2007. augusztus 3.

A megye hajthatatlan

Inokai-Tóth László az új igazgató

A megyei közgyűlés csütörtök délelőtt tárgyalta a két szentesi középiskola, a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola összevonását és az integrált intézmény igazgatójának kinevezését. A rendkívüli ülés összehívására a korábban megbízott igazgató, Cseuz László lemondása adott okot. A Csongrád Megyei Közgyűlés Inokai-Tóth Lászlót, a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola tanárát választotta egy évre az öszszevont intézmény igazgatói posztjára.

Inokai-Tóth László 1993 óta a Boros Sámuel Szakközépiskola informatika tanára. Pályafutása során számos projektben vett részt. A pedagógus kollektíva - elismerve emberi és szakmai kvalitásait - a közalkalmazotti tanács elnökének és munkaközösség-vezetőnek választotta.

A döntést követően Szirbik Imre polgármester a következőkről tájékoztatta lapunkat:

- Úgy gondolom, Cseuz László sportemberhez méltóan nem vállalta ezt a feladatot, amelyet reá kívántak bízni. Ezzel nagy esélyt adott a megyei közgyűlésnek, hogy visszavonja korábbi határozatát. Már korábban is kifejtettem, nem igaz, hogy az összevonással valós megtakarítások érhetők el, hiszen az a 8,5 millió forint, amit a közgyűlés kimutatott, nem érné hátrányként a megyét, mivel a város kifizette volna. Ezt a közgyűlés visszautasította.

- Inokai-Tóth László, aki a megbízást vállalta, igazából a zárt ülésen nem tudott egyetlenegy kérdésre sem válaszolni. Furcsa volt, hogy magát a jelöltet is kiküldték a tárgyalásról, csak unszolásra hívták be, hogy legalább kérdezni lehessen tőle. Elmondhatom, több szakmai kérdést tettem föl a jelöltnek: tudja-e, hogy mi a feladata? Kitérő és nemleges választ kaphattunk. Azt mondtam: néhány politikai percember kedvéért nem volna szabad kockára tenni egy 150 éves intézmény múltját. Nem szabadna egy több évtizedes pályát befutó Borost nehéz helyzetbe hozni. Nem hatott semmiféle érv, a szavazógép működött. Nincs értelmes indok ez ügyben.

- Makó polgármestere elmondta, elindult a tiszto-gatógép, embereket váltanak le csak azért, mert nem azt a politikai irányt követik, amit az ottani megbízottnak végre kell hajtania. Bízok benne, hogy Szentes talán megmenekülhet ezelől, az önkormányzat minden segítséget megad az iskolák szülői, tanári és diákkollektívájának, hogy ezt a méltatlan helyzetet emelt fővel, a lehető legkevesebb veszteséggel lehessen átvészelni. Sajnálom, hogy az érvünk a megyében nem tudott érvényesülni, a többség döntött, a többségé a felelősség.