2007. augusztus 3.

Tizenhétmilliós csalás

Állítólag 10 ezer forinttal tartozott az idős nagymá-gocsi ember fia egy, ma még ismeretlen férfinak. Az illető július 23-án délelőtt 10 óra körüli időben meg is jelent az idős ember otthonában. A sértettet kicsalta az udvarra, eközben az elkövető ismeretlen társa a lakásban kezdett el kutatni, kitartó munkája eredményeként 118 ezer forint készpénzt vett magához. Ellenük lopás vétsége miatt folytat büntetőeljárást a rendőrség.

Július 25-én sikerült elfogni azt a kerékpártolvajt, aki június 17-én a Tesco parkolójából egy lezáratlan Cruiser típusú kerékpárt tulajdonított el tettestársával 30 ezer forint értékben. Az elkövetéssel két csongrádi fiatalt gyanúsítanak, akik a kerékpárt átvitték a szomszéd városba, és ott átalakították. Ez még nem minden! A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a csongrádi fiatalok a szupermarketben is jártak, onnan napszemüvegeket tulajdonítottak el. Módszerük sem hétköznapi: a figyelőkamera holtterét kihasználva, a napszemüvegek érzékelő chipjeit szerszámmal levágták. Tíz napszemüveget tulajdonítottak el így, a lopással okozott kár több mint ötvenezer forint összességében.

Július 27-én este 8 óra körüli időben a szegvári rendőrök egy gyanús gépkocsit találtak egy elhagyatott, de körbekerített fatelep közvetlen közelében. A megfigye-lés eredményhez vezetett, ugyanis kiderült, hogy a fatelepről mintegy 100 ezer forint értékben színesfém hulladékot próbáltak eltulajdonítani. A lopással gyanúsítható három szentesi lakos már nem ismeretlen a hatóságok előtt, a rendőrség ellenük számos esetben eljárt vagyon elleni bűncselekmények miatt. Egy mázsányi színes fémet próbáltak eltulajdonítani. Az elkövetők beismerő vallomást tettek.

Egy lemezkazettát tulajdonítottak el július 28-án egy első emeleti szentesi lakóházból. A kazetta egy vadásztársaságé volt, benne készpénzt tároltak, valamivel több mint 300 ezer forintot, valamint 190 eurót, továbbá egyéb iratokat. A gyors nyomozásnak köszönhetően három szentesi fiatal került a rendőrök látókörébe. Beismerő vallomást tettek, elmondták, hogy helyismerettel rendelkezve tudták, hogy az első emeleti lakás erkélyajtaja nyitva van, egyikük felmászott a lakásba, elemelte a kazettát, a mellette lévő kulcsokkal együtt, majd a helyszínről távoztak. Később a pénzt elosztották maguk között, az iratokat Szegváron elégették, a kazettát pedig még a faluban vízbe dobták. Ellenük nagyobb értékben elkövetett lopás gyanúja miatt folytat a rendőrség büntetőeljárást. Az ügyben plusz egy személyt gyanúsítanak bűnpártolással.

Már korábban büntetőeljárást indított a rendőrség Smuta Mária szentesi lakos ellen, aki rövid határidőre kért kölcsönt szentesi lakostól, közel egy millió forintot, azonban azt nem adta meg. Az elrendelt nyomozás során a vallomásokból kiderült, hogy a hölgynek további áldozatai is vannak az ügyben. A rendőrség eddig nyolc sértettet derített fel, s mint kiderült, Smuta Mária összesen több mint 17,5 millió forinttal károsított meg szentesi és hódmezővásárhelyi magánszemélyeket. A készpénzt mindig befektetési, üzleti célra vagy ingatlanvásárlásra kérte, rövid határidővel. A kért kölcsönt nem adta meg, erre a bizonyítékok alapján reális esélye sem volt. A rendőrség nagyobb értékben elkövetett üzletszerű csalás miatt folytat ellene büntetőeljárást. Egyelőre szabadlábon védekezik, várják a további sértettek jelentkezését, mivel adataik szerint feltételezhető, hogy további sértettek is áldozatul estek az ügyben.

(lovas)