XXXIX. évfolyam 31. szám

2007. augusztus 3.

Nemsokára kinyílnak a kapuk

Jelenleg folyamatban van a református idősek otthonának műszaki átadása, s úgy gondolom, hogy ez a munka minden nehézséggel együtt a Polydom Zrt. munkájával lezárható és elvégezhető - nyilatkozta lapunknak Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Kovách Péter református lelkipásztor tájékoztatása szerint műszakilag 98 százalékban elkészült az épület, s majdnem az összes berendezést beszerelték.

2007. augusztus 3.

A szakma a szentesi bázis mellett érvelt

Az Egészségügyi Minisztériumban tartottak szakmai egyeztetést július 30-án a dél-alföldi légi mentés tárgyában. A tárgyaláson jelen voltak az érintett szolgáltatók és városok, valamint a szaktárca képviselői, a felügyeleti szervek, a szakmai kollégiumok, az országos szakfelügyelő, és a légügyi hatóságok.

Az államtitkár által összehívott egyeztetésen minden jelenlévő kifejtette álláspontját, s valamennyi szakmai érv - légügyi, mentési orvosi - a szentesi légimentő-bázist támogatta - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Két alapvető érvet ki lehet emelni ezek közül. Az egyik a területi lefedettség kérdése, hiszen Szentes esetében gyakorlatilag az egész Dél-alföld lefedett lenne. A másik - amit a repülőtérrel kapcsolatban a Légimentő Kht. és a légimentő hatóság is kifejtett - , hogy szerencsétlen dolog, ha egy repülőtér és egy légimentő bázis egy helyen működik. Hiszen például riasztás esetén időveszteségként lépne fel, ha a helikopter elindulásához várni kellene a légtér kiürülésére. Ez is Szentes mellet szólt, illetve az ellen, hogy működő repülőtérre telepítsék a bázist. Természetesen azt is tudomásul vette mindenki, hogy a szegedi egészségügyi bázis, a klinikák, a leendő biopolisz komoly bázisát jelentenék a légimen-tésnek - fejtette ki a polgármester. Azt is mindenki mérlegelte, hogy a korábban Szegeden működő repülőmentési mód statisztikai adatai mit mutatnak. Összességében minden érvet és ellenérvet meghallgatott a tárca. A jelenlegi helyzet az, hogy a miniszter távollétében az államtitkár nem vállalta fel a döntést, az ügyben konzultálni kíván a miniszterrel. Várhatóan tehát a jövő hét közepén születik meg a kihirdetésre váró végleges döntés - mondta Szirbik Imre polgármester.

2007. augusztus 3.

A megye hajthatatlan

Inokai-Tóth László az új igazgató

A megyei közgyűlés csütörtök délelőtt tárgyalta a két szentesi középiskola, a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola összevonását és az integrált intézmény igazgatójának kinevezését. A rendkívüli ülés összehívására a korábban megbízott igazgató, Cseuz László lemondása adott okot. A Csongrád Megyei Közgyűlés Inokai-Tóth Lászlót, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola tanárát választotta egy évre az öszszevont intézmény igazgatói posztjára.

2007. augusztus 3.

Nyár, fiatal szemmel

Másfél hónapja tombol a nyári szünet, lassan a közepén tartunk. A diákok könyveiket félredobva élvezik a napsütést, a szabadságot. A Kossuth-téren és a Kurca-parton ismét trécselő baráti társaságok ücsörögnek, vagy sétálgatnak. S velünk is szóba elegyedtek. Így kérdeztem meg Timitől, Zsófitól és Zsuzsitól, hogy mivel töltik nyarukat? Megosztották velünk, hogy általában sétálgatnak, lejárnak a Tiszára, közös programokat szerveznek barátaikkal. Ha úgy hozza kedvük sportolnak, kutyát sétáltatnak. A beszélgetés már oldottabban folytatódott:

2007. augusztus 3.

Két apróságról

Tényleg van abban valami, hogy a megosztott öröm kétszeres öröm. Ezért sietek a kedves olvasónak elmesélni, hogy az utóbbi napokban milyen két apróság váltott ki belőlem kellemes érzéseket. Hátha kis beszámolóm üdítést fog jelenteni azoknak, akiknek már nagyon terhes ez a konok hőség, meg általában az országosan rossz közérzet. Persze valóban apróságról lesz szó. Ezt meg kell ismételnem!

2007. augusztus 3.

Az alkotmányosság helyreállítása

Szentes a kiegyezés idején (1867) III.

Kárász Benjamin főispán

Az ország többi településéhez hasonlóan Szentesen is általános lelkesedéssel fogadták a magyar alkotmány helyreállításának első megnyilvánulását: a felelős magyar minisztérium 1867. február 20-án történt kinevezését. A Szentesi Váltsági és Gazdasági Bizottmány február 21-i ülésén elhatározták e nevezetes esemény méltó megünneplését, kifejezésre juttatva azon meggyőződést, hogy a magyar kormány kinevezése egyben az "alkotmányos önkormányzat felderülő napját" jelenti.

2007. augusztus 3.

Búcsú a Szent Anna-templomban

A múlt hétvégén tartották a Szent Anna-templom búcsú ünnepét. Az időpont kettős ünneplésre is okot adott, hiszen nemcsak a templom - melyet már egy 675 évvel ezelőtti irat is említ - megáldásának 160. évfordulóját ünnepelte az egyházközség, hanem Szent Annára, Jézus Krisztus nagymamájára is emlékeztek a hívek.

2007. augusztus 3.

Lebontják a Zöldkoszorút

Évfordulók - 2007.

140 éve, 1867. júl. 28-án a király szentesítette az 1867: XII. törvénycikket, az osztrák-magyar kiegyezés törvényét. (Kimondja Magyarország közjogi és belkor-mányzati önállóságát. Közös ügynek nyilvánítja a kül- és hadügyet, valamint az ezek fedezéséről gondoskodó pénzügyet.)

260 éve, 1747. július 30-án a szentesi katolikusok a viszszakapott templomot Szent Anna tiszteletére szentelték fel. A korabeli feljegyzés megfogalmazása szerint, a templom átvételét követő harmadnapra "az odagyűlt sokaságnak jelenlétében, azok ceremóniái által ajándékoztatott Szent Anna aszszonynak".

100 éve, 1907. júl. 30-án az uralkodó szentesítette az 1907: XLV. törvénycikket, az ún. deres-törvényt, mely a gazda és a gazdasági cseléd közti jogviszonyt szabályozta.

95 éve, 1912. aug. 1-jén megkezdte működését a MÁV Szentesi Osztálymérnöksége.

40 éve, 1967. aug. 1-jén megkezdte működését a Szentes Járási és Városi Földhivatal.

120 éve, 1887. aug. 2-án született, 45 éve, 1952. okt. 3-án hunyt el Lovászy Károly költő, író, újságíró, lapszerkesztő, Szentes szülötte.

110 éve, 1897. aug. 2-án ünnepélyesen letették a városi szálloda (Petőfi Szálló) alapkövét. Az építkezéssel párhuzamosan megtörtént a Zöldkoszorú nagyvendéglő elbontása. (Bontás alá került az 1874-ben létesített első állandó szentesi színkör fából készült épülete is.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. augusztus 3.

Rekordnevezésre számítanak

Augusztus végén rotyoghat a lecsó

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Hunor Coop Lecsófesztivált. Most már nyugodtan elmondhatjuk, hagyomány lett a nagyszerű rendezvényből. Miként azt Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a fesztivál iránt nagyon sokan érdeklődnek - ismeretes, a rendezők csapatok jelentkezését várják - úgy néz ki, hogy szeptember 1-jén minden eddigi rekord megdől majd, már ami a résztvevők számát illeti.

2007. augusztus 3.

Rózsa Gábor tér

A Szentesi Mozaik internetes városvédő fórumán felvetett kezdeményezés alapján 270 aláírás gyűlt össze. Rózsa Gábor (1944-2006) mérnök-muzeológus munkásságának és emlékének tisztelői javasolták a Fridrich-fényírda mögötti tér elnevezését a közismert városvédő személyiségről. Móra József (MSZP) önkormányzati képviselő önálló indítvánnyal élt ez ügyben. Beadványát júniusi ülésén tárgyalta a képviselő-testület.

2007. augusztus 3.

Pályázati lehetőségek

Befejezéséhez érkezett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács akciótervének öt prioritásáról szóló előadássorozat a Városi Könyvtárban. Matkócsik Pál kistérségi tanácsadó (DARFT Kht.) lapunknak elmondta, a rendezvényen körvonalazta a szentesi pályázati tapasztalatokat a gazdaságfejlesztés területéről, bemutatta a már lezajlott, valamint az új pályázatokat, és azokat a regionális akciótervben szereplő intézkedési tervezeteket, amelyekből hamarosan pályázatok lesznek. Ez utóbbiban kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozások számára.

2007. augusztus 3.

Átadnák tudásukat a kormánynak

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke Farkas Sándor, a párt megyei elnöke meghívására múlt héten Szentesen járt. Móróné Tulipán Edit kampányát segítette az időközi képviselő választáson, úgy is, mint nő a nőt. Az alelnök asszony lapunknak is nyilatkozott.

2007. augusztus 3.

Marihuána és hasis

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Az indiai kender két forgalomba hozott formája a marihuána és a hasis. Ezek talán a legelterjedtebb és legrégebben alkalmazott kábítószerfajták, körülbelül 500 millióan használják világszerte. Hazánkban is a kedvelt drogok közé sorolandó. Sokan ennek a kábítószerfajtának orvosi hasznosíthatóságot, terápiás alkalmazhatóságot is tulajdonítanak. Ez azonban nem jogosít fel senkit a legalizálására. A témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

2007. augusztus 3.

Gerbera az anyatejért

Tizenöt évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet augusztus elsejét az anyatej világnapjának nyilvánította. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Ehhez kapcsolódóan hívták meg a szentesi védőnők azokat az édesanyákat, akik tavaly adtak életet gyermeküknek és legalább 6 hónapos korukig szoptatták őket.

2007. augusztus 3.

EU a tananyagban

Továbbra is népszerű a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, melynek ötlete tíz éve született. Idén már kilencedik alkalommal folytatták kurzus célkitűzéseit a hallgatók: hidat képezni a Magyar Honvédség és a civil társadalom között, és az euroatlanti eszmék terjesztését.

A nyári egyetem több helyszínen zajlott. A résztvevők a Hegedűs László Helyőrségi Klubban előadásokat hallgattak meg gazdasági, integrációs, honvédelmi, válság- és konfliktuskezelési, valamint humánerő témakörökben. Emellett olyan érdekes kérdéseket is érintettek a neves előadók (egyetemi tanárok, szociológusok, történészek), mint például, hogyan vesztettük el a Föld bizalmát, a globális klímaváltozás hatásai hazánkban, de megemlékeztek az Európai Unió fennállásának ötven évéről is. A 30 órás tematika elméleti és gyakorlati blokkjait sportesemény és utazások is színesítették. Jártak Csongrádon, Szegeden és történelmi emléktúrát tettek Ópusztaszerre, ahol többek között a 2001-es tanfolyam résztvevői által ültetett juharfát is meglátogatták. Az előadások sorát dolgozat zárta, majd ünnepélyes keretek között kiosztották a dekréteket, az okleveleket.

Túri Andrea programfelelős a "Tiszti klub" előző igazgatójaként 1996-ban került kapcsolatba a Magyar Atlanti Tanáccsal, s tíz éve született meg a szentesi nyári egyetem gondolata. Tóth Zsigmonddal közösen kezdték a szervezést, s további támogatókat is szereztek, kiemelten a Honvédelmi Minisztériumot, a Honvédelem és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségét (HTBK) és a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht-t. A rendezvénysorozat az országban elsőként és egyedülálló módon 40 bentlakásos állandó hallgatói létszámmal működik, s létrejött a kohézió a generációk között is. A résztvevők mind pályázat útján kerülnek ide. Az akkreditált képzés diplomája 30 kreditpontot ér, s használható tudást jelent pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek, mondja Berki Gáborné, aki tavaly nyerte el a helyőrségi klub vezetői posztját, s akkor kapcsolódott be a szervezőmunkába. A nyári egyetem 2009-ig kapott akkreditációt, s a támogatók biztosították a szervezőket, hogy lesz folytatása. Ezt jelölte meg fő feladatként az egyetemet záró beszédében Szelekovszky Ernő, a HTBK alelnöke is, aki úgy jellemezte a kurzust, hogy az ismeretszerzés terén jelentős esemény a hadsereg reputációjának visszaszerzésében.

D. J.

2007. augusztus 3.

Teltház az Operettgálán

A Nyári Szabadtéri Színház eddigi leglátogatottabb előadása

Ha van olyan zenei műfaj, mely örök érvénnyel megszólít minden korosztályt, melynek slágerei mindenki számára, még a stílust nem kedvelők számára is ismerősen csengenek, az minden bizonnyal az operett. Egy olyan műfaj, mely több mint 100 éves történetének minden periódusában kivétel nélkül százakkal töltötte meg a színházakat, s a szabadtéri előadások nézőterét.

2007. augusztus 3.

Derűre ború, avagy vesszen a virág!

Olvasónk írja

Rossz szomszédság török átok, pedig egészen bizonyosan magyar találmány ez is, akárcsak a fröccs vagy a helikopter. Dögöljön meg a szomszéd tehene, ha már nekünk nincs, hát ez is magyar sajátosság. S lám, amilyen kevesen vagyunk itt a Kárpát-medencében (kelepcében?) oly annyira nem vagyunk összetartó-, tartozó nemzet.

2007. augusztus 3.

Fecsegtek a lányok

Nálunk is bemutatkozott a The Gaggle

Szegvári és szentesi tagokból alakult tavaly a The Gaggle - Fecsegő Lányok együttes. Az énekes-táncos lánycsapat jelenlegi felállásban városunkban debütált.

A mosolygós és lelkes tinilányok először a Jövőnkért moderntánc estjén, majd a Kurca-parti Coctail Party-n toborozták szentesi rajongóikat.

2007. augusztus 3.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Különadó: behajthatatlan követelés

A számviteli törvény szerint a mérlegben behajthatatlan követelést nem lehet kimutatni. A részben vagy egészében behajthatatlan követelést maximum a mérlegkészítéskor az üzleti év hitelezési veszteségeként le kell írni. A behajthatatlan követelésnek az üzleti évben leírt összegét az egyéb ráfordítások között kell kimutatni.

2007. augusztus 3.

Tóni bácsi konyhája

  • Joghurtos őszibarack krémleves
  • Csirkecomb Kertészné módra
2007. augusztus 3.

Bécsig kerekeztek

Füsti Molnár Gergely, Bányai Viktória, Fabulya Pál, Dömsödi Gábor, Valkai Zsolt

Vasárnap érkezett meg kilencnapos kerékpártúrájáról a St. Jupát SE csapata. Mint azt Valkai Zsolt túravezetőtől megtudtuk, Budapestig vonattal utaztak, itt szálltak nyeregbe, majd a Duna-parton elkerekeztek Esztergomig. Onnan már a szlovák oldalon folytatták útjukat Komáromig. Odaát sokkal jobb és kellemesebb a forgalom, jegyzi meg a túravezető. Komáromnál átjöttek Magyarországra, szétnéztek Győrben, a különös hangulatú Szigetközben, majd onnan ismét átléptek Szlovákiába, Pozsony pereméig, ahol a gáton kiépített pályán különös kerékpáros és görkorcsolyás élet van, korra-nemre való tekintet nélkül sokan használják. Nagyon hangulatos az egész, mondta Zsolt, majd folytatja a beszámolót.

2007. augusztus 3.

Új elnök a Spartacusnál

Ebben az évben ünnepli megalakulásának 55. évét a Szentesi Spartacus Sportkör. Az 1952-ben alakult spari több mint fél évszázad óta van jelen a város sportpalettáján. Több mint harminc éven keresztül Perei Sándor (jelenleg tiszteletbeli elnök) volt a Spartacus első számú vezetője. A közelmúltban új vezető került az elnöki székbe, Körtvélyesi László személyében. Vele beszélgettem.

2007. augusztus 3.

Úszósikerek

Évadzáró országos meghívásos úszóversenyt rendeztek Hódmezővásárhelyen, ahol 8 egyesület 183 versenyzője állt a rajtkőre. A július végén megtartott versenyen a Szentes Városi Úszó Club is képviseltette magát.

50 m leány pillangó: 1. Mizere Flóra ('94. és idősebbek), 1. Elbert Stefánia ('95.); 100 m leány hát: 3. Dajka Dalma ('94. és idősebbek). 50 m fiú mell: 1. Mészáros Zsolt (2000. és fiatalabb), 1. Pellei Kristóf ('98.); 50 m leány mell: 1. Csák Anikó ('94. és idősebbek), 2. Mizere Flóra ('94. és idősebbek), 1. Juhász Nóra ('95.); 50 m leány gyors: 3. Mészáros Adrienn ('98.), 100 m leány gyors: 1. Mizere Flóra, 2. Csák Anikó ('94. és fiatalabbak), 1. Elbert Stefánia ('95.).

2007. augusztus 3.

Tarolt a Kinizsi

A szentesi kinizsis lányok beneveztek Békéscsabán egy lábtenisz tornára, sőt a kísérőket is megmozgatva, minden kategóriában képviselték a várost. Indultak női, férfi és vegyes páros kategóriában is, s eredményesen szerepeltek. A női mezőnyben a Siha Me-linda-Baksa Kata páros az első, a Magyar Katalin (Kinizsi)-Balogh Julianna (Békéscsaba) páros pedig a harmadik helyen végzett. Vegyes párosban is taroltak a szentesiek, hisz az első három helyezést ők hozták el a tornáról: 1. Siha Melinda-Bodó János, 2. Baksa Katalin-Szél István, 3. Molnár Ágnes (Gyula) -Szél Bence (Szentes). A legnagyobb meglepetést a felnőttek között serdülőként 3. helyen végzett Molnár Ágnes-Szél Bence páros okozta.

2007. augusztus 3.

Negyven éve voltak bajnokok

Egy csapat sikerében szerepet játszhat a játékosok közötti jó kapcsolat. A kiváló csapatszellem négy évtizeden át megmaradt a Szentesi KMTE csapatánál, mely 1966 /67-ben megyebajnokságot nyert. A volt játékos Nagy Endre ötletét megfogadták, és a még élő csapattagok augusztus 17-én, pénteken 13 órakor a Liget étterembe találkoznak, hogy egy közös ebéden visszaidézzék a négy évtizeddel ezelőtti sikereket, és emlékezzenek a már elhunyt csapattagokra és vezetőkre.

2007. augusztus 3.

A város belvízrendszere

Szentes eredményesen pályázott a Területfejlesztési és Önkormányzati Minisztériumnál a település teljes belvízrendszerének a felújítására. Mintegy 140 millió forintos első ütemű beruházással indulhat a munka. Így meg lesz a forrása annak, hogy a Kisér és az úgynevezett III. kerület (a Somogyi Béla és a vasút által behatárolt terület a Kossuth utcától délre), valamint a Farkas Antal utca és a Nyíri köz főgyűjtője megépülhessen, illetve a Nagyvölgy csatorna még hiányzó részének a rekonstrukciója elkészüljön. A programba tartozik a mírhók teljes kitisztítása és rendezése, továbbá a csapadékelvezető csatornák beszintezése.

A lakosságtól itt nagyon komoly együttműködést kérnünk - mondta lapunknak Szirbik Imre polgármester. - A várhatóan ősszel megkezdődő munkáknál egyelőre 3 ezer, majd végül mind az 5 ezer kapubejáró mindkét oldalán szeretnénk egy-egy olyan betonidomot elhelyezni, amely megadja a házak előtti árkok pontos fenékszintjét. Ezután kérjük majd a lakosságot, az így megadott fenékszintet folyamatos karbantartással biztosítsa, hogy a víz el tudjon folyni. Ami problémát okozhat, hogy az így beszintezett kapubejárók nem mindegyike van ma ott, ahol lenni kéne. Egyrészt magassági problémák vannak, más lehet a keresztmetszet. Ezeket a kapubejárókat át kell építeni. A költségét a város vállalja, benne van a programban. A lakosságtól azt kérjük, hogy a munkát türelemmel, megértéssel segítse, hogy azt minél hamarabb meg tudjuk valósítani.

2007. augusztus 3.

Egyedül evezi át az óceánt

Kivételes erőpróbára vállalkozik Vasvári János, hiszen evezve akarja átszelni az Atlanti-óceánt. A kivételes jelzőt alátámasztja az is, hogy az általa kiválasztott útvonalat eddig csak 34 ember tette meg szólóban. Tervei szerint novemberben indul, s csak márciusban érkezik majd meg úti céljához, 3 ezer tengeri mérföldet megtéve.

2007. augusztus 3.

Tizenhétmilliós csalás

Állítólag 10 ezer forinttal tartozott az idős nagymá-gocsi ember fia egy, ma még ismeretlen férfinak. Az illető július 23-án délelőtt 10 óra körüli időben meg is jelent az idős ember otthonában. A sértettet kicsalta az udvarra, eközben az elkövető ismeretlen társa a lakásban kezdett el kutatni, kitartó munkája eredményeként 118 ezer forint készpénzt vett magához. Ellenük lopás vétsége miatt folytat büntetőeljárást a rendőrség.

2007. augusztus 3.

Családi események

Született: Sajtos Róbertnek és Takács Évának (Bocskai u. 35/A) Hanna, Czinka Jánosnak és Dávid Máriának (Dankó P. 14.) Kornél, Szöl-lőssy Gil-bertnek és Nagy Zsuzsanna Tündének (Őze L. u. 15.) Richárd Szilveszter, Nyiri Dániel Zoltánnak és Csécsy Anna Máriának (Dózsa Gy. u. 64.) Csongor Dániel, Mészáros Zoltánnak és Varga Mártának (Futó Z. u. 32.) Gergő, Lengyel Gábornak és Németh Marianna Dórának (Nagyhegy 373/A) Barnabás, Molnár Jánosnak és Schmiz Veronikának (Csongrád, Bokros u. 5.) Nina nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Katon-ka Norbert Sándor (Bercsényi u. 131.) és Baranyai Mariann (Klauzál u. 8. A.), Jakab Bertold és Vecseri Henriett Ágnes (Derzsi K. J. u. 24.), Szécsényi János és Kozák Anita (Szalai u. 17.), Szűcs János Tibor (Rákóczi u. 79.) és Nagy Orsolya Gabriella (Páva u. 6.).

Elhunyt: Vígh Ignác József (Sima F. u. 20.), Kecskeméti Zoltán (Sima F. u. 8.), Ferenczi Györgyné Vigh-Fazekas Erzsébet (Bajcsy-Zs. u. 4.).