2007. augusztus 3.

Bécsig kerekeztek

Füsti Molnár Gergely, Bányai Viktória, Fabulya Pál, Dömsödi Gábor, Valkai Zsolt

Vasárnap érkezett meg kilencnapos kerékpártúrájáról a St. Jupát SE csapata. Mint azt Valkai Zsolt túravezetőtől megtudtuk, Budapestig vonattal utaztak, itt szálltak nyeregbe, majd a Duna-parton elkerekeztek Esztergomig. Onnan már a szlovák oldalon folytatták útjukat Komáromig. Odaát sokkal jobb és kellemesebb a forgalom, jegyzi meg a túravezető. Komáromnál átjöttek Magyarországra, szétnéztek Győrben, a különös hangulatú Szigetközben, majd onnan ismét átléptek Szlovákiába, Pozsony pereméig, ahol a gáton kiépített pályán különös kerékpáros és görkorcsolyás élet van, korra-nemre való tekintet nélkül sokan használják. Nagyon hangulatos az egész, mondta Zsolt, majd folytatja a beszámolót.

- Bécs következett, az osztrák főváros szívében található Duna-sziget amolyan szabadidőközpont, zöldterület, és ahol tükörsima aszfalton görkorcsolyáznak, futnak, mozognak az emberek. Mindenhol lehet fürödni, kiépített strandok állnak a víz szerelmeseinek rendelkezésére. A hely hatalmas tömegeket mozgat meg a szezonban. A csapatnak itt lehetősége volt egy egész délutánt eltölteni, strandolni. Bécsben is körülnéztünk.

Bécs után megkerülték a Fertő-tavat, majd onnan Nagycenk felé vették az irányt. Megtekintették a kastély melletti vasúttörténeti kiállítást. A Balaton mellett bicikliztek tovább. Majdnem egy teljes napot strandoltak Balatonlellén és Siófokon.

- Végig jó időt fogtunk ki, talán túlságosan is meleget - meséli Zsolt. - Megtörtént, hogy 40-42 fokban kerekeztünk, olyankor kellett a folyadékpótlás. Egyetlen délutánunk volt, a Fertő tó partján, amikor viharos széllel esett az eső. Az utat jól bírták a gyerekek, ügyesek voltak. Ami nekem különösen tetszett külföldön, az a jól kiépített kerékpárút hálózat. Bécs kerékpáros élete kitűnő, tiszteletben tartják egymást a kerékpárosok, autósok és a gyalogosok. Nekünk talán évtizedek kellenek, hogy ez nálunk kialakuljon.

Az utazók: Bányai Viktória, Dömsödi Gábor, Füsti Molnár Gergely, Fabulya Pál és a túravezető Valkai Zsolt. Egy napra csatlakozott a csapathoz egy régi Jupátos srác, ő Pestről jött, korábban sokat bicikliztek együtt.

- Soltvadkertről hazafele találkoztunk egy 44 éves orosházi illetőségű kerékpáros úriemberrel, aki már keresztül kasul bejárta Európát. Most adott ki egy könyvet az útról, oda volt egy közel 12 napos, 15 ezer kilométert kitevő európai körúton. Ő volt az, akit egy másik körútján, a balti részen teljesen kiraboltak, mindenét elvették, csak az maradt meg, ami rajta volt. Beszélgettünk vele, megegyeztünk, ha mód lesz rá, eljön hozzánk Szentesre élménybeszámolót tartani. Beszéltünk neki Cseuz Laciról. Kiderült, jövőre ő is elkerekezik Kínába, de Mongólián keresztül. Amiben különbözik még Cseuztól, lesz egy útitársa is.

(lovas)

A St. Jupát SE kerékpártúráját támogatták: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1 % felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távköz-léstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft.

(X)