2007. augusztus 3.

Búcsú a Szent Anna-templomban

A múlt hétvégén tartották a Szent Anna-templom búcsú ünnepét. Az időpont kettős ünneplésre is okot adott, hiszen nemcsak a templom - melyet már egy 675 évvel ezelőtti irat is említ - megáldásának 160. évfordulóját ünnepelte az egyházközség, hanem Szent Annára, Jézus Krisztus nagymamájára is emlékeztek a hívek.

A több napos programsorozat első napján, a csütörtök esti szentmisét követően Nagy Géza író tartott előadást Szentes első templomáról és a mai Szent Anna-templom történetéről. Majd péntek este jótékonysági hangversenyt rendeztek, melyen olyan neves művészek énekeltek operarészleteket és olasz zeneszerzőktől dalokat, mint Berkes János, Kállay Bori, Hegyi Anikó és Pándy Piroska. Az előadáson közreműködött Neumark Zoltán zongorán, Nagy János pedig orgonán. Másnap este Szentségimádást tartottak a Szent Anna Egyházközségért.

A templomi búcsút ünnepi szentmise zárta, melyen a liturgiát dr. Kiss-Rigó László püspök celebrálta, aki egyébként először mutatott be szentmisét városunkban. Dr. Kiss-Rigó László köszöntő szavaiban először üdvözölte a katolikus híveket, a város lakosait, valamint az alkalmon megjelent országgyűlési képviselőket, Szirbik Imre polgármestert és Farkas Sándort, Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét és az önkormányzati képviselőket. Ezt követően arra emlékeztetett mindenkit, hogy ma is személyenként és közösségben egyaránt a történelemben élünk. Úgy, ahogyan a szentmise elején a körmenet, a bevonulás is arra hívta fel a figyelmet, hogy állandóan úton vagyunk. A szentesi gyülekezet is sokat tett már a múltban, azonban a jövőben számos feladat vár még rá. Majd a szentbeszédben a püspök arra emlékeztette, a jelenlévőket, hogy a templom építésének évfordulója mellett ezen a napon Szent Annára, Jézus Krisztus nagymamájára is emlékeznek a katolikusok. Vele együtt pedig a nagyszülőkre és a családra is, illetve a gyülekezetre, mely szintén egy családi közösség. Dr. Kiss-Rigó László elmondta, hogy a családdal kapcsolatban az embereknek vannak negatív tapasztalataik is, még akkor is, ha csak az egyház életét nézzük. Évszázadokon keresztül a pápa és a püspökök saját családjukból emeltek ki embereket a vezető pozíciók betöltésére. Ma is vannak olyanok, akik rokonaikat juttatják előnyhöz, s nem a rátermetteket. Majd arról beszélt, hogy Máriát sem csupán Krisztus anyjaként tiszteljük, hanem Jézus egyik legkiválóbb követőjeként is. Szent Annára pedig azért is emlékeznünk kell, mert lánya nevelésében kiemelkedő példát nyújtott. Majd a püspök rámutatott arra, hogy az Istennel és az emberekkel való kapcsolat egyaránt fontos az életben, mégpedig az érdekérvényesítés nélküli kapcsolat. Hisz az emberek hajlamosak arra, hogy még a számukra unszimpatikus embereknek is hízelegjenek, ha érdekük fűződik hozzá. Hasonlóképp alkudozunk sokszor Istennel is, úgy ahogyan teszi ezt Ábrahám is, mikor Sodomárért és Gomoráért könyörög. Pedig az Úr látja és tudja, hogy mire van szükségünk. Imádságainkban ezért ne alkudozzunk, hanem egyszerűen szólítsuk őt Atyának, s kérjünk erőt ahhoz - ahogyan az ünnepi szentmise résztvevői is tették -, hogy családunknak, közösségeinknek, városunknak és nemzetünknek legyen erőnk példát mutatni életünkkel.

Cseh-Lakos