2007. augusztus 17.

Nincs területcsere

Nagytőke sajátos földrajzi fekvése miatt csak Szentessel alakíthatna körjegyzőséget, mivel Csongrád megyén belül csak Szentes közigazgatási területe határos a község közigazgatási területével, északon pedig már a megyehatár húzódik. Nagytőke önkormányzata ragaszkodik ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal a jelenlegi rend szerint működjön tovább, amit a Szentessel való társulás nem tenne lehetővé.

Azonban felmerült annak lehetősége, hogy egy esetleges közigazgatási területcserével a két önkormányzat között, Fábiánsebestyén közigazgatási határvonalával szomszédosak lennénk. Erre azért lenne szükség, mivel Nagytőke önkormányzata 2008. január 1-jével körjegyzőséget szeretne kialakítani az előbb említett községgel. A területcserét (Szentes és Nagytőke települések között) úgy szeretnék megoldani, hogy az nem érintene lakott területet.

Staberecz Ferenc, Nagytőke polgármestere a szentesi önkormányzat legutóbbi ülésén elmondta, hogy a polgármesteri hivatal létszámát szeretné megtartani. Az első szempont az volt, hogy a munkahelyeket megőrizze. Ha Fábi-ánsebestyénnel sikerülne a körjegyzőség kialakítása, akkor erre módjuk lenne.

Kozák János (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy ma-napság sokat hallani a kistelepülések sanyarú sorsáról. Az önállóságukat lassan elveszítik. Ha próbálják magukat belegondolni a helyzetbe, akkor megérthetik, hogy félnek Szentestől. Ha az önállóságuknak az az ára, hogy egy földutat elcserélnek egy másik területre, amely nem jogszabályellenes, az megoldja a dolgokat és olyan problémát nem okoz, hogy kettészakad a terület, akkor támogatni kell. Kérte a képviselőket, hogy támogassák az előterjesztést.

Móra József kifejtette: a képviselő-testület a kistérséget támogató javaslatokat elfogadja, valamint vállalják a kistérség centrum szerepét. A nagytőkeiek nagy része szentesi vállalkozásoknál dolgozik. Nagy nehézségek árán sikerült elérni, hogy Cserebökény és Szentlászló a városhoz tartozzon. Ezek után lesz egy Szentes alsó és Szentes felső? - kérdezte a képviselő, majd hozzátette: Dunántúlon több olyan önkormányzat van, amelynek területe nem határos egymással, mégis körjegyzőséget alkotnak. Meg kellene találni annak a módját, hogy területcsere nélkül hogyan lehet körjegyzőséget kialakítani.

Hasonló véleményen volt Baranyi Imre is. A városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, a nagytőkeiek Szentesre járnak általános- és középiskolába, kórházba. Sok szállal kötődnek egymáshoz. Nem tud támogatni egy olyan előterjesztést, amely Szentes város területét megbontja.

Dr. Sztantics Csaba jegyző nem talált kivetnivalót abban, hogy a nagytőkei polgármester azt szeretné, hogy a község polgármesteri hivatala változatlan létszámmal működjön tovább. Azt - bizonyos feltételekkel - az önkormányzati törvény sem ellenzi. Javasolta: kössenek megállapodást, amelynek értelmében megmaradhat a nagytőkei polgármesteri hivatalban dolgozó hivatalnokok köztisztviselői jogviszonya azzal, hogy Nagytőke viseli annak terheit.

Staberecz Ferenc elismerte, hogy a nagytőkei lakosok nagy része Szentesen dolgozik, és a diákok is a városba járnak iskolába. Ugyanakkor megkérdezte: az egészségügyi körzetet miért nem Szentes látja el? Miért van Cserebökény és Magyartés egészségügyi körzetként Nagytőkéhez csatolva? Móra József válaszában kijelentette: Cserebökény és Magyar-tés azért van Nagytőkéhez csatolva egészségügyi ellátás szempontjából, mert Nagytőke egy orvost nem tud úgy foglalkoztatni, ha Szentes nem biztosítja a területet.

Elhangzott, hogy a testület minden törvényes megoldásban Nagytőke község önkormányzatával a körjegyzőség kialakítására nyitott.

A képviselő-testület végül nem támogatta a kezdeményezésben érintett területrészek cseréjét.

L. J.