2007. augusztus 3.

Átadnák tudásukat a kormánynak

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke Farkas Sándor, a párt megyei elnöke meghívására múlt héten Szentesen járt. Móróné Tulipán Edit kampányát segítette az időközi képviselő választáson, úgy is, mint nő a nőt. Az alelnök asszony lapunknak is nyilatkozott.

- Jó úton járunk afelé, hogy egyre többen legyünk nők a Fideszben, hiszen a hírekkel ellentétben a párton belül nagyon jó az együttműködés férfi és női képviselők között. Nem csak a háttérben segítenek, mert a Fidesznek 17 500 nő a tagja, meg is mutatják magukat, mondta Pelczné, akit a közelmúltban választottak meg a Fidesz Női Tagozatának elnökévé. A népszavazással kapcsolatban így fogalmazott: nem az az érdekes, mit akar a Fidesz. A lényeg, hogy az embereknek hozzon kedvező eredményt. Jó-e az embereknek, hogy az egészségügyi intézményeket privatizálják, csak azért, hogy bevételt szerezzenek, majd utána nem tudni, kinek a tulajdonlása mellett, valaki egészségügyi szolgáltatást fog végezni valamilyen körülmények között? Jó-e, hogy napi és vizitdíjat kell fizetni? Ugyanez igaz a tandíjra. Amikor valaki főiskolára, egyetemre megy, az első év a váltás éve. Egyetemi oktatóként tapasztalatból tudom, hogy a kitűnően teljesítő gyerek is kienged, hiszen 18 éves, ekkor kezdi felnőttnek érezni magát. Viszont lehet, hogy a kormány elképzelése szerint hirtelen váltással költségtérítéses képzésben találja magát, amit a szülei nem tudnak finanszírozni.

Volt már tandíj Magyarországon a Horn-kormány idején. Aztán jött a polgári kormány '98-ban, s eltörölte. Meg tudtuk oldani, hogy magas szintű oktatást nyújtsunk. Anyaként sem értek egyet vele: a fiam orvosi egyetemre jár, s ha a kormány terve megvalósul, a rezidens képzés idején 3 millió forintot kell fizetni egy évre.

- Négy szentesi középiskola összevonásáról döntött a megyei közgyűlés, s most bűnbakként a kormányra mutogatnak.

- Nem egyedi eset. A kormánynak van egy sajátos elképzelése: az országban nincs szükség megyékre. Forrás oldalról próbálja ellehetetleníteni azokat, csökkenő normatívákat készített be erre az évre, miközben a feladat ellátási kötelezettséget ott hagyta. Ilyen körülmények között arra kényszeríti a megyei önkormányzatokat, hogy összevonják az intézményeket. Az iskola nem tud saját bevételt szerezni, emiatt meg kell próbálni azokat a lépéseket megtenni, hogy az iskolák bizonyos tevékenységeit fenntartási oldalról összehozva meg lehessen menteni az intézményeket. Lehetne rosszabb lépést is tenni, nyilván a kormány ezt támogatná, vagyis, hogy megszűnjön a képzés, s el lehessen adni az épületet.

- Hogyan teremtenének munkahelyeket?

- Az országnak 8 ezer milliárd forintnyi munkahely teremtési lehetősége van, ehelyett betonba, darukba akarják fektetni. Nekünk sokkal kisebb lehetőségünk volt, mégis munkahelyteremtés indult be, pedig akkor nem voltak itt az Európai Unió milliárdjai. A gyakorlat megvan, a módszer ismert, mi szívesen átadjuk a tudást. Tanulni nem szégyen, még ha MSZP-SZDSZ-nek hívják is a kormányt.

- Elképzelhetetlen a kormánnyal való együttműködés?

- Mi felajánlottuk a szakmai együttműködést, 2004-ben el is kezdődtek az egyeztetések. Lehetne nemzeti konszenzus, megfogalmaztuk javaslatainkat, egyetlen egyet sem fogadtak el.

D. J.