2007. augusztus 3.

Rózsa Gábor tér

Rózsa Gábor

A Szentesi Mozaik internetes városvédő fórumán felvetett kezdeményezés alapján 270 aláírás gyűlt össze. Rózsa Gábor (1944-2006) mérnök-muzeológus munkásságának és emlékének tisztelői javasolták a Fridrich-fényírda mögötti tér elnevezését a közismert városvédő személyiségről. Móra József (MSZP) önkormányzati képviselő önálló indítvánnyal élt ez ügyben. Beadványát júniusi ülésén tárgyalta a képviselő-testület.

Az előterjesztésből kitűnt: Szentesre kerülésével néhány év alatt felpezsdítette a város kulturális életét. Hiánypótló szakmai munkája a Csongrád megyei közgyűjteményekben található korai kéziratos térképek számbavétele, és darabszintű leírása volt. Emellett egyre inkább beleásta magát Szentes és a környékbeli települések helytörténetébe. Rengeteget írt, publikált különböző kiadványokba, így a Szentesi Életbe is. Ő valósította meg a múzeumon kívüli, kihelyezett állandó kiállítások egész sorát.

A vitában Földvári Nagy István (Pálmások Szövetsége) ellenvéleményének adott hangot, miszerint nem javasolja, hogy egy téren belül egy másik teret nevezzenek el. Megjegyezte: az Iskola utca sarkán lévő polgárház Rózsa Gáborhoz kötődik. Önkormányzati képviselőként indítványozta, hogy az Iskola utca legyen átnevezve Rózsa Gábor utcává.

Oltyán Lajos (MSZP), a gyermek, ifjúsági és sportbizottság külsős tagja elmondta: a testület ebben az évben már másodjára tárgyal közterület elnevezésről. Véleménye szerint közterületet elnevezése fajsúlyosabb dolog, mint egy díszpolgári cím adományozása. Nem volna szerencsésebb, ha a közterület elnevezéseket a városi kitüntetések odaítélését előkészítő bizottság véleményezné? - kérdezte, majd így folytatta: - A bizottság sorba venné a közterület elnevezésekre vonatkozó javaslatokat és az életmű teljes ismerete alapján terjesztené a képviselő-testület elé. Úgy gondolta, hogy akiről száz évre közterületet neveznek el, azoknak a teljes életművlét ismerni kell, és annak ismeretében kellene dönteni.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szintén képviselői minőségében javasolta, hogy az eredeti indítvány szerint a Szent Miklós tér és a Kossuth u. 8. sz. által határolt, jelenleg névvel nem rendelkező te-rületet nevezzék el. Mint mondta, az Iskola utca a gimnáziumhoz kapcsolódó történelmi név. Ha területbe gondolkodnak, akkor a Frid-rich fényírda melletti területnél maradjanak. Hozzátette: a fényírda megmentése, valamint helytörténeti kutatásai a Péter Pál Ház mellett Rózsa Gábor egyik legnagyobb munkássá-gát jelenti.

A képviselő-testület elvetette Földvári Nagy István javaslatát. Ugyanakkor 17 igen, 1 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett (1 fő nem szavazott) döntött arról, hogy maradandó emléket állítva a 62 évesen elhunyt kiváló mérnök-muzeológus szakembernek, a Fridrich-fényirda múzeum és a Szent Miklós tér közötti teret Rózsa Gáborról nevezi el.

Lovas József