2007. augusztus 3.

Teltház az Operettgálán

A Nyári Szabadtéri Színház eddigi leglátogatottabb előadása

Ha van olyan zenei műfaj, mely örök érvénnyel megszólít minden korosztályt, melynek slágerei mindenki számára, még a stílust nem kedvelők számára is ismerősen csengenek, az minden bizonnyal az operett. Egy olyan műfaj, mely több mint 100 éves történetének minden periódusában kivétel nélkül százakkal töltötte meg a színházakat, s a szabadtéri előadások nézőterét.

Úgy, ahogyan tanúbizonyságot kaptunk erről a múlt pénteki operettgálán is, melyet a műfajnak is hangulatos helyszínül szolgáló megyeháza udvarán rendeztek meg. Természetes tehát a nagy érdeklődés, hiszen a Vígözvegy, a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Cirkuszhercegnő és a Cárevics című operettek dallamai mellett már a fellépők neve is garancia volt a kiváló hangulatra. Hiszen kinek ne lenne ismerős legalább a televízió képernyőjéről az érdemes művész Kállay Bori, Benkóczy Zoltán vagy a szentesi illetőségű, Liszt díjas Berkes János. Ki ne hallott volna már a műfaj kedvelői közül Csere Lászlóról, Pándy Piroskáról, Hegyi Anikóról és Szász Katiról. Róluk, akik egyedi személyiségükkel a gálán is más-más világot és színezetet csempésztek be az amúgy is bohókás, vidám, érzelmekben gazdag, s egyszerre komoly műfajba. Egy olyan légkört teremtve ezzel, melyben a nőiesség és a férfias elegancia, a nagy és szélsőséges érzelmek - melyek az élet legboldogabb és legszomorúbb pillanatait is kifejezik - egyaránt megjelentek, s romantikus hangulatot csempésztek a megyeháza ódon falai közé. Ezek mellett azonban a paródia, a humoros előadásmód, a Moulin Rouge táncosait is megszégyenítő akrobatikus mutatványok és a látványos koreográfia sem maradhatott el a széles repertoárt felvonultató nyáresti előadáson.

Mint Benkóczy Zoltán minden fellépésén szokásos, így most is kiderült, hogy nemcsak hangja, hanem személyisége is színpadra teremtetett a komolyság és a komikum tekintetében egyaránt. Kevesen vannak azok, akik akár saját magukat is karikírozva ilyen könnyedséggel tudják nevetésre bírni a nagyérdeműt, mint ő. Kállay Bori is a közönség elé idézte a tőle mindig is megszokott eleganciát, a könnyed nőiességet - melyet csak kevesek tudnak ilyen hitelesen képviselni - , s az ennek ellenére mégsem távolságtartó, hanem barátságos, közvetlen személyiségét. Berkes János csodálatos hangjának megszólaltatása mellett - mellyel nemcsak az operett kedvelőket, hanem az operaházak közönségét is elkápráztatja - az est házigazdájának szerepét is betöltötte.

Az operettgála végén pedig ígéretet is tett, hiszen elárulta, hogy a jövő évi műsort a magyar szerzők jegyében szervezik majd meg. Tehát a jótékonysági gálán Kodály, Liszt, Bartók és Erkel műveit hallgathatják meg az érdeklődők a katolikus templomban. Ezek után szintén csak magyarokkal folytatódik a 2008-as műsor, hisz a megyeházán többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő és Ábrahám Pál operettjeiből énekelnek majd részleteket a fellépő művészek.

Cs. L. I.