyár épületében a gazdasági társaság egy fagyasztott termékeket előállító üzemet hozott létre. Az ott előállított termékeket üzletekben, látványkemencékben kisütve értékesítik. Természetesen a már meglévő termékek (kenyér, péksütemény, finom pékáruk) mellett.

Az üzemre alapozva létrehoznak egy szaküzlethálózatot - tájékoztatja lapunkat Bodnár János kereskedelmi vezető (képünkön). Szentes és vonzáskörzete mellett Csongrád megye jelentős részére szállítanak, Szentesen a kenyérgyári bolt mellett már a Kertvárosban is, Csongrádon a buszpályaudvar mellett, Mindszenten az Iskola utcában nyitottak új üzletet, azon felül Vásárhelyen. Beindításra vár 2 szaküzlet Szegeden is. Bejöttek a saját szaküzletek? - kérdezem. Mire a válasz:

- Igen. Húszig meg sem akarunk állni.

És akkor itt van az ünnepekre való felkészülés. Mint megtudjuk, az új kenyér ünnepére, a szürke hétköznapokhoz mérten két és félszerese, majdnem háromszorosa a napi termelés a kenyérgyárban. Hogy pontosan mennyi az a mennyi? A kereskedelmi vezető adatokkal már a konkurencia miatt sem szeretne szolgálni. Azt mondja, megfelelő mennyiséget tudnak előállítani, bírják a versenyt.

Nem térhetünk ki azon kérdés elől sem, hogy tudják-e tartani a termékek, a kenyér árát? A nemleges válasz, azon túl, hogy a pénztárcánkat sújtja, ma már talán meg sem lepi a vásárlókat:

- A gabona felvásárlási árai, a malomipar drasztikus áremelése minket is arra késztet, mint a többi gyártót, hogy árat emeljünk. Még nem tettük meg, de augusztusban sort kerítünk rá, hiszen mi sem bírunk a nyomott árakkal. Az országos tendenciát követjük.

Sokan dicsérik a szentesi kenyérgyár termékeinek minőségét. S hogy közvetítek, Bodnár János megköszöni az elismerést.

- Valóban közkedveltek a termékeink - mondja. - Bízunk benne, hogy a jövőben is így lesz, mivel a minőség az elsődleges szempont a számunkra. Sokféle terméket gyártunk, mindenki megtalálja a maga ízlésének és egészségének megfelelő pékárut, kenyérféleségeket. Ked-veltek a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek. De keresett a félbarna és a rozskenyér is, melyek az egészséges táplálkozáshoz szükségesek.

Napjainkban téma lett egy adalékanyag: a guargumi. Hallottunk olyat, hogy a lisztből kevesebb jut a termékekbe, helyette adalékanyagot, például guargumit használnak. Bodnár János a fejét rázza a felvetésre. - A lisztet nem lehet helyettesíteni vele. A mi termékeinkben még nem találtak fertőzött, káros anyagot, válaszolja.

Lovas József