2007. augusztus 3.

Pályázati lehetőségek

Befejezéséhez érkezett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács akciótervének öt prioritásáról szóló előadássorozat a Városi Könyvtárban. Matkócsik Pál kistérségi tanácsadó (DARFT Kht.) lapunknak elmondta, a rendezvényen körvonalazta a szentesi pályázati tapasztalatokat a gazdaságfejlesztés területéről, bemutatta a már lezajlott, valamint az új pályázatokat, és azokat a regionális akciótervben szereplő intézkedési tervezeteket, amelyekből hamarosan pályázatok lesznek. Ez utóbbiban kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozások számára.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy sokan szeretnének kitörni a jelenlegi helyzetből. Például a TÁMASZ meghirdetett munkaképzési támogatás két nap alatt kimerült. Sokan éltek a lehetőséggel, ezért a keretet is megduplázták. 370 körüli pályázatról van szó. Mint megtudtuk, ígéret van arra, hogy ezt újra meghirdetik.

Matkócsik Pál a következő körben a kistérség településeire tervez látogatásokat, amelyen a turizmus fejlesztése lesz a téma. A beszélgetéseken egy úgynevezett helyi kerekasztalt próbál létrehozni, amelyen a helyi fejlesztéseket összegyűjtve egy koncepciót alakítanak ki közösen.

- Föltérképezzük a kistérség adottságait, lehetőségeit, és ezeket megfelelő módon kommunikáljuk. A lényeg az, hogy ezek a fejlesztések egymást segítsék. Az egész bekapcsolódik majd az országos adatbázisba, és helyileg is pontos információt tudunk adni egymásnak, egymásról. Ebben számítunk a vállalkozókra, a helyi civilszervezetekre, alapítványokra, mindazon személyekre, akiket érdekel a téma. Tulajdonképpen a szellemi kapacitást szeretnénk átmenteni, egyéni kezdeményezésekkel kiegészítve, hogy minél ötletesebben sikerüljön az egész. A pályázatokkal az aktív belföldi turizmust célozzuk meg, mindazoknak, akik vízen, földön, levegőben akarnak a körzetünkben szétnézni, lehetőséget biztosítani arra, hogy tudják, mit, hol találnak. A legjobb ötleteket segítjük pályázatban.

Alábbiakban közre adunk néhány aktuális pályázati lehetőséget, amelyek gazdasági szervezeteknek, szövetkezeteknek, egyéni vállalkozóknak, mikro- és kisvállalatoknak, magánszemélyeknek, lakóközösségeknek szól. Mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztése (beadás határideje: 2007. november 30.); nemzetközi szolgáltató-központok létrehozása, fejlesztése (december 31.); minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek bevezetése (november 30.); lakossági energia-megtakarítást és megújuló energiafelhasználást eredményező beruházások támogatása (december 31.); önálló kezdeményezések támogatása, norvég alap (szeptember 30.). Augusztus 31-éig nyújthatják be pályázataikat állattartó telepek korszerűsítésére a már ilyen telepet működtető mezőgazdasági termelők.

A pályázatokról tájékoztatást ad Matkócsik Pál kistérségi tanácsadó, telefon: 30/620-1841.

L. J.